1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Lankeaako Bosnia-Hertsegovina tuttuun ansaan? Huuhkajat ei halua MM-karsinnan avauksessa ennakkosuosikin viittaa, vaikka vastustajan yllä leijuu kysymysmerkkejä

Huuhkajat ja Bosnia-Hertsegovina avaavat MM-karsintaurakan illalla Helsingin Olympiastadionilla.

Huuhkajat
pukki bosnia
Teemu Pukki oli Bosnian painajainen edellisen kerran, kun joukkue vieraili Suomessa.Tomi Hänninen

Yhtenäisyys. Sana, joka toistui tulkin välityksellä Bosnia-Hertsegovinan jalkapallomaajoukkueen lehdistötilaisuudessa tiuhaan tiistaina Helsingin Olympiastadionilla. Tammikuussa pestinsä aloittanut päävalmentaja Ivaylo Petev nosti joukkueensa yhtenäisyyden esiin yhteen jos toiseenkin kysymykseen vastatessa.

Yhtenäisyyden suhteen Petevillä on kuitenkin paljon todisteltavaa. Edellisen kerran Bosnian joukkue on ollut riittävän yhtenäinen tärkeään voittoon Zenicassa lokakuussa 2019. Silloin Huuhkajat jäi jalkoihin, kun Bosnia marssi 4–1-voittoon. Sittemmin Bosnia on voittanut vain Liechtensteinin.

Keskiviikkoillan MM-karsinnan avausottelua Olympiastadionilla on ennakkoarvioissa leimannut poikkeuksellisen lyhyt valmistautumisaika. Kummatkin joukkueet olivat kokonaisuudessaan Helsingissä vasta maanantaina. Valmistavia harjoituksia on pidetty kahdet, joista vain jälkimmäiset Olympiastadionin nurmella.

– Yksi lisäpäivä olisi tehnyt paljon. Palavereissa olemme istuneet joidenkin mielestä vähän liiankin pitkään, mutta nyt oli vain yksinkertaisesti paljon asioita, jotka piti käydä läpi. Toivottavasti viesti on mennyt perille ja olemme valmiita, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva sanoi ottelun aattona.

Yhtenäisyydestä oli puhe myös Huuhkajien lehdistötilaisuudessa. Pelaajat toistavat uskollisesti maajoukkuetapahtumasta toiseen, kuinka hienoa on olla taas joukkueen kanssa yhdessä ja kuinka kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Sanat on helppo uskoa, sillä yhtenäisyys on viime vuosina todella huokunut joukkueen pelistä myös kentällä.

– Kaikki hoitavat sen ruudun, mikä annetaan. Se on iso osa joukkueen yhtenäisyyttä, mikä aiheuttaa sen, että maajoukkueessa on helppo onnistua, loukkaantuneen Lukas Hradeckyn maalilla korvaava Jesse Joronen sanoi.

LEHTIKUVA Sparv Kanerva
Markku Kanerva puhui pelaajilleen harjoituksissa tiistaina.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Dzeko on kunnossa

Viime vuosien heikoista tuloksista huolimatta Bosnia-Hertsegovina on kiistatta vaarallinen joukkue. Joulukuun MM-karsinnan lohkoarvontatilaisuutta seuratessa ärräpäät lentelivät Suomen joukkueen jäsenten keskuudessa varmasti, sillä Bosnia oli juuri se joukkue, joka neloskorista olisi haluttu välttää.

Karsintaan lähdettäessä Ranska ja Ukraina ovat lohkossa selvät suosikit. Suomen ja Bosnian välille on vaikeaa tehdä eroa, mutta se on selvää, että kysymysmerkkejä leijuu enemmän Bosnian kuin Huuhkajien yllä. Siinä missä Markku Kanerva puhui lehdistötilaisuudessa vanhan kertaamisesta, Petev on tavannut osan pelaajista ensimmäistä kertaa vasta maanantaina.

