Hyppää sisältöön

Asiantuntija hämmästeli Huuhkajien kesken ottelun kadonnutta otetta: "Yllättävää, miten Suomi katosi pelistä pois"

Yle Urheilun asiantuntijan Olli Huttusen mukaan Suomen toisen jakson pelaaminen MM-karsintojen avauksessa ei ollut lähelläkään sitä, mitä se oli ensimmäisellä jaksolla.

Suomi aloitti Bosnia-Hertsegovina-ottelun hyvin, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä heikommaksi Huuhkajien pallollinen peli meni. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkajat avasi myöhään eilisiltana jalkapallon MM-karsinnat 2–2-kotitasapelillä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Maalittoman avausjakson jälkeen toinen 45-minuuttinen oli vaiherikas, kun Miralem Pjanicin vietyä vieraat johtoon rangaistuspotkun jälkitilanteesta Teemu Pukki tasasi puntit nopeasti.

Pukin toisen osuman avulla Suomi tarrasi täyteen pistepottiin kiinni vartti ennen loppua, mutta Miroslav Stevanovicin tasoitus nosti etenkin toisella jaksolla vahvasti pelanneet vieraat tasapeliin.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen uskoi, että tasapeli maistui molemmista huonolta tulokselta.

– Suomen voitto oli lähellä, mutta silti kaukana. Molemmat ovat varmaankin pettyneitä. Suomi siksi, että menetti johdon, mutta Bosnia taas oli vahva toisella jaksolla ja kontrolloi peliä. Tärkeintä oli, ettei tätä peliä hävinnyt ja piste saatiin.

– Ensimmäinen jakso oli siinä mielessä outo, että molemmilla oli omat hallintajaksonsa ja niin hyvät paikat, että se olisi jo voinut olla 2–2. Maalivahdeille on nostettava hattua, ja he pitivät pelin siinä vaiheessa maalittomana erinomaisilla pelastuksillaan, Huttunen kehui MM-karsintadebyyttinsä tehnyttä Jesse Jorosta ja bosnialaista virkaveljeä Ibrahim Sehiciä.

Jesse Joronen joutui urakoimaan Suomen maalilla Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

"Schüller ei päässyt peliin mukaan"

Kolmen topparin alakerralla otteluun lähtenyt Suomi vaihtoi tauolla Onni Valakarin Rasmus Schülleriin. Kahdesta tehdystä maalista huolimatta Huuhkajat ei löytänyt peliinsä uutta vaihdetta, ja etenkin pallollinen peli yskähteli pahasti.

Huttunen ihmetteli, kuinka pahasti Suomen ote kirposi.

– Yllättävää oli se, miten Suomi katosi pelistä pois. Tuntui, että energia loppui ja jalat loppuivat. Ensimmäisellä jaksolla Suomi pystyi pitämään palloa, oli pitkiä kombinaatioita ja saatiin vietyä palloa ylös.

– Toisella jaksolla menetettiin palloja alhaalla, eikä saatu pitkiä ja kontrolloituja hyökkäyksiä. Painetta tuli pikkuhiljaa Suomen päätyyn, ja se on hyvä kysymys, miksi energiat ja taitotaso loppuivat.

Ongelman näki Huttusen mukaan esimerkiksi Nikolai Alhon oikealla laidalla.

– Kun pallo pelattiin laitaan Alholle, keskikenttä ei tehnyt itseään pelattavaksi. Energia ja virta vähän loppuivat. Schüller ei päässyt peliin mukaan, vaan tuli virhesyöttöjä ja sitä kautta painetta omaan päätyyn. Hän ei tuonut sitä uutta virtaa, mitä vaihdosta pitäisi tuoda.

Ranska ja Ukraina päätyivät tasapeliin Pariisissa. Kuva: 2021 Getty Images

"Muutama vaihto voi tulla"

Seuraavaksi Suomi kohtaa sunnuntaina Ukrainan, joka onnistui venymään Pariisissa Ranskan vieraana 1–1-tasapeliin. Huttunen pitää Ukrainaa lohkon mustana hevosena.

– Päävalmentaja Andri Shevtshenko ja nuori sukupolvi ovat tehneet hyvää työtä, ja Suomen täytyy onnistua 100-prosenttisesti, jotta pisteitä saadaan, Huttunen ennakoi.

Välipäivinä Suomen täytyy saada ladattua akkuja niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kokoonpanomuutoksia voi tulla, sillä esimerkiksi kapteeni Tim Sparv aloitti keskiviikkona penkillä.

– Fyysisen kuormituksen purkaminen ja palautuminen osataan Suomen joukkueessa, siitä ei ole epäilystäkään. Myös pelien analysoinnissa joukkueella on erinomaiset henkilöt, ja nyt katsotaan, mitä tapahtui ja missä täytyy parantaa. Harjoituksellisesti paneudutaan siihen, miten heitä vastaan isketään.

– Parhailla pelaajilla mennään totta kai, mutta muutama vaihto voi tulla. Suomen ryhmä on kasvanut, ja joka paikalle on vaihtoehtoja. Vaikka jotain vaihdat, se ei heikennä. Se on tervettä rotaatiota ja kilpailua, mitä käytetään, jotta saadaan seuraavatkin pelaajat mukaan rytmiin.

Ukraina-ottelun jälkeen Suomi pelaa vielä ensi keskiviikkona harjoitusottelun Sveitsiä vastaan St. Gallenissa. Kolmen ottelun paketilla kahdeksassa päivässä simuloidaan jo myös kesän EM-kisoja, joissa Suomi kohtaa Tanskan, Venäjän ja Belgian.

– Kyllä tämä palvelee EM-kisoja, kun nyt joudutaan pelaamaan Bosnia-Hertsegovinaa ja Ukrainaa vastaan. Pelaajat taistelevat omista pelipaikoistaan ja valmennus miettii, miten taktisia muutoksia tehdään.

Lue myös:

.
.