Hyppää sisältöön

Eveliina Piippo kilpailee ensi kertaa selkäleikkauksensa jälkeen – vaikeudet ovat opettaneet kiitollisuutta, mutta tuoneet myös menestysnälkää

22-vuotias hiihtäjä Eveliina Piippo on pystynyt tekemään vain yhden tehoharjoituksen joulun jälkeen.

Eveliina Piippo hiihtää naisten SM-viestissä Vuokatin toisen osuuden. Hän on ilmoittaunut myös sunnuntain 30 kilometrin vapaalle. Kuva: AOP

Pitkä piina on viimein ohi. Maastohiihtäjä Eveliina Piipon, 22, kasvoja ei näy maskin takaa, mutta kommentit kertovat nuoren hiihtäjän helpotuksesta.

Piippo on kilpaillut tällä kaudella vain marraskuussa Vuokatin FIS-kisassa ja Rukan maailmancupissa. Maajoukkueeseen kuuluva Piippo joutui tammikuussa selkäleikkaukseen. Kauden uutisoitiin olevan ohi, mutta lauantaina hän starttaa Vuokatin joukkueessa Ristijärven SM-viestiin.

– On tosi kivaa, että pääsen osallistumaan. Selkä on periaatteessa tuntunut koko ajan ihan ok:lta, mutta ennen leikkausta pakara, pohje ja jalkapohja olivat aika tulessa. Nyt tuntuu taas siltä, että on kaksi kinttua käytössä. Voi pistää naisen piikkiin, jos suksi ei heilu hyvää tahtia, Piippo kommentoi lauantaiaamuna Yle Urheilulle.

Vielä perjantai-iltana Piippo jännitti paluuta kilpailuihin kovasti, mutta kilpailupaikalle päästyään kaikki on sujunut rutiinilla.

– Eilen sanoin valmentajalleni Oksasen Villelle, että minua jännittää enemmän kuin ennen Seefeldin MM-viestiä.

Vuokatti Ski Team Kainuussa Katri Lylynperä hiihtää avausosuuden, Piippo keskimmäisen viiden kilometrin pätkän ja Vilma Nissinen sivakoi ankkurina.

Vaikka Piippo on päässyt tekemään joulun jälkeen vain yhden tehoharjoituksen, hän odottaa itseltään hyvää suoritusta tasaiseksi ennakoidussa naisten viestissä.

– Odotan, että pääsisin Katrin ja Vilman kyydissä autolla vielä Vuokattiin. Puolen minuutin keulassa pitäisi tulla tai on kävely kotiin, hiihtäjä letkauttaa ja jatkaa:

– Lähdemme haastajan roolissa viestiin. Kaikki tekevät parhaansa ja katsotaan, mihin se riittää. Voi olla, että voitto on aika tiukassa. Se on kuitenkin hienoa, että meillä on niin paljon kovia naisten joukkueita mukana.

Loppukevääksi Yhdysvaltoihin henkisesti vahvana

Piippo nousi urheilukansan huulille vuoden 2018 lopulla, kun tuolloin 20-vuotias hiihtäjä ankkuroi Suomen kolmanneksi maailmancup-viestissä. Suomella oli mahdollisuudet jopa kakkossijaan, mitä harva osasi odottaa.

Reilua kuukautta myöhemmin suurena lupauksena pidetty Piippo otti alle 23-vuotiaiden MM-kisoista Lahdesta hopeaa 10 kilometrin vapaalla. Loppukaudesta Piippo valittiin uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Seefeldiin.

Huippukauden jälkeen alkoivat vaikeudet. Viime kaudella Piippo pääsi kilpailemaan vasta tammikuussa, ja kisakausi jäi lyhyeksi. Tällä kaudella startteja kertyi neljä ennen selkäoperaatiota.

Piippo kokee, että vastoinkäymiset ovat kasvattaneet häntä erityisesti henkisesti.

– Etenkin kun saa laittaa vapaan monon jalkaan aamulla, olen älyttömän onnellinen ja kiitollinen siitä.

Viime kaudella Piippo ilmoitti yllättäen siirtyvänsä Denverin yliopistoon, jonka hiihtojoukkuetta valmensi Toni Roponen. Ilta-Sanomat kertoi maaliskuun puolivälissä (siirryt toiseen palveluun), että Roponen on irtisanoutunut tehtävästään ja hän palaa Suomeen. Tämä ei kuitenkaan vaikuta Piipon suunnitelmiin.

– Päätökseni ei ollut Roposista riippuvainen. Luotan edelleen siihen kuvioon. Yliopiston toinen koutsi on tehnyt paljon yhteistyötä Tonin kanssa. Käyn siellä ainakin katsomassa loppukevään ja syksyn. Pekingiä ajatellen siellä on edessä tosi hyvää korkean paikan harjoittelua.

Piippo vakuuttaa, että hänellä on valtava palo kilpahiihtoon edelleen, vaikeuksista huolimatta. Seuraava tavoite on toiset aikuisten arvokisat: vajaan vuoden päästä Pekingissä järjestettävät talviolympialaiset.

– Jos pystyn välttelemään leikkauspöydän ja kuntoutusjakson ensi kaudella, näemme olympialaisissa.

Lue myös:

.
.