– Se, että Bosnia-Hertsegovina on vaihtanut valmentajaa, ei tee meistä ennakkosuosikkia. Uudella valmentajalla on haasteellinen tehtävä saada näin lyhyessä ajassa omat peliajatuksensa pelaajille. Pelaajat ovat samoja kuin aikaisemminkin, Kanerva sanoi.

Bosnian isoimman nimen ja kapteenin, AS Romaa edustavan Edin Dzekon pelikuntoa arvuuteltiin sunnuntain loukkaantumisen jälkeen. Maanantaina hyökkäjää ei näkynyt, kun Bosnia harjoitteli Jätkäsaaren hallissa. Dzeko asteli kuitenkin median eteen Helsingissä tiistaina itsevarmuutta uhkuen, joten yhden kysymysmerkin yli voi vetää rastin.

– Olen pelikunnossa. Odotan, että kaikki pelaajat antavat itsestään sata prosenttia. Mielestäni olemme pelanneet huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin meidän pitäisi, ja se asia meidän täytyy korjata, Dzeko sanoi.

Tim Sparv Edin Dzeko
Tim Sparv ja Edin Dzeko Tampereella kesällä 2019.AOP

Dzeko ei ole ajatuksensa kanssa yksin. Myös Huuhkajien valmennustiimin jäsenen ja vastustajien tarkkailusta vastaavan Toni Korkeakunnaksen puheessa välähtää sana yhtenäisyys, joskin eri valossa kuin Bosnian leirissä.

– Taitotaso ja yksilöosaaminen on korkealla, mutta kovin yhtenäinen tämä Bosnia on harvoin ollut. He eivät ole olleet niin hyvä kollektiivi, kuin pitäisi ehkä olla. Meidän täytyy huolehtia siitä, että heillä ei ole parasta päivää, Korkeakunnas sanoi Yle Puheen Huuhkajien siivillä -ohjelmassa.

Ratinan toisinto?

Dzekon merkitys Bosnialle on suuri, mutta paksuimmalla punakynällä Huuhkajien palaveripapereissa lienee ympyröity Barcelonaa edustava keskikenttäpelaaja Miralem Pjanic. Viekas taituri viihtyy hyökkävässä roolissa, mutta tykkää tulla hakemaan palloa jalkaansa laajalla säteellä hyvinkin alhaalta kenttää.

– Keskikentällä käytännössä kaikki tapahtuu Pjanicin kautta. Jollain täytyy aina olla vastuu Pjanicista. Aina kun hänellä on pallo, meidän täytyy olla joko lähellä tai varautunut niihin skenaarioihin, mitä hän pyrkii pallolla tekemään. Hän pystyy antamaan murtavia syöttöjä huonoistakin asennoista, Korkeakunnas kuvaa.

Kun Suomi voitti Bosnian kesällä 2019 Tampereella, Teemu Pukin molemmat maalit syntyivät vastahyökkäyksistä rankan sadekuuron piiskatessa stadionia. Pallonmenetysten jälkeen Bosnia oli toistuvasti ongelmissa myös viime vuoden Kansojen liigan otteluissa.

– Toivomme kovasti, että he menevät uudelleen samaan ansaan. Uusi valmentaja Petev on fanaattinen pallonhallinnan sanansaattaja, ja on vaikea nähdä, että he lähtisivät paljoa muuttamaan valmentajan omaa filosofiaa. Heillä tulee olemaan pallo paljon, joten tilanteenvaihdot korostuvat, Korkeakunnas miettii.

Glen Kamara Miralem Pjanic
Miralem Pjanic jahtasi Glen Kamaraa Zenicassa lokakuussa 2019.EPA

Vastahyökkäyksiä Huuhkajilta odottaa myös Edin Dzeko.

– Mielestäni Suomi on aina kompakti joukkue, ja he yrittävät hyökätä vastaan. Tunnemme heidät sen verran hyvin, että en usko yllätyksiin. EM-kisapaikka on osoitus Suomen hyvyydestä.

