Suora

  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

F1-sarjan kohukuski pilasi nelinkertaisen maailmanmestarin aika-ajon ja tekeytyi tietämättömäksi – "Tallilla on tekemistä pitää hänet kurissa"

Haasin Nikita Mazepin joutui valokeilaan heti ensimmäisissä aika-ajoissaan rikkomalla kuskien herrasmiessopimusta. Samalla vaarantui kollegoiden turvallisuus.

Formula 1
Haasin Nikita Mazepin
Dan Istitene/Formula 1 via Getty Images

Bahrainin aika-ajon ensimmäisellä jaksolla nähtiin erikoinen episodi, kun Haas-tallin venäläiskuljettaja Nikita Mazepin rikkoi kuskien välistä etikettiä.

Useampi auto oli lähdössä jakson lopulla viimeiseen nopeaan kierrokseen, ja jonomuodostelma eteni lähtösuoraa. Mazepin ohitteli edellään ajavia, kiihdytti nopealle kierrokselle ja pyörähti ensimmäisessä mutkassa.

Samalla hän pilasi kaikkien takana tulevien kierrokset. Muun muassa 15 parhaan joukosta pudonnut Aston Martinin Sebastian Vettel kärsi Mazepinin tempusta.

Varakkaan venäläisliikemiehen pojalla on hurjapään maine, eikä lauantain manööveri ainakaan paranna sitä. Tulokaskuski Mazepin pyörähti myös aika-ajon alussa.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildhin mukaan muut kuskit ovat taatusti antaneet Mazepinin kuulla kunniansa.

– Nämä ovat turvallisuuskysymyksiä. Toisaalta rikottiin etikettiä, autourheilu on kuitenkin lähtökohtaisesti herrasmieslaji. Kun tällaista tekee heti ensimmäisessä kisassa, niin ei varmasti saa kovaa suosiota.

– Olen ihan varma, että kun kuljettajien kokousta on pidetty aika-ajon jälkeen, niin nämä asiat on tuotu esille. Kuljettajat lähestyvät häntä varmasti myös henkilökohtaisesti.

F1-etikettiin siis kuuluu, että jokainen lähtee nopealle kierrokselle "omalta paikaltaan" eli siinä järjestyksessä kuin takasuoralla ollaan. Näin taataan, että kierrokselle pääsee lähtemään hallitusti.

Mazepin itse kommentoi F1-sarjan virallisella nettisivulla (siirryt toiseen palveluun), ettei ole koskaan kuullutkaan mistään herrasmiessopimuksesta.

– Tallini ilmoitti minulle, ettei aika riitä lähtöviivan ylittämiseen, jos en mene saman tien. Tietenkin teen kuskina, mitä minulle sanotaan. Minua neuvottiin painamaan päälle ja painoin päälle, Mazepin selittää.

– Rehellisesti sanottuna, en ole kuullut tällaisesta sopimuksesta koskaan aiemmin. Mutta otan sen jatkossa huomioon.

Mildhin mukaan Mazepinin kohdalla vaarana on se, että nuoren kunnianhimo kostautuu.

– Tässä on ehkä vaarana se, että yritetään liikaa, ollaan liian itsepäisiä ja itsetietoisia. Tallilla on kyllä tekemistä, että hänet pidetään kurissa.

Haasin toinen tulokaskuski Mick Schumacher ei aiheuttanut minkäänlaisia laineita uransa ensimmäisessä aika-ajossa, ja valokeila kohdistui yksin Mazepiniin.

– On tärkeää, että talli yhtenä kokonaisuutena suorittaa tasaisesti. Siinä on aikamoinen kontrasti Schumacherin ja Mazepinin välillä.

Lue myös:

Max Verstappen kukisti Hamiltonin ensimmäisessä taistelussa – Valtteri Bottas jäi kolmosruutuun

Kommentti: Kauden ensimmäinen F1-viikonloppu povaa jo nyt kiinnostavaa mestaruustaistelua – kärkikymmenikkö on tiivistynyt lupaavalla tavalla

Ylen F1-asiantuntija näki yksityiskohdan, joka voi ratkaista Valtteri Bottaksen ongelman mestaruustaistossa – katso selvä ero Kimi Räikkösen autoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat