1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Tunteettomuutta Columbuksen tyyliin – kuinka kauan Kekäläisen luottamuslause on voimassa?

Columbus on ajelehtinut NHL:ssä Kummeli-sarjasta tutulla "tonnin seteli" -ilmeellä jo tovin väärään suuntaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Columbuksen päävalmentaja John Tortorella. Kuva: Getty Images

Maaliskuun alku, tarkemmin kuukauden toinen päivä. Columbus, Ohio.

Paikallisen NHL-seuran Columbus Blue Jacketsin suomalainen urheilupuolen johtaja Jarmo Kekäläinen haluaa antaa julkisen luottamuslauseen joukkueen päävalmentaja John Tortorellalle. Sinitakkien NHL-alus oli ajelehtinut jo tovin väärällä kurssilla, mutta Kekäläinen halusi tehdä selväksi, ettei valmentajan työpaikka ollut vaarassa.

Tortorellan johdolla oli selvitty myrskyistä aiemminkin, joten niin tapahtuisi Kekäläisen mukaan tälläkin kertaa.

Alku olikin lupaava: luottamuslausetta seurasivat voitot Detroitista ja Dallasista.

Sittemmin Blue Jackets on ajautunut kenties lopullisesti raiteiltaan ja viimeistään menneen viikonlopun aikana koko alus syttyi vertauskuvallisesti tuleen. Kaksi peräkkäistä tappiota heittopussi-Detroitille täysin luokattomien esitysten seurauksena, oli todennäköisesti Columbuksen kovin pohjakosketus Kekäläisen kahdeksanvuotisella aikakaudella.

Köli repii viimeistään nyt pohjaan kunnon railot.

Lienee syytä tehdä pieni tilastokatsaus Columbuksen otteista yhdentoista edellisen ottelun osalta. Suluissa sijoitus NHL:ssä kussakin kategoriassa:

pisteet: 9 (28.)
tehdyt maalit: 1,91/ peli (30.)
päästetyt maalit: 3,27/peli (31.)
ylivoimapeli: 9.1% (28.)
kiekonmenetyksiä/60: 10,18 (26.)
kiekonriistoja: 4,39/60 (27.)
maaliodottamien suhdeluku 5vs5: 44,14% (30.)
vaarallisten maalipaikkojen suhdeluku 5vs5: 41,62% (29.).

Columbus on tällä haavaa joukkue, jolla ei ole minkäänlaista pelitapaa tai edes alkeellista toisteisuutta pelissään. Tätäkin huolestuttavampaa on kuitenkin se kollektiivinen "tonnin seteli" eli kummelimainen tunteeton ilmeettömyys,jolla joukkue operoi. Puhe on halpaa ja sitä on tämän joukkueen pukuhuoneesta kuultu tällä kaudella riittävästi – kaukalossa toteutus jää lähes poikkeuksetta vajaaksi.

Patrik Laine tarpoo juuri nyt syvällä suossa. Kuva: Getty Images

On selvää, ettei Columbus ole pelaaja-ainekseltaan sarjan eliittiä, mutta se ei enää käy selitykseksi. Kyse ei ole enää yhden tai kahden pelaajan alavireestä, vaan kollektiivisesta alakulosta. Suomalaisittain Patrik Laine on tietenkin mielenkiintoinen nimi Columbuksessa ja tämän vaikeaa kautta onkin ruodittu sekä Pohjois-Amerikassa että Suomessa loputtomiin, toki aiheesta.

Mutta Laine on vain osa kokonaisuutta, jossa lähes tulkoon kaikki avainpelaajat tarpovat samassa suossa.

Hyökkääjistä ainoastaan Oliver Björkstrand saa maaliskuulta puhtaat paperit. Jotakin joukkueen tilasta kertoo se, että tanskalaislaituri on tehnyt maaliskuussa kahden kärkipakin Seth Jonesin ja Zach Werenskin kanssa yhdessä enemmän maaleja (11) kuin kaikki muut joukkueen pelaajat yhteensä.

Max Domi on tehnyt kaksi maalia 18 edelliseen otteluun, Laine yhden kuuteentoista. Urallaan kertaalleen jopa 40 maalin rajan rikkonut Cam Atkinson kaksi kahteentoista.

Nämä numerot ovat suoraa seurausta joukkueen pelillisestä kaaoksesta. Kukaan ei tunnu tietävän, miten joukkue yrittää peliä pelata ja tämä näkyy ylimmille penkkiriveille. Ja juuri tämän vuoksi harvat laatuyksilötkään eivät pääse hyödyntämään vahvuuksiaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Yrittäminen ja kaikkensa antaminen ei maksa mitään, mutta turhautuminen yksilötasolla tällaisen sekasorron keskellä on inhimillistä.

On vaikea päästä karkuun ajatusta, ettei valmennuksella ole työkaluja reagoida vallitsevaan pelilliseen kaaokseen kauden keskellä. Etenkin Tortorella on myyty jääkiekkoyhteisölle jopa poikkeuksellisella tavalla valmentajana, jolle riittää työnteko, taistelu, laukausten blokkaaminen ja kaikkensa antaminen.

Kovassa paikassa kysymysmerkiksi on jäämässä kyky laittaa joukkueen peli kuntoon. Pelitapapuoli korostuu etenkin nyt, kun materiaaliltaan heikentynyt joukkue vaikuttaisi olevan melko haluton jättämään jäälle kaikkeaan ainoastaan taistelemisen vuoksi. Nämä asiat tapaavat kulkea käsi kädessä.

Eikä maalinteon kanssa tuskailevan Columbuksen tilannetta helpota alati sakkaava ylivoimapeli.

Vaikka Tortorella on varmasti jakanut valmennustiiminsä sisällä vastuita myös erikoistilannepelaamiseen liittyen, tämän edustamien joukkueiden ylivoimapelitehot ovat laahanneet lähes aina. Columbus ei ole tehnyt tähän poikkeusta – eikä varsinkaan maaliskuussa.

Tortorellan päävalmentajauran ylivoimaprosentit seuroittain:

Tampa Bay 2001–2008: 17,2 % (13.)
New York Rangers 2008–2013: 16,1 % (28.)
Vancouver 2013-2014: 15,2 % (26.)
Columbus 2015-2021: 17,1 % (29.).

Jarmo Kekäläisellä riittää mietittävää. Kuva: Jason Mowry/Icon Sportswire via Getty Images

Nyt kysymys kuuluu, mitä Columbuksessa tapahtuu seuraavaksi?

Blue Jackets on nimellisesti mukana pudotuspelitaistossa, mutta harva olisi valmis sijoittamaan joukkueen puolesta juuri nyt taalaakaan. Kylmätosiasia on, että ainoastaan heittopussi Detroit pelaa keskisessä divisioonassa Columbusta heikommalla pisteprosentilla.

Erityisen ongelmallisena näyttäytyy tilanne, jossa joukkue vaikuttaisi menettäneen kaiken ilon pelaamisesta. Kun pelillistä selkärankaa ei ole eikä vanhan liiton autoritäärisenä valmentajana tunnetun Tortorellan taisteluviesti tunnu enää resonoivan pelaajistossa, mitä jää jäljelle?

Varmaa on vain, että näin ei voi jatkua – viikonlopun konttaus autokaupungissa oli anteeksiantamaton suoritus.

Ei kuitenkaan ole reilua kaataa likasangosta kaikkea päävalmentaja Tortorellan niskaan, sillä moni pelaaja vetelee liian monena iltana liian suorin polvin. Toisaalta kysyä sopii, kumpi tuli ensin muna vai kana? Pelillinen kaaos on sitä luokkaa, että se heijastuu väkisinkin pelaajien mielialoihin. Suorittava osasto koostuu ihmisistä, ei roboteista.

Eikä Kekäläinen omassa asemassakaan voi loputtomiin menneen viikonlopun kaltaisia otteita seurata sivusta.

Viimeiset vuodet ovat olleet Columbukselle vaikeita. Seura on ollut esillä enemmän kuin koskaan olemassaolonsa aikana, eikä missään nimessä pelkästään myönteisessä valossa. Ovet ovat käyneet joka suuntaan ja draamaa seuran sisällä on riittänyt enemmän kuin omiin tarpeisiin.

Kaiken tämän päälle, vaikean kauden toisella puoliskolla homma on lähdössä jään tasolla kintaasta.

Ja seuraavaksi vastaan tulee neljä kertaa mestari Tampa Bay sekä kahdesti Florida.

Kuinka kauan Kekäläisen luottamuslause on voimassa?

Lue myös:

Dallasin Roope Hintz avitti joukkueensa ainoaksi jääneessä maalissa – Florida kaahasi heti perään ohitse ja voittoon

Upean kuvion päätteeksi maalannut Sebastian Aho nousee NHL:n pistepörssissä kohinalla – kolme suomalaista maalin makuun

Kaapo Kakko ristiriitaisessa tilanteessa NHL:ssä – valmentajat kiittelevät, mutta kuiva kausi vaivaa hyökkääjää: "Onhan se vaikea tilanne"