1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Emma Koiviston edustama ruotsalaisjoukkue lopetettiin, nyt Helmareiden luottopuolustaja elää unelmaansa Englannissa

Emma Koivisto teki sopimuksen Brightoniin ja on kääntänyt joukkueensa pelin päälaelleen.

Emma Koivisto teki 18 kuukauden pelaajasopimuksen Englannin Superliigaan.

Englannin pääsarjassa pelaaminen oli ollut jo jonkin aikaa Emma Koiviston haaveena. Ruotsissa vietetyt kolme vuotta alkoivat tuntua liian mukavuusalueella olemiselta ja seuraava askel uralla mietitytti. Koiviston ruotsalaisseura Göteborg FC ilmoitti heti Ruotsin mestaruuden jälkeen, että se lakkauttaa naisten joukkueensa. Tuolloin joulukuussa 2020 Koivisto oli kuitenkin tehnyt ratkaisunsa lähteä muualle.

– Olin jo oikeastaan silloin tehnyt päätöksen, että lähden Göteborgista, mutta totta kai se silti tuli shokkina, että minulta vain häviää seura alta.

Yksityiskohtia Koivisto ei lakkautuspäätöksestä tiedä, mutta mediatiedot kertovat (siirryt toiseen palveluun), että Göteborgin pääsponsori Kopparbergs lopetti tukensa ja toimintaa ei pystytty naisten osalta jatkamaan. Lopettamispäätöksen jälkeen Göteborg sai pelastusrenkaan yksityisiltä sijoittajilta ja muilta joukkueilta, jotta pelaamista olisi voitu jatkaa. Tammikuun lopussa saagalle saatiin päätös, kun Göteborg FC ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että naisten joukkue on siirretty osaksi toista göteborgilaisseuraa BK Häckenia ja jatkaa pelaamista nimellä BK Häcken FF.

Tuossa vaiheessa Koivisto oli jo vaihtanut maisemaa Ruotsista Britanniaan ja odotti pelikentillä pääsyä Englannin Superliigassa pelaavan Brighton Hove & Albionin joukkueessa. Heti pelilupaa ei koronakaranteenien ja työlupien osalta tullut, mutta nyt suomalainen on pelannut helmikuusta lähtien neljä peliä, tänään sunnuntaina luvassa on viides peli.

Emma Koivisto on omien sanojensa mukaan pelannut vaihtelevasti uudessa seurassaan, mutta suomalaisen läsnäolo on saanut ainakin joukkueen voittamaan pelejä. Kuva: AOP/imago sportfotodienst

Brighton ei suinkaan ollut ainoa seura, joka oli kiinnostunut Koivistosta. Hänellä oli valittavinaan muutama tarjous Italiasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista. Vaihtoikkuna joulu-tammikuun vaihteessa ei ole helppo, kun monilla eurooppalaisjoukkueilla on kausi kesken ja uuteen seuraan sisälle pääseminen on haastavaa.

– Englannin liiga oli pitkään ollut jo unelmani. Liiga on yksi kovatasoisimmista sarjoista Euroopassa, sen takia päädyin tänne Brightoniin. Minulle oli aika selvää, että haluan Englantiin, loppupeleissä se päätös oli suht helppo, sanoo Koivisto.

Koronasulku vaikuttaa

Kotiutuminen Brightonin joukkueeseen on sujunut hyvin, vaikka koronatilanne Britanniassa on vaikea. Kaupungissa on sulkutila, jossa kaikki liikkeet ja ravintolat ovat kiinni. Ulkoilemassa saa käydä kerran päivässä, yhden ihmisen kanssa. Rajoitukset hankaloittavat osaltaan esimerkiksi joukkuekavereihin ja kaupunkiin tutustumista. Koivisto tekee parhaillaan maisteritutkintoa Hankeniin pääaineenaan rahoitus, joten toisaalta vapaa-ajan saa kulumaan opiskeluun.

– En ole ehtinyt näkemään sitä normielämää. Ei ole saanut tulla yleisöä peleihin, en tiedä edes, kuinka paljon meillä on faneja, tai millainen se kiinnostuksen taso on täällä. Mutta sen olen huomannut, että tuolla näkee pikkulapsia pelaamassa melkein joka pikku ruohoalueella ja siihen olen kiinnittänyt huomiota, että futis näkyy arjessa ja televisiossa koko ajan.

Koivisto ei ole brittiläisseuran ainoa suomalainen. Helmareiden keskikenttäpelaaja Nora Heroum pelaa ensimmäistä kauttaan Brightonissa.

– Ei ole ikinä helppoa mennä kesken kauden joukkueeseen, mutta joukkue on täynnä huipputyyppejä ja kaikki ovat auttaneet, ja tietenkin Noora on auttanut myös kaikissa käytännön asioissa, kiittelee Koivisto.

