1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaissoutajien olympiakarsintatoivo teki aggressiivisia muutoksia harjoitteluunsa – uskoo olevansa huippukunnossa: "Kaikki on realistista"

Soutaja Robert Venillä, 30, on huippupäivänä mahdollisuus yltää Tokion olympialaisiin Euroopan olympiakarsinnoista.

Kuva: Melonta- ja Soutuliitto

Suomalaissoutajien unelma Tokion olympiapaikoista voi toteutua maanantaina Italian Varesessa, kun soudussa kilpaillaan pitkästä aikaa kansainvälisen kilpailun merkeissä Euroopan olympiakarsinnoissa.

Varesessa Suomea edustavat Robert Ven ja Eeva Karppinen sekä Juho-Pekka Petäjäniemi ja Kasper Hirvilampi. Lähimpänä olympiapaikkaa ja unelmaa on Robert Ven, vaikka sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon vaatiikin huippuonnistumista.

– Olympiapaikkaa lähden totta kai hakemaan. Jos kaikki sattuu kohdilleen, niin se on otettavissa. Tuntuu, että vaikka kunto on ollut muutenkin hyvä, niin viime viikkoinakin vauhdit ovat nousseet, Ven tuumii Yle Urheilulle.

Ven uskoo, että hän on mennyt tänä talvena soutajana kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Kunto on soutajan mukaan samanlainen tai jopa parempi kuin vuonna 2019, jolloin hän saavutti parhaan maailmancupin sijoituksensa (3:s) Bulgariassa.

– Kun ei ole kisattu, niin on pieni kysymysmerkki, miten pää toimii kisatilanteessa. Sekunnit ova tiukassa ja silloin pitää olla paras päivä. Jos pystyn omaan parhaaseeni, niin kaikki on realistista.

Ven on harjoitellut talven ajan marraskuusta lähtien Italian Gaviraten leirikeskuksessa ja käynyt ainoastaan kertaalleen Suomessa joulun aikaan. Hän on saanut sparriapua paikallisen seuran soutajilta ja apua italialaisvalmentaja Giovanni Calabreseltä, joka voitti urallaan MM-kultaa ja olympiapronssia.

– Heittäydyin siihen täysin, kun sain huippuvalmennusta ja apua marraskuussa. Menimme tekniikka edellä ja teimme aika aggressiivisiakin ratkaisuja, Ven sanoo.

Muutos on vaikuttanut onnistuneelta. Venin peruskuntovauhti on petraantunut, eikä soutaja ole kärsinyt tällä kertaa aiemmin uralla vaivanneista selkäongelmista.

– Mielestäni nyt palaset ovat loksahtaneet hyvin kohdalleen. Tietysti muutoksia varten voisi olla enemmänkin aikaa, mutta olen tyytyväinen. Tuntuu, että on uutta suuntaa ja koen, että pystyn kehittymään. Kroppakin tuntuu reagoivan hyvin.

– Olemme paljon kellotelleet aikoja täällä järvellä, mistä löytyy dataa aiemmilta vuosilta. Näyttäisi siltä, että vauhti on kyllä hyvää.

Ven on saanut olympiakarsintoja varten sparriapua muun muassa paikallisen italialaisseuran urheilijoista. Gaviraten leirikeskukseen on saapunut myös sveitsiläisiä, irlantilaisia, belgialaisia, israelilaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia vauhdittamaan Venin harjoituksia.

Näiden lisäksi Ven on hakenut kisatuntumaa muutamasta paikallisesta kilpailusta.

– Olen sparraillut esimerkiksi sveitsiläisten kanssa, jotka ovat maailman huippukavereita ja voittaneet arvokisamitaleja yksikössa ja kaksikossa. Näen, että olen pysynyt hyvin vauhdissa mukana ja ollut lähellä kärkikavereita, pystynyt voittamaankin, Ven sanoo.

– Olen saanut itseluottamusta tekemiseen. Ei tarvitse häslätä viimeisinä viikkoina.

Euroopan olympiakarsintojen jälkeen soudun kilpailukausi jatkuu EM-kisoilla heti viikonloppuna, minkä jälkeen maailmancup-kausi alkaa huhti-toukokuun vaihteessa. Jos olympiapaikka ei irtoa Varesessa, urheilijoilla on vielä mahdollisuus taistella kahdesta paikasta olympialaisiin Sveitsin Luzernissa.

Venin mukaan ei ole optimaalista, että Euroopan olympiakarsinta on kilpailuista ensimmäinen, mutta hän muistuttaa tilanteen olevan kaikille samanlainen.

– Olen rakentanut suunnitelmani niin, että kaikki paukut ovat karsinnoissa. Olen ilmoittautunut myös EM-kisoihin, mutta katsotaan, että miten olympiakarsinnat etenee ja onko paukkuja niiden jälkeen, Ven pohtii.

Suomalaissoutaja aikoo kuitenkin viettää Pohjois-Italiassa aikaa ainakin huhti-toukokuulle saakka.

– Tämä on hyvässä paikkaa logistisesti, kun täältä on lyhyt matka kaikkialle. Tarkoitus olisi kisailla paljon, ja siksi asun täällä ainakin seuraavat pari kuukautta kesään asti, Ven sanoo.

Euroopan olympiakarsinnat kilpaillaan Italian Varesessa 5.-7. huhtikuuta.

Lue myös:

Yksinäinen tähti on kärsinyt olympialajin huonosta asemasta Suomessa, nyt tilanne on toisin: "Lunta sataa ja tämä on yksi maailman parhaista soutupaikoista – en olisi ikinä uskonut!"

Suomalainen soutuvaltias johti olympiavoittajien rynnistystä vuonna 1980 – kisakylän jääpaloista koitui ongelmia: "Tuli erilainen kisa kuin yleensä"

Robert Ven jäi C-finaalin neljänneksi EM-souduissa – myös Eeva Karppinen taipui C-finaalissa ruotsalaisvastustajalle

Olympiapaikkaa tavoitellut Pauliina Polet lopettaa melontauransa