Joronen näyttöpaikassa

Hradecky ja laitapuolustaja Jere Uronen ovat vakiopelaajista sivussa Huuhkajista, ja loukkaantuneiden listaan jouduttiin lisäämään maanantaina yksi uusi nimi. Hyökkääjä Rasmus Karjalainen palasi Kanervan mukaan kotiin niskassa revenneen verisuonen vuoksi ja siitä aiheutuneen päänsäryn takia. Karjalainen sai viime viikolla seurajoukkueensa Örebron harjoituksissa päähänsä kovan laukauksen.

Ennakkoon puhutuin uusi nimi avauskokoonpanossa on ollut Brescian maalivahti Jesse Joronen, joka pääsee nyt ensimmäistä kertaa isoon vastuuseen tärkeässä karsintaottelussa. Torjujana rautjärveläisen Jorosen kyvyt ovat kiistattomia, mutta tiistain lehdistötilaisuudessa häneltä tivattiin jalalla pelaamisesta.

– Yhtenä osana maalivahtipelaamista yritän olla siinä mahdollisimman hyvä. En välttämättä pysty operoimaan jalalla samalla tasolla kuin "Luke", joka on sillä osa-alueella ihan maailmanluokan pelaaja. Itse pyrin mahdollisimman hyvin auttamaan joukkuetta ja kehittämään jalalla pelaamista. En koe asiaa millään tapaa ongelmalliseksi, Joronen sanoi.

– Se, että Jesse on maalissa, ei vaikuta millään tavalla pelinavaamiseen prässin alla. Kun puhutaan jalalla pelaamisesta, meillä on täysi luotto siihen, että Jesse saa pallon lentämään, minne on tarkoituskin. Hän on henkisesti vahva pelaamaan paineen alla. En ole ollenkaan huolissani, päävalmentaja Kanerva puolestaan totesi.

LEHTIKUVA Jesse Joronen
Jesse Joronen torjuu Suomen maalilla keskiviikkona.Antti Aimo-Koivisto

Suurin kysymys avauskokoonpanon suhteen on jälleen se, valitseeko Kanerva kahden vai kolmen topparin systeemin. Tiistaina viitteitä ei tullut kumpaankaan suuntaan, mutta joukkueen keskuudessa oikea rivi on jo piirrettynä.

– Alustava avauskokoonpano on totta kai ollut mielessä, kun valmistautumisaika on ollut lyhyt. Olemme harjoitelleet oletetulla avauksella, ei sitä ole millään tavalla lähdetty peittämään. Joukkuekin sen tietää.

Suomi kohtaa Bosnia-Hertsegovinan MM-karsintaottelussa Helsingissä kello 21.45. Ottelua voi kuunnella suorana lähetyksenä Yle Puheessa kello 21.30 alkaen.

MM-karsintoja ennakoidaan kattavasti Huuhkajien siivillä -ohjelmassa. Kuuntele ennakkojakso Yle Areenasta tästä linkistä!

Lue myös:

Rasismikohun keskelle joutunut Glen Kamara saapui median eteen Helsingissä – kiitteli joukkuekavereitaan tuesta: "En voi sanoa paljoa enempää"

Erkka V. Lehtola Huuhkajien siivillä: Suomi hinkuu MM-lopputurnaukseen, alan megabileisiin

Teemu Pukki kertoi Glen Kamaran rasismikohun puhuttaneen myös Norwichin joukkueessa – pettynyt Tim Sparv arvosteli Slavia Prahan toimintaa rajusti

Bosnia kohtaa Huuhkajat valtavat paineet niskassaan – suomalaispelaaja kertoo kiistellystä valmentajasta, jolta raivostuneet fanit ovat repineet vaatteetkin päältä

Huuhkajilla on edessä historian kiireisin vuosi – MM-karsinnan avausvastustaja on tuttu, mutta arvoituksellinen: "Kysymysmerkkejä leijuu ilmassa"