Hyppää sisältöön

Huuhkajat venyi Ukrainassa temppuun, johon on viime vuosina pystynyt vain Saksa – nyt katseet käännetään EM-kisoihin: "Voimme saavuttaa paljon"

Markku Kanerva kiitteli joukkuettaan onnistuneesta puolustuspelaamisesta MM-karsintaottelussa Ukrainassa.

Markku Kanerva paiskasi kättä Glen Kamaran kanssa vierastasapelin varmistuttua Kiovassa. Kuva: Lehtikuva / AFP

Pisteet Ukrainan kotiluolasta ovat olleet koko jalkapalloilevan Euroopankin mittapuulla harvinaista herkkua. Viimeisen kolmen vuoden aikana vain Saksalla on jäänyt käteen jotain kotiin vietävää kilpailullisista otteluista.

Tyhjin käsin ovat jääneet muun muassa Espanja, Portugali ja Sveitsi. Vaikka Huuhkajat olikin ajoittain pinteessä MM-karsintaottelussa Ukrainaa vastaan, 1–1-lopputulokseen joukkue voi olla enemmän kuin tyytyväinen.

– Olihan se kova taistelu kaiken kaikkiaan. Olen ylpeä pelaajien korkeasta työmoraalista. Nimenomaan kurinalainen puolustuspeli, jota pelaajat tänään toteuttivat, tyydyttää, päävalmentaja Markku Kanerva kertoi Yle Urheilulle Kiovasta.

Vaikka puolustaminen oli muuten mieleistä, Kanerva sadatteli Ukrainan johtomaalia 80. minuutin kohdalla. Ruslan Malinovski eteni boksin tuntumaan ja sai pelattua pallon Suomen linjan välistä Oleksandr Karavajeville. Tämän keskitys tavoitti Junior Moraesin, joka viimeisteli maalin edestä.

Aivan kuten keskiviikkona Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, Suomi ei takaiskusta hätkähtänyt. Olympiastadionilla 1–1-tasoitusmaali syntyi seuraavasta hyökkäyksestä. Kiovassa tasoitukseen meni noin kahdeksan minuuttia. Teemu Pukki pääsi laukomaan itse hankkimansa rangaistuspotkun verkkoon.

– Viesti pelaajille oli se, että vaihdetaan heti takaiskumaalin jälkeen ryhmitystä 4-4-2:een. Näin pääsimme prässäämään ylempää ja saimme laidoille lisää voimaa. Se kannatti tänään, Kanerva avasi.

Jo ennen Pukin tasoitusta Suomi sai luotua painetta, ja Paulus Arajuuri oli kahteenkin otteeseen lähellä tasoitusta erikoistilanteista Robin Lodin keskityksistä.

– Aivan huikea nousu tappioasemasta tasuriin. Se kertoo tosi paljon joukkueen moraalista ja taistelutahdosta, mikä tässä jengissä on. Painamme niin kauan, kun pilli soi. Tämä oli loistava vieraspiste vaikeasta paikasta, puolustaja Joona Toivio tunnelmoi Yle Urheilulle.

Joona Toivio kamppailussa Roman Jaremtshukin kanssa. Kuva: Getty Images

Kanerva luotti jälleen 5-3-2-ryhmitykseen, joka toimi puolustuksellisesti varsin hyvin. Hyökkäyspelin kannalta Suomi aloitti pirteästi ja pystyi etenemään varsinkin vasemmalta laidalta, mutta Ukraina muutti prässiään ja hankaloitti Huuhkajien avauspelaamista. Suomen pidemmät hyökkäykset olivat harvassa.

– Oma pallollinen pelaaminen ei ollut niin hyvää, kuin olisimme halunneet, Toivio myönsi.

Keskiviikon Bosnia-ottelun jälkeen Toivio harmitteli sitä, että topparit valuivat ajoittain liian alas. Kiovassa Ukraina pakotti Suomen linjan vieläkin alemmas.

– Jouduimme puolustamaan pitkiä jaksoja syvällä. Se oli paljon Ukrainan hyvyyttä. He liikuttivat palloa hyvin ja loivat laitoihin ylivoimia. Koko joukkueen puolustaminen oli tänään loistavaa. Linjojen välit pysyivät tiiviinä, emmekä antaneet Ukrainalle hirveästi paikkoja, Toivio kehui.

Kutkuttava karsintalohko

Huuhkajien ottelut jatkuvat heti keskiviikkona, kun edessä on harjoitusottelu Sveitsiä vastaan. Odotettavissa on paljon muutoksia kokoonpanoon. Ukraina-ottelussa Albin Granlund joutui jättämään kentään saatuaan pallon kovaa päähänsä. Myös Rasmus Schüller linkutti vaihtoon ottelun loppupuolella.

– Valitettavasti näitä loukkaantumisia tuli. Katsotaan, ketkä ovat keskiviikkona pelikykyisiä. Meillä on ollut suunnitelma, keitä peluutetaan. Sitä täytyy päivittää ja katsoa, tarvitaano täydennystä joukkueeseen, Kanerva sanoi.

Täydennystä on jo tulossa ainakin yhden pelaajan verran, sillä Palloliitto tiedotti (siirryt toiseen palveluun) ottelun jälkeen hollantilaista PEC Zwollea edustavan keskikenttäpelaajan Thomas Lamin liittymisestä ryhmään.

MM-karsinta on alkanut kutkuttavalla tavalla, sillä ainoastaan Ranska on pystynyt avaamaan voittotilinsä. Muut ottelut ovat päättyneet tasan, joten Suomi ja Ukraina ovat molemmat kahdessa pisteessä. Keskiviikkona pelataan ottelut Bosnia-Hertsegovina–Ranska ja Ukraina–Kazakstan.

Huuhkajien MM-karsinta jatkuu vasta syyskuussa otteluilla Kazakstania ja Ranskaa vastaan. Tappioton alku karsinnoille oli kelvollinen, mutta Bosnia-ottelun tasapeli jäi kismittämään Joona Toiviota.

– Näistä peleistä jäi hyvä tuntuma, mutta olisin halunnut ottaa neljä pistettä. Nyt siirrämme katseet Sveitsi-peliin, ja sitten lähdetään miettimään EM-kisoja, Toivio sanoi.

Huuhkajilla on edessään vielä kolme harjoitusottelua ennen EM-lopputurnausta. Kuva: Getty Images

Kanerva luonnehti Sveitsi-ottelua ensimmäisenä valmistavana otteluna EM-kisoihin. Sen jälkeen joukkue kokoontuu vasta EM-leiritykseen. Ennen kisoja on edessä vielä harjoituspelit Viroa ja Ruotsia vastaan.

– Kohtasimme kaksi erittäin kovaa joukkuetta, ja yleisfiilis on se, että pystymme kamppailemaan tämän tasoisia joukkueita vastaan. Se on isoin juttu, Kanerva sanoi viitaten Bosniaan ja Ukrainaan.

– Fokus siirretään nyt EM-kisoihin. Meillä on erittäin haasteellinen vuosi, mutta voimme saavuttaa paljon tulevissa peleissä ja itse kisoissa.

Suomi kohtaa Sveitsin maaottelussa St. Gallenissa keskiviikkona kello 21.45. Ottelua voi kuunnella suorana lähetyksenä Yle Puheessa.

Huuhkajien siivillä -ohjelma seuraa Huuhkajien matkaa kohti EM-kisoja. Kuuntele aiemmat jaksot Yle Areenasta tästä linkistä!

Lue myös:

.
.