Hyppää sisältöön

Triathlonisti Kaisa Salia puukottanut oli puolustuksen mukaan syyntakeeton – syytetylle ei vaadita rangaistusta

Entinen huipputriathlonisti Kaisa Sali joutui puukotuksen kohteeksi viime vuoden helmikuussa Kolarissa.

Arkistokuva Kaisa Salista Kolarissa helmikuussa 2020. Kuva: Alexandra Kral-Leszczynski / Yle, värimäärittely Retu Liikanen / Yle

Lapin käräjäoikeudessa on tänään alkanut triathlonisti Kaisa Saliin kohdistuneen puukotuksen käsittely. Syyttäjän mukaan Salille entuudestaan tuntematon mies iski tätä kahdesti keittiöveitsellä selkään. Puukotus tapahtui viime vuoden helmikuussa Kolarissa.

Syyttäjän mukaan teko oli tapon yritys. Syytetylle ei kuitenkaan vaadita rangaistusta mielentilatutkimuksessa ilmenneiden seikkojen takia.

– Ottaen huomioon (syytetyn) mielentilaa koskeva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunto, syyttäjän näkemyksen mukaan asiassa puuttuu lain mukaiset rangaistusvastuun edellytykset, haastehakemuksessa sanotaan.

Puolustuksen mukaan mies kärsi teon aikaan harhoista. Syytetyn kirjallisessa vastauksessa sanotaan miehen olleen teon aikaan syyntakeeton eli kyvytön ymmärtämään tekonsa seurauksia.

Kaisa Sali aikoo uida Muoniosta Kolariin mielenterveystyön hyväksi

Kaisa Salilla syytetyn syyntakeettomuus oli tiedossa eikä se, ettei tekijä ole saamassa rangaistusta aiheuta hänessä katkeruutta.

– Tämä oli tietenkin vakava tapaus ja kaikkinensa hyvin valitettava kokonaisuus. Ihmisellä on ollut pahoja mielenterveysongelmia.

Sali kertoo, että toipuminen on ollut rankkaa, mutta parantumista on jo tapahtunut, vaikkakin hitaasti. Tammikuun lopussa tehty tutkimus osoitti, että katkenneessa käden hermossa löytyy jo signaalia ja voimat ovat alkaneet palautua.

– Pystyn jo uimaan ja suunnitelmissa on, että kesäkuussa uin Muoniosta Kolariin noin 70 kilometrin matkan useamman päivän aikana.

Uintimatkasta Kaisa Sali haluaisi tehdä hyväntekeväisyystapahtuman mielenterveystyön hyväksi. Tarkka kohde on vielä hieman auki, mutta Salin mukaan se liittyisi lasten liikuntaan ja mielenterveyteen.

– Tämäkin, mitä minulle tapahtui olisi voinut jäädä tapahtumatta, jos oltaisiin oltu ajoissa liikkeellä ennen kuin ongelmia syntyy.

Sali kertoi tapahtumista Instagramissa

Triathlon-uransa vuonna 2019 lopettanut Sali kertoi viime vuoden helmikuussa Instagram-tilillään joutuneensa puukotuksen uhriksi kotitalonsa pihalla Kolarissa.

Poliisi kertoi tiedotteessaan, että puukottaja oli tullut juttelemaan Salille, ja kun tämä oli kääntynyt poistuakseen, puukottaja oli lyönyt häntä selän takaa veitsellä.

Puukottaja pakeni paikalta, ja Sali pääsi soittamaan apua. Poliisi tavoitti miehen pian tämän omasta asunnosta.

25.3. klo 14.15 Lisätty juttuun Kaisa Salin kommentit.

Lue myös:

.
.