Hyppää sisältöön

Rohkean ratkaisun tehnyt Niskanen ryskytti 15 kilometrin SM-kultaa - "Iivo on aikamoinen kanto kaskessa"

Ristomatti Hakola kiilasi hopealle ennen kolmanneksi sijoittunutta Perttu Hyväristä.

Iivo Niskanen oli omaa luokkaansa Ristijärvellä. Kuva: Getty Images

Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen voitti odotetusti miesten 15 kilometrin perinteisen Suomen mestaruuden, kun matkan SM-mitalit ratkaistiin perjantaina Ristijärvellä. Niskanen kukisti toiseksi tulleen Jämin Jänteen Ristomatti Hakolan 35 sekunnilla. Niskasen seuratoveri Perttu Hyvärinen oli kolmas.

Kainuulaispitäjä Ristijärvi kylpi perjantaina kevätauringossa, mutta Niskanen lähti matkaan rohkeasti ilman pitovoiteita.

– Ajattelin jo eilen, että voisin kokeilla ja haastaa itseäni. Laskettelurinteen nousu oli aika kova. Eilen oli sellainen keli, ettei latu kostunut. Nyt tämä meni vesikeliksi. Uudestaan kokeiltuna olisi järkevämpi hiihtää pitovoiteiden kera, mutta olipahan kova treeni, Niskanen tuumi.

– Ihan ok kilpailu. Keli ei päästänyt helpolla. Työmiehen keli eikä 15 kilometriä tullut ilmaiseksi.

Perinteinen on myös Hakolalle vahvempi hiihtotapa, mutta mies ei löytänyt tarvittavaa lisäiskua Niskasen kukistamiseen.

– SM-mitali on aina hyvä, mutta vain mestaruudet lasketaan. Paraatimatkahan tämä on minullekin, mutta Iivo on aikamoinen kanto kaskessa, Hakola jutteli.

– Ilman pitovoiteita saa etua tietyissä kohdissa. Jos Iivo valitsee pitovoiteettoman suksen, on hän laskenut saavansa etua siitä ja olevansa nopeampi. Iivo on perinteisellä maailman parhaita menijöitä, Hakola ruoti Niskasen ratkaisua.

Viime talvena Hyvärinen voitti Vöyrillä 15 kilometrin perinteisen SM-kullan, kun Niskanen ei ollut paikalla. Hakola oli tuolloinkin toinen.

– Odottelen jo lomaa ja sitä, että pääsee valmistautumaan seuraavaan kauteen. Olympiatalvi on tulossa, tuore pariviestin MM-hopeamitalisti Hakola sanoi.

Koivisto on pettynyt kuntoonsa

Lauantaina Ristijärvellä hiihdetään viestit.

– Hiihdän kakkososuuden. Markus Vuorela on ankkuri, Hakola paljasti Jämin Jänteen hiihtojärjestystä.

Niskanen ja Hyvärinen ovat selvät valinnat Puijon Hiihtoseuran viestinelikköön.

– Meille tämä oli karsintakilpailu eli neljä parasta Puijon miestä pääsee viestiin, nuoriin lupauksiin kuuluva Petteri Koivisto avasi.

Koiviston paukut riittivät perinteisen kilpailussa 13:nneksi ja neljänneksi Puijon Hiihtoseuran sisäisessä mittelössä. Joonas Sarkkinen ehti edelle SM-kilpailun yhdeksänneksi.

– Aika flegmaattista hiihtoa. Ei pistä suupieliä ylöspäin. Oli minulla paljon kovemmat odotukset kuin mitä tämä päivä osoitti. Oli joukkue mikä tahansa, niin pelkästään voitto kelpaa viestistä, Koivisto paalutti.

Lue myös:

.
.