Hyppää sisältöön

Suomen olympiatoivo on toipunut vaikeasta vammasta – huippuskeittari Lizzie Armannolla ennätystähtäin Tokioon

Lizzie Armanto on potenut reisiluun murtumaa viisi kuukautta kotonaan Long Beachissa, Kaliforniassa. Suomalais-amerikkalainen on edelleen Suomen kirkkain mitalitoivo Tokion olympialaisissa.

armanto skeittaa giffissä
Katso video klikkaamalla kuvaa! Kuvaus: Skatelite.

Aivan kuin koronapandemia ei olisi sekoittanut Lizzie Armannon, 28, elämää tarpeeksi. Kisatapahtumien peruuntumisen ja olympialaisten siirtymisen lisäksi skeittari mursi reitensä lokakuun lopussa.

– Onhan tämä ollut aikamoinen rupeama. Kuntoutumiseni on sujunut tosi hyvin ja pusken eteenpäin, Armanto vakuuttaa Yle Urheilulle.

Mustelmiin ja pikku ruhjeisiin tottunut Armanto selittää, että loukkaantumiset kuuluvat rullalautailuun. Skeittailun 14-vuotiaana aloittaneen taiturin polvesta on revennyt nivelside ja hän on kaatunut niin pahasti, että hampaat menivät murskaksi.

Ammattiurheilija suhtautuu takapakkiin kylmän rauhallisesti, vaikka joutui leikkauspöydälle.

– Halusin heti tietää vamman yksityiskohdat ja seuraavat askeleet, jotta pystyin tekemään tilannearvion. Olin luottavaisin mielin, sillä minusta oli huolehtimassa huipputiimi.

Harjoitteluohjelma on muuttunut ja tasapainottunut loukkaantumisen myötä.

– Kävin ensin vain fysioterapiassa. Nyt treenaan myös punttisalilla.

Armannon skeittilauta on lojunut pitkään toimettomana loukkaantumisen takia. Kuva: Johanna Juntunen

Aiemmin suurin osa harjoittelusta oli skeittaamista, ja Armanto kävi kuntosalilla siinä sivussa. Hän tiedostaa, että molemmat harjoittelun osa-alueet ovat tärkeitä ja auttavat toinen toisiaan.

– Jouduin laittamaan harjoitteluohjelman uusiksi, mikä on ollut jopa virkistävää. Tunnen olevani vahvempi kuin ennen. Se tuntuu henkisesti tosi hyvältä, hymyilee Armanto.

Maailman parhaimpiin naisskeittareihin kuuluva Armanto on X Games -mitalisti ja moninkertainen maailmanmestari poolissa (kaarevapohjainen allas) ja vertissä (ramppi). Hän myöntää, että tälleistä toipuminen on raskaampaa henkisesti kuin fyysisesti.

Oma ramppi on helpotti Armannon harjoittelua koronapandemian aikana, vaikka viime kuukausina hän ei olekaan laudan päälle juuri päässyt. Kuva: Skatelite

– Olen täysin parantunut. Nyt minun on vain saatava lihasvoimaa reiteen, kun en ole käyttänyt sitä niin paljon. Suurin haaste on saada itseluottamus takaisin ja luottaa jalkaan enemmän.

Hän on vielä varovainen laudan kanssa, eikä tee juurikaan muuta kuin perusskeittausta. Maltti on nyt valttia.

– Se tekee nälkäiseksi, kun en voi tehdä kaikkea mitä haluan.

Armanto on ensimmäinen nainen, joka onnistui 2019 Tony Hawkin tunnetuksi tekemässä surmansilmukassa eli 360-asteen pyörähdyksessä.

– Edes hyvin harva miespuolinen skeittaaja on pystynyt tekemään tempun, muistuttaa Armanto.

"Edustan innolla Suomea"

Huimista suorituksista ja vankasta kilpailurutiinista huolimatta harjoittelu jää tämän kevään osalta vähiin. Iowassa pidettävät World Skate -kattojärjestön hyväksymät Street & Park - kisat (17.–24.5) saattavat olla Armannon ainoa testi ennen Tokiota.

