Suora

  • Urheiluruutu
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu AUT - FIN
  • AUT - FIN

Katso videolta, kuinka ranskalaissukeltaja teki Heinolassa uskomattoman suorituksen – sukelsi jään alla märkäpuvussa 120 metriä

Arthur Guérin-Boërin ennätys ei ole vertailukelpoinen Johanna Nordbladin ennätyssuorituksen kanssa.

vapaasukellus
Arthur Guérin-Boëri sukeltaa jään alla giffissä
Katso video klikkaamalla kuvaa!

Vapaasukeltaja Arthur Guérin-Boëri on tehnyt uuden maailmanennätyksen jään alla sukeltamisessa märkäpuvussa. Ranskalainen sukelsi 120 metriä Heinolan Sonnasella torstaina ilman lisähappea tai räpylöitä.

Guérin-Boëri, 36, pidätti suorituksen aikana hengitystään noin kolme minuuttia. Lajin viisinkertaisella maailmanmestarilla oli kaksiasteisessa vedessä yllään vain kahden millimetrin paksuinen märkäpuku ja uimalasit. Jäähän oli porattu matkalle yhdeksän reikää matkan varrelle sukeltajan turvallisuuden takaamiseksi.

Guérin-Boërin ennätys odottaa vielä vahvistusta kansainväliseltä urheilusukellusjärjestö CMAS:lta.

Guérin-Boërin suoritus ei kuitenkaan ole verrattavissa Johanna Nordbladin suoritukseen, joka sukelsi jään alla ilman räpylöitä pelkässä uimapuvussa 103 metriä. Sekä Guérin-Boërin että Nordbladinsukelluksien turvaorganisaation järjestäneeseen tahoon kuulunut ja sukelluksen tuomarina toiminut Antero Joki kertoo Yle Urheilulle, että jään alla sukeltamisessa on kuusi eri lajia, jotka on muokattu allaslajien säännöistä.

– On pituussukellus ilman räpylöitä, pituussukellus stereoräpylöillä (yksi räpylä per jalka) tai pituussukellus monoräpylöillä (kaksi jalkaa yhdessä räpylässä). Eli kolme lajia löytyy pituussukellukseen heti, ja tämä kerrotaan kahdella, kun mennään ilman pukua tai puvun kanssa. Eli pituussukelluksesta jään alla löytyy kuusi eri lajia, Joki selventää Yle Urheilulle.

Ranskalainen Guérin-Boëri teki suorituksensa märkäpuvussa, ja Nordblad uimapuvussa. Ilman märkäpukua onkin harjoiteltava kestämään kylmää vettä.

– Sen lisäksi, että pitää sukelluskyky treenata, niin ilman pukua pitää harjoitella myös kylmän sieto, että kroppa kestää kylmää vettä. Eli laji on vaativusasteeltaan toisenlainen, Joki selventää.

Jään alla sukeltamisen ennätyksiä on rikottu viime aikoina ahkerasti. Nordblad rikkoi tshekkiläisen Davic Venclin (80,9m) ennätyksen 18. maaliskuuta, kun hän sukelsi Kainuussa jään alla peräti 103 metriä. Vencl kuitenkin kertoi tuolloin Denik-lehdelle (siirryt toiseen palveluun)pitävänsä kiinni ennätyksestään, sillä hänen mukaansa suoritus on tehty eri säännöillä ja eri liiton alaisuudessa.

Viikkoa ennen Norbladin suoritusta myös venäläinen Jekaterina Nekrasova sukelsi jään alla ilman räpylöitä ja märkäpukua 102,7 metriä. Jokin mukaan tämän takia Nordblad sukelsi 103 metriä, jotta se rikkoisi epävirallisenkin ennätyksen.

Jään alla sukeltamisen säännöt saatiin viimein kansainvälisen urheilusukellusorganisaatio CMAS:n alle ennen Nordbladin suoritusta, joten suomalaisen suoritus on tehty CMAS:n sääntöjen mukaan. Tätä ennen jään alla sukeltamisen maailmanennätyksiä mittasi Guinnes.

Tuore märkäpukusukelluksen ennätysmies Guérin-Boëri on kertonut aikovansa yrittää pituusennätyksen rikkomista ensi vuoden maaliskuussa Kanadassa pelkissä uimahousuissa.

Juttua korjattu kello 10.50: Korjattu, että Nordblad teki ennätyksensä uimapuvussa, ei märkäpuvussa. Ja hänen ennätyssukelluksensa mitta on 103 metriä, ei 104 metriä.

Leipätekstiä, otsikkoa ja ingressiä korjattu kauttaaltaan kello 21.11: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Guérin-Böeri olisi rikkonut Nordbladin ennätyksen. Kyse on kuitenkin eri lajeista, eivätkä tulokset ole vertailukelpoisia. Täydennetty Joen kommenteilla. Tarkennettu myös aiemmin rikottujen ennätyksien tietoja.

Lue myös:

Hyytävän maailmanennätyksen tehnyt ihmenainen paljastaa rajun urheilulajinsa salat – kertoo, miksi ennätys kuuluu Suomeen: "Meillä mummotkin vetävät kylmässä avannossa"

Suomalainen Johanna Nordblad murskasi häkellyttävästi myös miesten jääsukelluksen ME:n - 103 metriä jään alla pelkässä uimapuvussa!

Intohimona vapaasukellus: Kristian Mäki-Jussila viihtyy minuutteja jääkylmän veden alla

Valo jään alla vie vapaasukeltajan toiseen maailmaan ja mielenrauhaan – Marika Konola-Tuominen: "Se on mieletön visuaalinen kokemus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat