Hyppää sisältöön

Painin olympiaedustustaistossa Arvi Savolaisen varjoon jäänyt Elias Kuosmanen uskoo ansaitsevansa vielä näyttöpaikan: "Elättelen toiveita"

Päävalmentaja Marko Yli-Hannukselan mukaan Elias Kuosmasen siirtyminen 30 kiloa painavampaan raskaaseen sarjaan on tämän itsensä päätettävissä.

Elias Kuosmanen elättelee toivoa siitä, että hän saa vielä näyttöpaikan olympialaisiin. Kuva: AOP

Painin EM-pronssimitalisti Elias Kuosmanen seurasi Suomesta, kun hänen kovin kilpakumppaninsa Arvi Savolainen nappasi vakuuttavaan tyyliin Euroopan olympiakarsintaturnauksesta maapaikan Tokion kesäolympialaisiin kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjassa.

Maapaikka ei tarkoita Savolaiselle suoraa edustuspaikkaa Tokioon, mutta näytöt Budapestin turnauksessa nostivat tämän selvästi Kuosmasen edelle, mutta virallista valintaa ei ole vielä tehty.

Kuosmanen kommentoi harjoitustoverinsa saavutusta hyvässä hengessä.

– Henkilökohtaisesti oma tilanteeni menee olympialaisia ajatellen aika vaikeaksi tällä hetkellä. Arvi nappasi sen paikan enkä minä, joten varmasti Arvi on vahvemmalla tällä hetkellä päästä olympialaisiin. En tiedä ihan tarkkaan mitä seuraavaksi tapahtuu, Kuosmanen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Kuosmanen ei vielä tiedä, aikooko painimaajoukkueen valmennusjohto päävalmentaja Marko Yli-Hannukselan johdolla antaa hänelle vielä näyttömahdollisuuden.

Kuosmasen tilannetta vaikeuttaa kovien kisojen ja näyttötilaisuuksien puute sekä se, että Savolainen kukisti ratkaisevassa ottelussa todellisen huippupainijan, hallitsevan EM-hopeamitalisti Nikholoz Kakhelashvilin.

– On selkeästi niin, että Arvi saavutti olympiapaikan ihan mallikkaalla painilla, ja otti yhden kovan päänahan siinä. Kun Arvi valittiin tähän ensimmäiseen karsintaturnaukseen, tiesin, että aika varmasti olympiapaikka tulee.

Kuva: AOP

Vuosi sitten Kuosmanen oli kaksikosta se, joka sai tilaisuuden tavoitella olympiapaikkaa karsintakilpailuissa. Koronapandemia perui kuitenkin kaikki karsintakisat ja lopulta pyyhki kalenterista olympialaisetkin, joita siirrettiin vuodella eteenpäin.

– Elättelen vielä toiveita, että (valmennusjohto) näkisi reiluna antaa minulle vielä jonkinnäköisen näyttömahdollisuuden tai mahdollisuuden haastaa tästä paikasta, Kuosmanen kertoo.

97 kilon sarjan kaksikolta Kuosmanen-Savolainen menestystä on odotettu ja siihen on satsattu Kuosmasen mukaan niin rahallisesti kuin ajallisestikin. Kumpikin sai hiljattain Opetus- ja kulttuuriministeriöltä suurimman mahdollisen urheilija-apurahan, 20 000 euroa.

Isossa kuvassa Kuosmanen näkee olympiapaikan hienona asiana lajille, mutta iloa varjostaa pettymys henkilökohtaisella tasolla. Vaikka olympiapaikan nappasi nyt Savolainen, uskoo Kuosmanen olevansa merkittävä tekijä saavutuksen taustalla.

– Olemme molemmat erittäin kovan tason painijoita. Tietyllä tavalla on harmi, että olemme samassa sarjassa, mutta toisaalta se on molemmille myös onni. Uskallan väittää, että olympiapaikkaa ei ehkä olisi meille tullut, jos emme olisi molemmat olleet siitä kilpailemassa ja puskemassa toisiamme eteenpäin, Kuosmanen arvelee.

Onko siirto raskaaseen sarjaan vaihtoehto?

Poikkeuksellinen painivuosi on saanut Kuosmasen miettimään muita vaihtoehtoja olympialaisiin päästäkseen. 25-vuotias painija on kuitenkin vaitonainen siitä, onko esimerkiksi 30 kilon harppaus raskaaseen sarjaan hänen suunnitelmissaan.

– Jos valmennusjohto näkee, että Arvin turnausvoitto oli sen tason näyttö, että he haluavat hänet suorilta käsin olympialaisiin valita, niin ehkä siinä vaiheessa minun pitää miettiä muita vaihtoehtoja. Minulla on "plan B" olemassa, mutta siitä kerron myöhemmin, jos kerron. Niistä ääneen puhuminen on sitten siinä vaiheessa ajankohtaista, jos Arvi valitaan edustajaksi.

Päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela ei osannut vielä sunnuntaina sanoa, onko Kuosmanen kiinnostunut karsimaan paikasta raskaan sarjan karsintoihin. Budapestissa Suomea edusti 130-kiloisissa Konsta Mäenpää. Viimeinen olympiakarsintaturnaus käydään toukokuussa.

Yli-Hannukselan mukaan asiaa pohditaan tällä viikolla, kun joukkue on palannut Budapestista Suomeen maanantaina.

– Raskaan sarjan tilanne on Eliaksesta itsestään kiinni. Jos hän on kiinnostunut raskaan sarjan olympiakarsintapaikasta, se on yksi mielenkiintoinen lisä, Yli-Hannuksela totesi.

Kuosmanen ei ole olympiapaikan tuoneen ottelun jälkeen keskustellut valmennusjohdon kanssa mahdollisista 97-kiloisten lisänäytöistä tai siirtymisestä 130-kiloisiin.

– Budapestissa on ollut härdelli päällä. Kun he ovat päässeet Suomeen, niin siitä voimme sitten keskustella, Kuosmanen kertoo.

Marko Yli-Hannukselaa haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Arvi Savolaiselle luovutusvoitto olympiakarsintaturnauksen finaalissa – ihmetteli bulgarialaisvastustajan toimintaa

Upeasti Suomelle olympiapaikan paininut Savolainen vastasi kuumaan spekulaatioon: "Tuntuisi vähän riistolta, jos joku muu menisi kisoihin"

Katso, miten upeasti Arvi Savolainen otti Suomelle olympiapaikan ja valmentaja riehui ilosta! Verta vuotanut EM-mitalisti taipui viime hetkillä

Hieno taistelu! Arvi Savolainen paini Suomelle olympiapaikan todellisessa trillerissä: "Jännemmäksi meni kuin olisin toivonut"

Kuosmanen uskoo vielä saavansa taistella painin olympiapaikasta, vaikka Savolainen valittiin karsintaturnaukseen: "Ei tässä mistään maailmanlopusta ole kysymys"