Hyppää sisältöön

Teemu Pukki iski kaksi osumaa ja nousi Mikael Forssellin rinnalle kaikkien aikojen maalintekijätilastossa – Huuhkajat tasasi pisteet Bosnia-Hertsegovinan kanssa

Suomen MM-karsintaurakka alkoi 2–2-tasapelillä Helsingissä. Huuhkajat oli pelannut viimeksi tasapelin lähes päivälleen kolme vuotta sitten.

Teemu Pukki oli jälleen Suomen juhlittu maalipyssy. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi ja Bosnia-Hertsegovina tasasivat pisteet maalein 2–2(0–0) jalkapallon MM-karsintojen avausottelussa Helsingissä. Huuhkajien molemmat maalit teki toisella jaksolla Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki.

Suomi oli viimeksi pelannut tasapelin maaliskuussa 2018, ja väliin mahtui kaikkiaan peräti 29 ottelua.

Vauhdikkaalla avausjaksolla molemmilla oli omat paikkansa, mutta suurimmat otsikot varastivat maalivahdit. Lukas Hradeckya tuuraava Brescian Jesse Joronen pelasti kaksi vierasjoukkueen erinomaista paikkaa, ja Ibrahim Sehic Bosnia-Hertsegovinan maalilla onnistui puolestaan estämään suomalaisten aikeet.

Ensimmäinen maali nähtiin 55. minuutilla. Nikolai Alhon epäonnistuneen purkupallon jälkeen kreikkalainen erotuomari Anastasios Sidiropoulos näki Jukka Raitalan pelanneen palloa kädellään. Keskikenttätähti Miralem Pjanic ampui heikon rangaistuspotkun päin Jorosta, mutta FC Barcelonan mies sijoitti paluupallon varmasti verkkoon.

Suomen tasoitusta ei tarvinnut odotella kuin pari minuuttia. Alho laukoi rangaistusalueen sisällä vasurillaan, ja pallo kimposi bosnialaispuolustajasta ylärimaan. Paluupallossa oli terävimpänä Pukki, jonka vasuri vaikeasta asennosta lipui vasempaan alakulmaan ohi voimattoman Sehicin.

Pukki iski toistamiseen 78. minuutilla. Juuri hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Joel Pohjanpalo syötti kärkiparilleen pystyyn, ja Pukki karkasi keskiviivalla vierasjoukkueen puolustukselta. Kotkalainen sijoitti pallon varmasti ohi Sehicin ja kirjautti maajoukkueuransa 29. maalin. Lukemalla hän nousi jakamaan kaikkien aikojen maajoukkuetilastossa kakkospaikkaa Mikael Forssellin kanssa. Edellä on enää vain 32 kertaa Suomelle osunut Jari Litmanen.

Bosnia-Hertsegovinan tasoitus ja ottelun viimeinen maali nähtiin 84. minuutilla. Edin Dzeko pudotti rangaistusalueella päällään pallon Miroslav Stevanovicille, jonka laukaus kimposi Raitalan jalan ja Jorosen käden kautta alakulmaan.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen uskoi, että tasapeli maistui molemmista huonolta tulokselta.

– Suomen voitto oli lähellä, mutta silti kaukana. Molemmat ovat varmaankin pettyneitä. Suomi siksi, että menetti johdon, mutta Bosnia taas oli vahva toisella jaksolla ja kontrolloi peliä.

– Ensimmäinen jakso oli siinä mielessä outo, että molemmilla oli omat hallintajaksonsa ja niin hyvät paikat, että se olisi jo voinut olla 2–2. Maalivahdeille on nostettava hattua, ja he pitivät pelin siinä vaiheessa maalittomana erinomaisilla pelastuksillaan.

Jesse Joronen oli kahdesta päästetystä maalista huolimatta erinomainen Suomen maalilla. Kuva: Yle / Mikko Ahmajärvi

"Voidaan olla ihan tyytyväisiä"

Pukki oli tyytyväinen suoritukseensa, mutta voiton karkaaminen harmitti.

– Vähän huono maku jäi, kun olimme johdossa ja harmittaa, ettemme saaneet kolmea pistettä. Omaan peliin olen ihan tyytyväinen, mutta se ei riittänyt kuin tasapeliin, Pukki totesi V Sportin haastattelussa.

