Hyppää sisältöön

Kommentti: Tulikuuma Teemu Pukki osoitti jälleen, miksi hänestä tulee Huuhkajien kaikkien aikojen ykköspyssy – onnistumisia kaivataan kipeästi myös Ukrainassa

Huuhkajien MM-karsintalohko on äärimmäisen raaka. Siksi Ukrainasta on saatava pisteitä, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Teemu Pukki on enää kolmen maalin päässä Jari Litmasen maajoukkue-ennätyksestä. Kuva: Tomi Hänninen

Suomalainen jalkapalloyleisö on viime vuosina tottunut siihen, että kun Huuhkajat voittaa, oma maali pysyy puhtaana. Edellisen kerran Suomi on päästänyt maalin, mutta voittanut kilpailullisen ottelun kotikentällä lähes kymmenen vuotta sitten.

Keskiviikkoillan viihdyttävässä MM-karsinnan avausottelussa tilastoknoppi oli lähellä murtua. Bosnia-Hertsegovinan Miroslav Stevanovicin tasoitus 84. minuutilla vesitti Huuhkajien haaveet täydestä pistepotista.

Kahden maalin päästäminen omiin on ollut viime vuosina kotikentällä todella harvinaista. Ainoastaan Italia oli pystynyt rokottamaan Suomea kahdesti viimeisen kolmen vuoden aikana. Itse asiassa vain Wales on ylipäänsä onnistunut maalinteossa Huuhkajien kotipesässä samalla ajanjaksolla.

Vaikka Bosnia-kamppailun pelin kuva olikin harvinaisempi, nähtiin kentällä myös paljon tuttua ja turvallista. Ilmiömäisessä vireessä oleva Teemu Pukki latoi vastustajan verkkoon jälleen kaksi osumaa ja nousi Mikael Forssellin rinnalle 29 maaliin maajoukkueen kaikkien aikojen tilastossa.

On vain ajan kysymys, milloin Pukki yltää 32 maaliin ja ohittaa Jari Litmasen maajoukkuehistorian ykköstykkinä. Pukin kliinisyys ja itsevarmuus maalipaikoissa on tällä hetkellä häkellyttävällä tasolla. Kun Pukki karkasi Bosniaa vastaan läpiajoon, lopputuleman osasi aavistaa jo etukäteen.

Maailmanluokan viimeistelykykyä Pukki osoitti myös ensimmäisessä maalissaan. Tarkka laukaus suoraan ilmaista ja vaikeasta asennosta tuli äärimmäisen tärkeään paikkaan välittömästi Bosnian johtomaalin jälkeen.

Pukki, 30, pelasi ensimmäisen maaottelunsa jo vuonna 2009. Maalitahti on kuitenkin kiristynyt vasta myöhemmin. Osumista 19 on syntynyt kolmen viime vuoden aikana.

Tässä syntyy Teemu Pukin toinen osuma Bosnian verkkoon. Kuva: Tomi Hänninen

Raaka karsintalohko

Pukin maalit olisivat hyvin voineet riittää voittoon Bosniasta, mutta tosiasiassa tasapeli oli oikeutettu tulos. Pukin ohella Huuhkajien suurin onnistuja oli paraatipelastuksiin maalilla venynyt Jesse Joronen. Myös Tim Sparvin avauskokoonpanossa korvannut Joni Kauko oli mies paikallaan omassa rikkovassa roolissaan keskikentällä.

Euroopan MM-karsinnan D-lohko alkoi kutkuttavalla tavalla, kun Ukraina nipisti pisteen Ranskalta Pariisissa. Huuhkajat kohtaa seuraavaksi juuri Ukrainan vieraskentällä Kiovassa.

Päävalmentaja Markku Kanerva pallotteli vielä viime vuonna perinteisen 4-4-2-ryhmityksen ja vähemmän käytetyn 5-3-2-systeemin välillä, mutta Bosnia-ottelun perusteella vaaka on EM-kisoja silmällä pitäen kallistunut lopullisesti jälkimmäiseen. Maaliskuun jäljellä olevat kaksi ottelua ovat viimeiset ennen kesän korvilla alkavia EM-leirityksiä.

Sunnuntaina Kiovassa puolustamisen ja pelinavaamisen on oltava aivan eri tasolla kuin Olympiastadionilla. Jos toppareiden eteen jää samanlaisia tiloja, huipputaitava Ukraina rokottaa armotta. Luvattoman paljon Bosniaa vastaan nähdyistä harhasyötöistä ja epävarmoista puruista puhumattakaan.

Matka kohti MM-kisoja on vasta alkanut, mutta kivikova karsintalohko on äärimmäisen raaka. Olympiastadionin uumenissa Kanervan ja pelaajien olemuksesta paistoi pettymys, sillä kotivoitto ja kuskin paikka karsintalohkossa olisivat olleet todella arvokkaita.

Huuhkajien kannattajapäätyyn oli tuotu Bosnia-otteluun lakana, jossa sinivalkoisen junan kyljessä luki viime vuosien menestykseen viittaava sana "Riveluutio". Jos pisteitä ei tartu Ukrainasta matkaan, MM-kisajuna uhkaa pysähtyä heti kättelyssä.

Lue myös:

.
.