1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

F1:n venäläisen kohukuskin törmäily sai asiantuntijan jälleen mietteliääksi: Mazepin näyttää tällä hetkellä täytekuljettajalta

Yhdysvaltalainen Haas-talli pestasi kuluvalle kaudella kaksi tulokaskuskia. Venäläisen Nikita Mazepinin avaus kuninkuusluokassa oli katastrofi.

Nikita Mazepinin auto vietiin nosturilla pois rata-alueelta ulosajon jälkeen. Kuva: Giuseppe Cacace / AFP / Lehtikuva

Kauden alla tiedettiin, että Haas-talli lähtee kauteen todella vaikeassa tilanteessa. Jo etukäteen tehtiin selväksi, että tähtäin on tulevassa kaudessa, eikä autoa varsinaisesti tälle kaudelle kehitetä.

Venäläinen Nikita Mazepin oli ongelmakuskin maineessa, ja vaikka Mick Schumacher kantaa legendaarista sukunimeä, ei hän ole vielä valmis F1-kuski.

Bahrainissa Mazepin ajoi ulos ensimmäisellä kierroksella ja myös Schumacher teki ylimääräisiä piruetteja radalla. Hän toi kuitenkin autonsa maaliviivan yli.

Mazepinin taustalla vaikuttaa upporikas liikemiesisä.

– Tässä valitettavasti näkyy, että Mazepin on otettu sinne ihan sen takia, ettei Gene Haas enää halua maksaa niin paljon. Se alkaa koitua myös ihan imagolliseksi tappioksi, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh arvioi.

– Schumacherille antaisin vielä aikaa, hänellä on kuitenkin näyttöjä. Mutta F1 on hankala sarja, tuo rata on hankala. Vähän ulos ajolinjalta, niin se kostautuu heti.

Mazepin herätti huomiota jo aika-ajossa, kun ensin kiilasi ensimmäisen jakson lopussa muiden eteen ja pyörähti sen jälkeen ensimmäisessä mutkassa. Näin Mazepin pilasi takaatulevien kierrokset.

Itse kisasta ei jäänyt käteen mitään.

– Mazepin näyttää yliyrittävän jo ensimmäisillä metreillä, jolloin pitäisi olla hyvin rauhallinen. Kyllä siellä on todella paljon tekemistä, Mildh sanoo.

– Hänen pitäisi itse ymmärtää kuunnella ympärillä olevia ja yrittää oppia. Kaikki tietävät, että tuolla autolla ei kuitenkaan voiteta. On parempi alkaa harjoitella sitä, että pääsee sen 300 kilometriä alusta loppuun ja pikku hiljaa kerää sitä osaamista.

Arvio venäläisen taidoista F1-auton ratissa on tyly.

– Mazepin näytää tällä hetkellä täytekuljettajalta. Schumacherin taustalla on Ferrari ja hän menee systemaattisesti eteenpäin. Jos Kimi Räikkönen esimerkiksi lopettaa tänä tai ensi vuonna, niin Alfa Romeolla on paikka valmiina. Hänelle on latu auki, kun taas tallikaverille ei välttämättä ole.

Lue myös:

F1-kauden avauksen voitosta taisteltiin viimeiselle kierrokselle saakka – Bottaksen mahdollisuudet kaatuivat surkeaan varikkopysähdykseen

Asiantuntija hehkuttaa F1-kauden dramaattista alkua: Se oli kahden titaanin kamppailu

Hamilton taisteli upeasti voittoon, Bottas jätettiin kolmossijalle – Yle Urheilu seurasi hetki hetkeltä