– Pelissä oli hyviä jaksoja ja vähän heikompia. Voidaan olla ihan tyytyväisiä, mutta peliä pitää kehittää, jotta saamme ne kolme pistettä. Ajoittain olimme jäljessä, ja he pääsivät pyörittämään peliä. Kotipeleistä pitää saada pisteitä, ja hävitä ei saa missään nimessä. Tästä on hyvä lähteä jatkamaan, Pukki jatkoi.

Päävalmentaja Markku Kanerva totesi pelin jälkeen, että Suomen olisi pitänyt päästä paremmin vierasjoukkueen korkealla pelanneen puolustuslinjan taakse.

– Painotin tauolla, että linja on suhteellisen korkealla ja sinne olisi pitänyt päästä paremmin. Ensimmäisellä jaksolla pääsimme sinne ja näimme, että tilanteita syntyi, kun pääsimme käyttämään hyökkääjiemme juoksuvoimaa, Kanerva sanoi V Sportin haastattelussa.

– Bosnia-Hertsegovina pani meille painetta, ja heillä on pallollisesti taitavia pelaajia. Olisi pitänyt saada prässiä lähemmäs, ja tuntui siltä, että omalla puolustuskolmanneksella annoimme vähän liikaa tilaa.

Pohjoiskaarre osoitti tukensa rasismikohun keskelle viime viikolla joutuneelle Glen Kamaralle. Kuva: Tomi Hänninen

"Olin unelmoinut tästä pienestä pitäen"

Kanervan mukaan peli oli melko kaikin tavoin odotettu.

– Tiukkaa matsia odotettiin ja sitähän se oli. Molemmilla oli omat paikkansa, mutta täytyy tyytyä yhteen pisteeseen. Hienoa, että Teemu onnistui ja etenkin se toinen maali oli loistava vastaisku, jossa hän osoitti nopeutensa ja vastaiskutaitonsa.

Huttunen yllättyi, että Suomen pelaamisen taso putosi niin merkittävästi ensimmäiseen jaksoon verrattuna.

– Yllättävää oli se, että Suomi katosi pelistä pois. Tuntui, että energia loppui ja jalat loppuivat. Ensimmäisellä jaksolla Suomi pystyi pitämään palloa, oli pitkiä kombinaatioita ja saatiin vietyä palloa ylös.

– Toisella jaksolla menetettiin palloja alhaalla, eikä saatu pitkiä ja kontrolloituja hyökkäyksiä. Painetta tuli pikkuhiljaa Suomen päätyyn, ja se on hyvä kysymys, miksi energiat ja taitotaso loppuivat.

Ensimmäisen MM-karsintaottelunsa Suomen maalilla pelannut Joronen harmitteli kahta päästettyä osumaa, mutta piti esitystään kelvollisena.

– Pelaaminen tuntuu aina kivalta, ja varsinkin se, että pääsi pelaamaan Olympiastadionilla ensimmäistä kertaa on sellainen asia, josta on unelmoinut pienestä pojasta lähtien. En ole tyytyväinen, kun kaksi maalia meni, mutta pääsin lähelle molemmissa tilanteissa, Joronen totesi V Sportin haastattelussa.

– Toivotaan, että "Luke" (Hradecky) tulee kuntoon nopeasti, mutta ei tämä aiheuta syytä muuttaa mitään. Pelejä tulee nopeaan tahtiin, ja pitää siirtyä eteenpäin.

Kanerva piti Jorosen esitystä myös hyvänä.

– Ensimmäisellä jaksolla etenkin oli muutama hyvä ja tärkeä pelastus. Olen tyytyväinen kokonaisuudessaan, ja hän täytti paikkansa.

Suomen MM-karsintalohkossa nähtiin myös toinen tasapeli, kun Ukraina onnistui venymään 1–1-tasapeliin Pariisissa Ranskan vieraana. Huuhkajat joutuu venymään äärimmilleen, jotta saa Kiovasta hyvän tuloksen.

– Ukraina on musta hevonen tähän lohkoon. Päävalmentaja Andri Shevtshenko ja nuori sukupolvi ovat tehneet hyvää työtä, ja Suomen täytyy onnistua 100-prosenttisesti, jotta pisteitä saadaan, Huttunen ennakoi.

Suomi–Bosnia-Hertsegovina, MM2022-karsinnat:

55' 0–1 Miralem Pjanic

58' 1–1 Teemu Pukki

78' 2–1 Teemu Pukki

84' 2–2 Miroslav Stevanovic

Lue myös:

.
.