Koivisto tavoittelee läpimurtoa Superliigassa ja paikkaa Helmareiden EM-joukkueessa. Kuva: Getty Images

Puolustajan pelit ovat lähteneet käyntiin erinomaisesti. Koivisto on tuonut joukkueeseen jonkinlaisen herätyksen ja seuran valmentaja Hope Powell on hehkuttanut suomalaista avoimesti (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin tappioputkessa ollut joukkue on voittanut kaikki neljä peliä, joissa Koivisto on ollut mukana.

– On se ero räikeä. Silloin kun tulin tänne, enkä saanu vielä tammikuussa pelata, täällä puhuttiin, että tulemmeko tippumaan koko sarjasta, se näytti aika huolestuttavalta, mutta sitten kun aloin pelata, niin voittoja alkoi tulemaan, on siitä vitsailtu, että olen onnenkalu ja olen tuonut voitot tänne, Koivisto nauraa.

Ammattilaisura ja tasa-arvo

Emma Koivistolla on vuosien kokemus kansainvälisiltä kentiltä, hän on pelannut Ruotsin ja Suomen lisäksi myös Yhdysvalloissa. Silti Britannian sarja on yllättänyt esimerkiksi fyysisyydellään.

– Tempo on paljon kovempi, pallon kanssa on paljon vähemmän aikaa, prässi tulee ihan heti kiinni. Ruotsissa oli enemmän aikaa päätöksen teossa, että mitä tekee pallon kanssa.

– Fyysiset ominaisuudet ovat ihan eri luokkaa. Täällä kaikki pelaajat ovat nopeita, Ruotsissa olin nopeimpien pelaajien joukossa, mutta täällä olen keskiverto. Sillä en pääse erottumaan.

Taktiikkapelaamisen osalta Koivisto on huomannut, että niin Britanniassa kuin Yhdysvalloissa analysoidaan tarkasti vastustajaa.

Englannin sarja on kovatasoinen ja fyysinen. Kuva: Getty Images

Britanniassa pelaajat elävät jalkapalloammattilaisen elämää, työpäivät ovat kahdeksasta neljään, ja päivään kuuluu useammat treenit ja palaverit.

– Sen on huomannut selkeästi, että tämä on oikeasti ammattilaisseura. Ihan vaikka taustahenkilöiden lukumäärässä: Meillä on kaksi fysioterapeuttia, kaksi fysiikkavalmentajaa, maalivahtivalmentaja, kakkosvalmentaja, päävalmentaja, videoanalyytikko, psyykkinen valmentaja ja ravitsemusterapeutti. Ruotsissa meillä oli oikeastaan vain valmentajat ja yksi osteopaatti päivittäin käytössä, fysioterapeuttikin oli vain osittain käytössä.

Palkassa ammattilaisuus ei kuitenkaan Koiviston mukaan toistaiseksi näy – mitään huomattavaa eroa naisjalkapalloilijoiden korvauksissa ei ole, pelaavat he sitten pääsarjatasolla Ruotsissa tai Englannissa.

Tasa-arvossa on silti otettu iso harppaus: Urheilumediasuuruus Sky Sports ja Britannian yleisradioyhtiö BBC tekivät vastikään kolmen vuoden yhteistyösopimuksen Superliigan kanssa. Televisio-oikeudet myytiin ensimmäistä kertaa erikseen miesten sarjojen lähetysoikeuksista. Näkyvyys naisten jalkapalloilussa kasvaa, maksutelevisioalan suurin urheilubrändi Sky Sports näyttää kanavillaan 44 ottelua kaudessa ja BBC puolestaan vapaasti katseltavana 22 ottelua.

– Olen ymmärtänyt, että jos tehdään tuollainen diili, se jaettaisiin liigan jengien kesken, mutta en ole siitä yhtään varma, miettii Koivisto.

Koivisto on nyt jo tyytyväinen valintaansa, hänen sopimuksensa Brightonin kanssa on 18 kuukauden mittainen. Seuraava tavoite on tehdä läpimurto Englannissa, hän haluaa vakiinnuttaa paikkansa liigassa.

– On tämä selkeästi askel eteenpäin uralla. Uskon, että tämä ympäristö tulee kehittämään minua entisestään pelaajana. Ja uskon, että tämä liiga entisestään vielä kasvaa tästä. Juuri tuo televisio-oikeusdiili ja Barclaysin sponsoridiili näyttävät, että eri yhtiötkin uskovat, että tässä on potentiaalia ja tähän kannattaa investoida.

Lue myös:

Maajoukkueen luottopuolustaja Emma Koivisto siirtyy Englannin pääsarjaan

Helmarit jätti Kyproksen vaille mahdollisuuksia ja teki historiaa – selvitti EM-karsinnan ilman yhtäkään tappiota

Englannin Superliiga oli Nora Heroumille unelmien täyttymys, mutta kaudesta tulikin henkisesti rankka: "Olin silloin aluksi vähän sokea"

Englannin naisten Superliigalla suuri päivä – "Sarjastamme tulee katsotuin naisten urheilusarja koko maailmassa"

Eurooppa saa ainakin kaksi lisäpaikkaa naisten MM-jalkapalloon 2023