Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Ruotsin tähdet puuttuvat hiihdon epätasa-arvoon – aikovat ottaa asian esille FIS:n kokouksissa: "Tämä on monien maiden toive"

Frida Karlsson ja Linn Svahn vaativat, että arvokisoissa ja maailmancupeissa hiihdettäisiin samat matkat sukupuolesta riippumatta.

hiihto
Linn Svahn
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Ruotsin naisten hiihtotähdet haluavat, että miehet ja naiset hiihtäisivät yhtä pitkiä matkoja kilpailuissa. Asiasta on keskusteltu aiemminkin, mutta se tuli jälleen esiin Falunissa Ruotsin cupin kilpailuissa.

Ruotsin cupissa miehet ja naiset hiihtävät poikkeuksellisesti yhtä pitkät matkat, sillä lauantaina hiihdettiin 10 kilometrin ja sunnuntaina 15 kilometrin kilpailu.

Nyt Ruotsin huippuhiihtäjät vaativat, että sama käytäntö otettaisiin myös maailmancupin, olympialaisten ja MM-kisojen kilpailuihin. Näin ollen naisetkin hiihtäisivät 50 kilometrin kilpailuja.

– On todella outoa, että miehet hiihtävät yhdistelmäkilpailussa tuplasti pidemmän matkan kuin me. Se on jopa loukkaavaa, Frida Karlsson kommentoiSVT:lle.

Linn Svahn on samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että jalkapallossakin naiset ja miehet pelaavat sukupuolesta riippumatta 90 minuuttia.

– Suurimmassa osassa urheilulajeja asia on näin. En näe mitään syytä, miksi niin ei olisi myös hiihdossa. Se on konservaatinen perinne, että naiset hiihtävät lyhyempiä matkoja, Svahn totesi.

Ruotsin päävalmentaja Anders Byströmin mukaan asia nostetaan esiin nyt toden teolla. ** **

– Olemme puhuneet aiheesta talven aikana. Uskon, että siitä tulee aloite FIS:n kokouksessa. Vegard Ulvang (FIS:n hiihtokomitean puheenjohtaja) on nähnyt ja lukenut aiheesta, Byström kertoo SVT:lle.

FIS:n eri lajikomiteoilla on suurkokous touko-kesäkuussa, jolloin asiasta voidaan keskustella laajemmin. Byströmin mukaan tasa-arvoiset matkat on asia, jota Ruotsi aikoo ajaa eteenpäin.

Hänen mukaan Ruotsi voi tehdä aloitteen, mutta hän uskoo, että FIS tekee sen todennäköisesti itse.

– Tämä on asia, jota viemme eteenpäin.. Tämä on monien maiden toive, Byström sanoo.

Lue myös:

Rajusti kaatuneen mäkihyppääjän tilanteeseen päivitys – "Reagoinut puheeseen"

Katso tunteellinen kosinta! Suomalaishiihtäjä päätti 50 kilometrin hiihdon romanttisella yllätyksellä ja tyttöystävä itki onnesta

Iivo Niskanen ylivoimaiseen mestaruuteen – "En ole ennen hiihtänyt viisikymppistä noin työläässä kelissä"

Roposen upea kausi sai jatkoa, 30 kilometriltä heltisi kauden toinen SM-kulta

Lähteet: SVT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat