1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Huuhkajien MM-karsinta alkoi harvinaisella ilotulituksella – Bosnia-ottelun kulku poikkesi roimasti tavanomaisesta: "Siihen on monta syytä"

Huuhkajat pystyi haavoittamaan Bosniaa vastahyökkäyksissä, mutta puolustuspäässä jäi petrattavaa.

Huuhkajat
Suomi Bosnia
Väkivahva Edin Dzeko oli Suomen puolustukselle hankala pideltävä. Kuvassa taisteluparina Paulus Arajuuri.Yle / Mikko Ahmajärvi

Huuhkajien ja Bosnia-Hertsegovinan välinen MM-karsinnan avausottelu oli yksi maajoukkueen lähihistorian tapahtumarikkaimmista näytöksistä. Se olisi ansainnut lehtereille sinivalkoisen yleisömeren, mutta ottelua todistivat Helsingin Olympiastadionilla vain tyhjyyttään kumisevat penkit ja lumivallit maalien takana.

Tasapeli oli maajoukkueelle ensimmäinen yli kolmeen vuoteen. Markku Kanervan valmennuskaudella Huuhkajien otteluita on leimannut vähämaalisuus ja tarkka puolustuspeli, mutta keskiviikkona pelin kuva oli täysin erilainen. Ottelussa nähtiin kaikkiaan 31 maalintekoyritystä, joista 12 Suomen ja 19 Bosnian.

– Siihen on monta syytä. Täytyy analysoida, miksi Bosnia pääsi niin hyvin maalipaikoille, mutta toisaalta loimme itsekin paljon paikkoja kovaa joukkuetta vastaan, Kanerva sanoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Suomi lähti otteluun kolmen topparin linjalla, johon tuli uutena miehenä mukaan tavallisesti laitapuolustajana pelaava Jukka Raitala. Suomella oli ajoittain hankaluuksia purkupallojen kanssa. Nikolai Alhon huolimaton purku johti lopulta ottelun avausmaaliin.

Suomalaisleirissä rangaistuspotkutilannetta kyseenalaistettiin, mutta hidastuskuvat osoittivat pallon todella osuneen Raitalan käteen.

– Se oli minulta huono purku, se lähti ylöspäin. Ilman sitä rangaistuspotkuun johtanutta tilannetta ei olisi ehkä tullut, Alho myönsi.

– Emme saaneet purkuja aikaan, emmekä palloja haltuun. Kyllä se enemmän meidän huonouttamme oli, että huonoja purkuja tuli. Siinä pitää skarpata jatkossa, Kanerva puolestaan sadatteli.

Markku Kanerva
Markku Kanerva toivoi joukkueeltaan lisää huolellisuutta pelin tuoksinnassa.Tomi Hänninen

Alhon ja koko joukkueen tunneskaala muuttui vain hetkeä myöhemmin toiseen ääripäähän. Raitalan ilmiömäinen puolenvaihto tavoitti Alhon, joka haastoi Bosnian puolustajaa ja tälläsi pallon ylärimaan. Jatkotilanteesta Teemu Pukki laukoi tasoituksen.

– Haasto ja veto, jotenkin se päättyi maaliin. Totta kai hyvä fiilis, Alho kertasi.

Kanerva olisi toivonut, että leveällä pelanneita wing-backeja Alhoa ja Niko Hämäläistä olisi pystytty hyödyntämään vieläkin enemmän.

– He olivat usein pelattavissa, ja heidät olisi pitänyt löytää vielä useammin, jotta olisimme saaneet painopisteen vaihdettua ja päässeet viimeiseen linjaan haastamaan.

Vastahyökkäys myrkkyä Bosnialle

Bosnian 2–2-tasoitus sai alkunsa, kun AS Romaa edustava Edin Dzeko voitti pääpallon toppareiden edestä. Oikealta laidalta noussut Miroslav Stevanovic jäi merkkaamatta, ja hän laukoi pallon vasempaan alanurkkaan. Huuhkajien puolustuslinjan eteen jäi toppari Joona Toivion mielestä ajoittain liikaa tilaa.

– Emme onnistuneet puolustamaan sitä aluetta niin hyvin. Vajosimme toppareina liian alas. Dzeko pysyi ylhäällä keskellä, ja muut hyökkäyspään pelaajat pyörivät siinä välitilassa. Se vaati tosi paljon kommunikointia, Toivio sanoi.

Puolustuspelin osalta jossiteltavaa jäi myös Bosnialle. Kuten etukäteisarvioissa odotettiin, Bosnia-Hertsegovina oli haavoittuvainen vastahyökkäyksissä. Jo ottelun alussa Pukki pääsi kahteenkin otteeseen maalipaikkaan, kun Suomi pelasi palloa suoraviivaisesti Bosnian nousevien laitapuolustajien selustaan.

Huuhkajien 2–1-johtomaali oli kuin vastahyökkäämisen oppikirjasta. Glen Kamara voitti Bosnian kulmapotkun jälkeen kaksinkamppailunsa ja sai pelattua pallon juuri kentälle tulleelle Joel Pohjanpalolle, joka jatkoi Pukille. Laitapuolustaja Darko Todorovicin epätoivoinen liuku antoi Norwich-hyökkääjälle vapaan väylän, ja Pukki viimeisteli läpiajosta totutun varmasti.

– Tiesimme, että kun puolustamme kärsivällisesti, pääsemme iskemään vastaan. Bosnian linja oli todella ylhäällä, ja olisimme voineet saada kärkiä vielä enemmän linjan taakse, Kanerva arvioi.

Joona Toivio
Joona Toivio luuti Suomen puolustuksessa tuttuun tapaan täydet 90 minuuttia.Tomi Hänninen

Bosnian päävalmentaja Ivaylo Petev sadatteli Pukin toista maalia. Pukista on tullut Bosnialle todellinen kauhu, sillä suomalainen on nyt iskenyt kaksissa karsinnoissa jo neljä maalia Lohikäärmeiden verkkoon.

– Puolustuksen olisi pitänyt reagoida paremmin, Petev sanoi tulkin välityksellä.

Palaako Sparv avaukseen?

Seurajoukkueessaan Kreikassa pienelle peliajalle jäänyt kapteeni Tim Sparv aloitti Bosniaa vastaan vaihdossa, mikä yllätti monet.

– Kävimme Timin kanssa keskustelun. Lähtökohta oli se, että avaukseen valitaan pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan 90 minuuttia. Tim tuli nyt vaihdosta sisään tuomaan kaksinkamppailuvoimaa, Kanerva sanoi.

Sparvin tilalla aloituskokoonpanossa pelasi Joni Kauko. Jos Sparvin puuttuminen oli yllätys, voi sellaisena pitää myös kyproslaista Pafosia edustavan Onni Valakarin paikkaa keskikentän kolmikossa. Hänet vaihdettiin jo puoliajalla Rasmus Schülleriin, joka ei myöskään saanut parastaan irti ja sortui pahoihin harhasyöttöihin.

– Vaihto oli taktinen. Onni teki kovasti töitä puolustussuuntaan, mutta emme ehkä saaneet sitä, mitä toivoimme. Emme pystyneet hyödyntämään häntä, Kanerva perusteli vaihtoaan.

MM-karsinta jatkuu sunnuntaina Kiovassa Ukrainaa vastaan. Kanervan kommenteista voi päätellä, että Sparv voi hyvinkin palata avauskokoonpanoon seuraavassa pelissä.

– Hän on harjoitellut hyvin ja sai nyt minuutteja alle. Kaksi peliä on vielä tulossa tiiviissä tahdissa, joten varmasti kokoonpano tulee elämään, Kanerva totesi.

Lue myös:

Kommentti: Tulikuuma Teemu Pukki osoitti jälleen, miksi hänestä tulee Huuhkajien kaikkien aikojen ykköspyssy – onnistumisia kaivataan kipeästi myös Ukrainassa

Teemu Pukki iski kaksi osumaa ja nousi Mikael Forssellin rinnalle kaikkien aikojen maalintekijätilastossa – Huuhkajat tasasi pisteet Bosnia-Hertsegovinan kanssa

Suomelle ensimmäinen tasapeli yli kolmeen vuoteen, Huuhkajat jakoi pisteet Bosnia-Hertsegovinan kanssa – Yle seurasi MM-karsinta-avauksen tapahtumat hetki hetkeltä