Noora Rädyn jääkiekkokausi oli uran erikoisin, mutta kulisseissa unelma on entistä lähempänä – neuvottelut NHL-yhteistyöstä ovat taas käynnissä

Noora Räty kertoo Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjassa, kuinka NHL-seurat ovat toivottaneet naiskiekkoilijat tervetulleiksi.

Kuva: Tomi Hänninen
Kuuntele Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Noora Rädyn jääkiekkokausi oli hänen uransa erikoisin. Rädyn ja koko Venäjän WHL-liigan kausi keskeytyi loppusuoralla koronatapauksien ja erääntyvien viisumien vuoksi ennen finaalisarjan alkua. Rädyn edustaman KRS Vanke Raysin ja Agidel Ufan välinen finaalisarja on siirretty toistaiseki pelattavaksi toukokuulle MM-turnauksen jälkeen. Räty kärsi kauden aikana myös aivotärähdyksestä ja polvivammasta ja kertoi maaliskuussa, ettei osallistu tänä keväänä MM-kisoihin.

– Kuten olen haastatteluissa maininnut, minulla on viime vuosina elämän prioriteetit vaihtuneet ja jääkiekon pelaaminen ei tällä hetkellä ole siellä listan kärjessä, vaikka se minun työ onkin ja edelleen siitä nautin. Jääkiekko on vain yksi tärkeä asia muiden joukossa, eikä se määritä minua ihmisenä, Räty kirjoitti Instagram-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Räty pyörittää Pohjois-Amerikassa maalivahtiyritystään ja on myös naiskiekon etujärjestön PWHPA:n hallituksen jäsen. PWHPA:n tavoitteena on lähivuosina tehdä NHL:n kanssa yhteistyötä, joko NHL:n alaisuudessa tai NHL:n rinnalla itsenäisenä ammattilaissarjana. Räty kertoo Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan tuoreimmassa jaksossa, miten keväällä 2019 perustettu järjestö on lähestynyt tavoitettaan.

– Saimme hyvän "haipin" päälle ja usea NHL-seura on jo mukana, mutta sitten iski korona ja neuvottelut olivat vuoden verran jäissä. Nyt kun NHL pyörii, keskustelut ovat taas käynnissä.

Tällä hetkellä PWHPA on saanut näkyvyyttä näytösotteluillaan. NHL-seuroista Chicago Blackhawks on järjestänyt naiskiekon viikonlopun, jonka ottelut myös televisoitiin NBC:llä. Chicagon viikonloppua ennen New York Rangersin kotiareenalla Madison Square Gardenilla pelattiin historian ensimmäinen naisten ammattilaisottelu. Tavoitteena on ollut saada naiskiekko tuotteena näkyville ja ihmiset sekä sponsorit kiinnostumaan.

– Yhdysvallat ja Kanada ovat suunnannäyttäjiä naisten jääkiekossa, mutta sieltäkin on puuttunut aina ammattimainen sarja, jossa pelaajat tienaisivat elantonsa ja tuote olisi kunnossa. Seuratoimintaan ei ole panostettu, vaan aina satsattu maajoukkueisiin. Pohjois-Amerikassa on uskomaton yliopistosarja, mutta sen jälkeen pelaajat jäävät tyhjän päälle, Räty sanoo.

– Haemme mallia, joka on suoraan naisten koripallon puolelta. Naisten NBA meni miesten NBA:n alle ja miesten sarja auttoi naisten sarjan alkuun. Nyt WNBA ei ole enää riippuvainen miesten sarjasta, vaan toimii itsetuottoisesti.

Räty kertoo Unelmia ja kiekkohommia -jaksossa myös, miksi naisten ja miesten urheilua on turha vertailla ja mitä miettii uransa jatkosta. Kuuntele koko Rädyn jakso yllä olevasta soittimesta tai tästä linkistä!

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat Rädyn lisäksi vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, Columbus Blue Jacketsin Joonas Korpisalo, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja KHL:ssä ennätyksiä rikkonut Markus Granlund. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös: