1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Erkka V. Lehtola suhtautuu epäillen Uefan toimiin Glen Kamaran rasismikohussa – kertoi havainnollistavan esimerkin parin vuoden takaa

Yle Urheilun asiantuntijalla ei ole kovin suurta luottamusta Uefaan Glen Kamaran saaman rasisisen kohtelun tutkimisessa.

Glen Kamaran (vas.) mukaan Ondrej Kudela haukkui häntä apinaksi voimasanalla höystettynä. Kuva: Ian MacNicol/Getty Images

Huuhkajien tähtipelaajan Glen Kamaran kohtaama rasismikohu on puhuttanut loppuviikon aikana ympäri Eurooppaa.

Skotlantilaisseura Glasgow Rangersia edustavan Kamaran mukaan Slavia Prahan pelaaja Ondrej Kudela haukkui häntä apinaksi voimasanalla höystettynä torstain Eurooppa-liigaottelussa.

Suomen Palloliitto on ollut asiasta yhteydessä Euroopan jalkapalloliitto Uefaan. Myös Rangers on vaatinut Uefalta tekoja. Slavia Praha ja Kudela ovat kiistäneet väitteet.

Kamaran tapaus on Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan edennyt Uefan riippumattoman kurinpitoelimen käsittelyyn.

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola pitää Kamaran kokemaa tilannetta murheellisena. Lehtola kaipaa Uefalta konkreettisia toimia Kamaran tapauksen jälkeen.

– Näitä on jokaisella tasolla. Olimme pari vuotta sitten Puolassa alle 17-vuotiaiden maajoukkueen kanssa EM-karsinnoissa. Loistava topparimme Tony Miettinen sai ihonvärinsä takia kuulla yhtä sun toista. Samaan aikaan bulgarialainen Uefan delegaatti ei tehnyt mitään, nuorten maajoukkuevalmentaja Lehtola kertoi Urheiluruudussa sunnuntaina.

Katso sunnuntain Urheiluruudun paketti Glen Kamaran tilanteesta ja keskiviikkona alkavista Huuhkajien MM-karsinnoista!

Lehtolan mukaan Uefa kovasti mainostaa ja antaa rahaa esimeriksi Ei rasismille -kampanjaansa, mutta töitä on vielä tehtävänä.

– Uefaan ei ole tietysti kovin isoa luottamusta. Meillä on isoja harmillisia pesäkkeitä muun muassa Euroopassa ja puhumattakaan muusta maailmasta. Toivon, että pitää terävöittää toimintaa ja puuttua asiaan saman tien, Lehtola sanoi mahdollisista jatkoseuraamuksista Kamaran rasismikohussa.

Brittilehti Guardian kertoi perjantaina, että Uefan kurinpitosääntöjen mukaan ihonväriin perustuvasta loukkauksesta voi saada kymmenen ottelun pelikiellon. (siirryt toiseen palveluun)

Lehtola ei ole ainoa, joka on suhtautunut epäillen Uefaan rasismikohun jälkimainingeissa. Rangersin manageri Steven Gerrard oli perjantaina huolissaan, käsitteleekö Uefa Kamaran tapauksen sopivalla tavalla.

– Aika näyttää lopputuloksen. Rasismia tapahtuu liikaa, Gerrard sanoi Guardianin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Suomi ja Glen Kamara aloittavat keskiviikkona MM-karsinnat Helsingissä ottelulla Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

MM-karsintoja ennakoidaan kattavasti Huuhkajien siivillä -ohjelmassa maanantaina. Lähetys Yle Puheessa ja Areenassa kello 19. Lähetä kysymyksesi studioon sosiaalisessa mediassa hashtagilla #huuhkajiensiivillä tai sähköpostilla huuhkajiensiivilla(at)yle.fi. Kuuntele aiemmat jaksot tästä linkistä!

Suomi kohtaa Bosnia-Hertsegovinan MM-karsintaottelussa Helsingissä keskiviikkona kello 21.45. Ottelua voi kuunnella suorana lähetyksenä Yle Puheessa kello 21.30 alkaen.

Lue lisää:

Palloliitto ollut Uefaan yhteydessä Glen Kamaran rasismikohuun liittyen, Huuhkajien luottopuolustaja lupaa täyden tuen keskikenttätähdelle: "Pistää vähän vihaksikin"

Kommentti: Huuhkajien tähtipelaaja nousi otsikoihin surullisella tavalla – osuva ajoitus muistuttaa, kuinka paljon rasisminvastaista työtä on vielä tehtävänä

Huuhkajien Glen Kamara halusi palata nopeasti kentälle rasismikohun jälkeen – Skotlannissa pahimman kilpakumppanin kapteenilta hieno ele

Glen Kamara rikkoi hiljaisuuden ja avasi, miten häntä haukuttiin apinaksi voimasanalla höystettynä – syytti tshekkiläispelaajaa valehtelusta

Uefa tutkii Glen Kamaran väitettyä väkivaltaisuutta – myös rasismisyytöksien tutkinta etenee

BBC: Glen Kamara joutui rasismin kohteeksi Eurooppa-liigan ottelussa, päävalmentaja Steven Gerrardilla paloivat päreet: "Meitä kutsutaan valehtelijoiksi"