1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaislupaus hienossa iskussa Yhdysvalloissa – Lotta-Maj Lahtinen johdatti Georgia Techin harvinaiseen tekoon, valmentaja hehkutti

Lahtisen edustama Georgia Tech eteni vasta toista kertaa historiassaan yliopistokoripallon lopputurnauksessa 16 parhaan joukkoon.

Lotta-Maj Lahtinen on isossa roolissa Georgia Techin joukkueessa. Kuva: Andy Mead/ISI Photos/Getty Images

Suomalainen koripallolupaus Lotta-Maj Lahtinen on pelannut väkevästi Yhdysvaltojen yliopistokoripallon lopputurnauksessa. "March Madness" -nimellä kulkevassa huipennuksessa Lahtinen oli Suomen aikaa varhain keskiviikkona johdattamassa joukkuettaan 16 parhaan joukkoon.

Lahtinen oli joukkueensa paras korintekijä 22 pisteellään, kun Georgia Tech kaatoi West Virginian 73–56 lopputurnauksen toisella kierroksella. Lahtinen pelasi myös lähes koko pelin, sillä 40 minuutin ottelussa suomalaiselle minutteja kertyi peräti 39.

Georgia Techille pääsy 16 parhaan joukkoon yliopistokoripallon huipennuksessa on harvinaista herkkua. Georgia Tech on nyt 16 parhaan joukossa toista kertaa historiassaan. Edellisen kerran näin oli käynyt vuonna 2012. Ylipääätänsäkin Georgia Tech on mukana 64 joukkueen lopputurnauksessa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014.

Kolmatta kauttaan Georgia Techissä pelaava Lahtinen on siis mukana lopputurnauksessa ensimmäistä kertaa.

Lahtinen upotti viime yön ottelussa kuudestatoista pelitilanneheitostaan yhdeksän. Lahtinen osui neljä kertaa kolmen pisteen heitossa yhdeksästä yrityksestä.

– Olen todella innoissani. Minun joukkkueeni on uskomaton. Meillä on loistavaa kemia. Nautimme toistemme seurasta kentällä ja kentän ulkopuolella. Tästä unelmoimme. Aiomme mennä päätyyn asti. Olen todella ylpeä ja onnellinen, Lahtinen iloitsi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. (siirryt toiseen palveluun)

Lahtinen kehui etenkin joukkueen puolustamista loistavaksi West Virginian kovia heittäjiä vastaan.

Avauskierroksella Georgia Tech oli vaikeuksissa etukäteen heikommaksi arvioitua Stephen F. Austin -yliopistoa vastaan. Tällä kaudella runkosarjassa lähes 15 pisteen keskiarvolla pelanneen Lahtisen kaukoheittopeli on noussut uudelle tasolle, mutta March Madnessin avauskierroksella se takkusi. Lahtisella oli ottelussa seitsemän kolmosyritystä, mutta yksikään yritys ei mennyt koriin.

Lahtinen upotti kuitenkin 14 pistettä. Georgia Tech nousi jatkoaikavoittoon.

Lehdistötilaisuudessa Lahtisella kysyttiin muutoksesta ensimmäisen ja toisen lopputurnauspelin välillä.

– Heittäjät heitttää hei, Lahtinen letkautti.

– Yritin olla itsevarma. Tiesin, että kolmen pisteen heitto on osa peliäni. Ensimmäisessä en osunut yhtään kolmen pisteen heittoa. Joukkue pelasi silloin hyvin yhdessä. Tässä pelissä autoin joukkuekavereitani ja otin heitot, jotka avautuivat. Tällä kertaa heitot menivät koriin. Pitää olla vain luottavainen joka kerta, kun menee kentälle.

Lotta-Maj Lahtinen sai kovat kehut valmentajaltaan. Kuva: Andy Mead/ISI Photos/Getty Images

Joukkueen päävalmentaja Nell Fortner kehui lehdistötilaisuudessa Lahtista vuolaasti.

– Hän on sisukas pelaaja. Hänellä ei ollut parasta iltaa edellisessä ottelussa. Normaalisti hän tulee takaisin todella vahvasti tuollaisen illan jälkeen, koska hän on erittäin kilpailuhenkinen. Hänen heittonsa näytti todella hyvältä tänään. Hän oli erittäin itsevarma. Tarvitsimme sitä, että hän upottaa heittonsa. Hän oli kuitenkin kova molemmissa päissä kenttää. Olen todella iloinen hänen puolestaan, Fortner kehui.

Fortnerin mukaan Lahtista ei tarvitse käskeä heittämään.

– Hän on erittäin fiksu pelaaja. Hänellä on hyvät vaistot ja hän on sisukas. Pitää jatkaa vain hänen rohkaisemistaan, Fortner kuvaili.

Seuraavalla kierroksella Georgia Tech kohtaa maan parhaiden joukkueiden joukkoon rankatun South Carolinan. Ottelu pelataan lauantaina tai sunnuntaina San Antoniossa.

Lue lisää:

Suomalainen koripallolupaus loistaa Yhdysvaltojen yliopistoparketilla – katse on jo kirkkaimmissa valoissa: “Todellakin WNBA on yksi tavoitteista”

Kovapäinen suomalaislupaus teki vaikutuksen Yhdysvaltojen kivikovassa koripallosarjassa heti tulokaskaudellaan – "Hän on jopa alkanut ottaa johtajan roolia"