Hyppää sisältöön

Olympiapaikan tänään hankkineelle Janne Järviselle vaaditaan vankeutta laajassa Katiska-huumevyyhdissä – kilpapurjehtijaa syytetään vakavista rikoksista

Purjehtijat Janne Järvinen ja Sinem Kurtbay saavuttivat perjantaina Suomelle Tokion olympialaisten maapaikan Nacra 17 -luokassa. Järvinen on yksi Katiska-huumejutun syytetyistä.

Kuva: Sailing Energy

Sinem Kurtbayn kanssa perjantaina Tokion olympialaisten maapaikan Nacra 17 -luokassa varmistaneelle Janne Järviselle vaaditaan vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta. Järvistä syytetään kahdesta törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Järvinen on kiistänyt kaikki rikossyytteet.

Syytteet liittyvät poikkeuksellisen laajaan Katiska-huumevyyhtiin, jonka tuomiot on määrä antaa Helsingin käräjäoikeudessa 8. huhtikuuta. Erikoissyyttäjä Heli Vesaajan mukaan rikolliset toivat maahan erittäin suuren määrän dopingaineita, huumeita ja huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä vuosina 2016–2019. Jakeluketjun pyörittämiseen väitetään osallistuneen kymmeniä ihmisiä.

Janne Järvinen ei kuulu maajoukkueeseen, mutta hän edusti Suomea parhaillaan käynnissä olevassa Lanzaroten regatassa, jossa jaettiin paikkoja tulevan kesän Tokion olympialaisiin. Olympiakomitean tukea myönnettiin viime marraskuussa Nacra 17-luokassa parille Sinem Kurtbay - Akseli Keskinen.

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n toiminnanjohtaja Jan Thorström kertoo, että liitto on ennen Lanzaroten kilpailua keskustellut Järvisen tilanteesta olympiakomitean kanssa.

– Totta kai olemme tietoisia asiasta ja miettineet sitä eri kanteilta. Olemme myös pohtineet asiaa yhdessä olympiakomitean kanssa. Ei ole tullut esiin sellaista asiaa, että meidän olisi pitänyt asiaa (Järvisen osallistumista) pohtia. Seuraava askel on olympiavalinnat, jotka tekee olympiakomitea.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen arvioi varovaisesti Järvisen tilannetta. Salonen korostaa, etteivät liitto tai olympiakomitea ole asianosaisia Järvisen tapauksessa.

– Järvinen on pitkään kilpaillut purjehduksessa. Se kulkee tiettyä latua ja sitten on tämä prosessi, joka kulkee omaa latuaan, Salonen kommentoi.

– Tiedostamme meneillään olevan Järviseen kohdistuvan viranomaisprosessin. Tässä vaiheessa emme voi spekuloida asialla enempää.

Yle kertoi viime vuoden maaliskuussa, että poliisin julkaiseman esitutkintamateriaalin mukaan Järvinen avusti tunnettua rikollista. Järvinen lunasti panttilainaamosta yhden pääsyytetyn Janne Tranbergin panttaamia kelloja ja koruja. Myöhemmin Tranberg lähetti hänelle avustajansa kautta 27 000 euroa kuminauhoilla sidottuina setelinippuina. Syyttäjän mukaan järjestelyn tarkoituksena oli kätkeä Tranbergin huumekaupoilla tienaamien rahojen alkuperä.

Liikemiehenä toiminut Janne Järvinen pidätettiin ja vangittiin tammikuussa 2020 ja vapautettiin myöhemmin odottamaan oikeudenkäyntiä. Järvinen on ollut mukana pyörittämässä miljoonaluokan yrityksiä.

Päivitetty 26.3. klo 16.40: Juttuun lisätty Mikko Salosen kommentit.

Lue myös: