Hyppää sisältöön

Sveitsi-ottelussa valtavat panokset Huuhkajien EM-joukkueeseen kärkkyville pelaajille: "Jos nyt ei löydy sata lasissa taistelua, milloin sitten?"

Keskiviikon harjoitusottelu Sveitsiä vastaan on Huuhkajille tärkeä palanen kesäkuun EM-lopputurnaukseen valmistautumisessa.

Huuhkajien MM-karsinnat jatkuvat vasta syyskuussa. Seuraavaksi maajoukkue pelaa harjoitusottelut Sveitsiä ja myöhemmin Ruotsia ja Viroa vastaan ennen kesäkuussa alkavia EM-kisoja. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tiivis kolmen ottelun rupeama huipentuu keskiviikkona maaotteluun Sveitsiä vastaan St. Gallenissa. Kahden tärkeän MM-karsintaottelun jälkeen Sveitsi-ottelu on kilpailullisesta näkökulmasta vähäpätöisempi, mutta monelle yksittäiselle pelaajalle äärimmäisen tärkeä näytön paikka ennen kahden ja puolen kuukauden päästä alkavia EM-kilpailuja.

Sveitsi-ottelun jälkeen maajoukkue kokoontuu seuraavan kerran vasta EM-leiritykseen. Harjoitusottelut Ruotsin vieraana 29. toukokuuta ja Viroa vastaan kotikentällä 4. kesäkuuta pelataan jo samalla kokoonpanolla kuin EM-kilpailut. EM-kisat alkavat Tanska-ottelulla 12. kesäkuuta.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva luonnehti Sveitsi-ottelua ensimmäisenä valmistavana otteluna EM-kisoihin. Yle Urheilun asiantuntijan Olli Huttusen mukaan keskiviikon ottelu on tärkeä osa EM-kisoihin valmistautumista, koska sen avulla Suomi myös rakentaa omaa peliään ja pelitapaansa.

– Tämä on oikeastaan viimeinen näyttöpaikka. Pelaajat taistelevat pelipaikoista. Mikä onkaan sen parempi näyttöpaikka taas antaa, koska seuraavat maaottelut ovat niitä, kun joukkue on jo nimetty. Jos nyt ei löydy sata lasissa taistelua, milloin sitten? Huttunen pohti.

Huuhkajien kokoonpanoon on odotettavissa useita muutoksia loukkaantumishuolien takia. Albin Granlund joutui jättämään sunnuntain Ukraina-ottelussa kentän saatuaan pallon kovaa päähänsä. Myös Rasmus Schüller ja Joni Kauko tulivat Kiovassa vaihtoon vammojen vuoksi.

Palloliitto tiedotti (siirryt toiseen palveluun) jo sunnuntai-iltana, että hollantilaisessa PEC Zwollessa pelaava keskikenttämies Thomas Lam saapuu Sveitsiin täydentämään ryhmää. Lisävahvistusta voi olla tulossa enemmänkin.

Päävalmentaja Kanerva peluuttanee myös sellaisia pelaajia, joita ei nähty kentällä viime viikon MM-karsintapeleissä.

– Valitettavasti näitä loukkaantumisia tuli. Katsotaan, ketkä ovat keskiviikkona pelikykyisiä. Meillä on ollut suunnitelma, keitä peluutetaan. Sitä täytyy päivittää ja katsoa, tarvitaanko täydennystä joukkueeseen, päävalmentaja Kanerva sanoi.

Keskiviikon vastustaja Sveitsi aloitti viime viikolla MM-karsinnat voitoilla Bulgariaa ja Liettuaa vastaan. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa (2014 ja 2018) se eteni neljännesvälieriin, kuten myös edellisissä EM-kisoissa 2016.

– Täytyy muistaa, että Sveitsi on yksi Euroopan huippumaita pelillisesti, vaikka ei nimenä kerro niin paljoa. Suomella on kova vastustaja, vaikka sielläkin on haastajajoukkue. Sveitsikin panee tuoreita jalkoja kentälle, Huttunen sanoi.

Lue myös:

.
.