– Kilpailen toukokuussa. Olen vakuuttunut siitä, että jos skeittaan silloin hyvin, pystyn samaan heinäkuussa.

Armanto osallistuu olympialaisissa parkiin. Se on kaariskeittausta altaissa, joissa on erikorkuisia ja -muotoisia tasoja sekä ramppeja.

Mitalitoivon harjoitteluohjelmaan on kuulunut vasta hyvin vähän skeittaamista. Kuva: Skatelite

Häneltä odotetaan olympiamitalia, mutta Armanto ei ota siitä paineita. Pandemia, johon Yhdysvalloissa on kuollut jo yli puoli miljoonaa henkeä, sekä loukkaantuminen ovat laittaneet asiat tärkeysjärjestykseen.

– Se, että olympialaiset edes pidetään, on upeaa kaikesta siitä huolimatta, mitä on tapahtunut vuoden aikana. Edustan innolla Suomea kisoissa. Tavoitteeni on rikkoa henkilökohtainen ennätykseni ja katsoa mihin se riittää.

Japani on yksi Armannon suosikkimaista, mutta hän harmittelee kansainvälisen kisayleisön puuttumista. Myös koronaviruksen vaara kummittelee taustalla.

– Uskon, että kisoista tulee upeat. Fiilis on varmasti erilainen ilman katsojia muista maista, mutta japanilaiset fanit ovat hyvin innostuneita olympialaisista. Olen jossain määrin huolestunut koronasta, mutta toivottavasti kaikki tekevät parhaansa ja huolehtivat omalta osaltaan turvallisuudesta, Armanto avautuu.

Oma skeittiramppi takapihalla

Armantoa ei ole vielä virallisesti valittu Suomen olympiajoukkueeseen, mutta isänsä synnyinmaata edustava urheilija ei ole huolissaan. Hän on viidentenä World Skaten rankingjärjestelmässä eli niin korkealla, että olympiaedustus tuskin on vaarassa. Rankinglistan ykkönen on vasta 14-vuotias japanilainen huippulahjakkuus Misugo Okamoto.

Armanto on odottanut Tokioon pääsyä pitkään.

– Olin viime vuoden alussa Espanjassa kuvaamassa mainosta olympialaisiin. Kotiin tultuani liikkumisrajoitukset olivat alkamassa, ja olin viikon epätietoisuuden vallassa tilanteen vakavuuden suhteen. Sitten palapeli hajosi käsiin.

Koronaviruksen aiheuttamien hätätoimien myötä Kalifornia sulkeutui lähes täysin. Kaikki tapahtumat peruttiin ja skeittipaikat suljettiin.

– Olen todella onnekas, että sain oman rampin takapihalleni. Pelkästään sen katsominen saa minut suunnittelemaan uusia temppuja. Se on vähän normaalia pienempi tilanpuutteen takia, mutta se on tosi hyvä nostoille (lifters). Olen pitänyt täällä rentoja sessioita muutamien kavereiden kanssa, mutta suurimmaksi osaksi olen skeitannut mieheni kanssa.

Armanto on rämäpäinen, mutta sulavaliikkeinen skeittari. Kuva: Skatelite

Armanto meni naimisiin skeittaaja Axel Crusherin kanssa lokakuun puolivälissä. Pariskunta muutti San Diegon läheltä Los Angelesin kupeeseen Long Beachiin yli vuosi sitten. Vaikka takapihaa hallitsee ramppi, laidoille on jätetty tilaa Armannon kasvimaalle. Rosmariini ja sitruspuut kukkivat kilpaa.

– Koronapandemian myötä olen viettänyt enemmän aikaa keittiössä ja kokeillut uusia reseptejä. Ruoka on yksi intohimoistani, eikä siitä voi nauttia ilman juomaa. Urheilijan on tärkeä noudattaa ruokavaliota, mutta elämästä on myös nautittava.

Tähän liittyen Armannolla on uusi aluevaltaus, sillä hän on ostanut osan suomalaisesta yrityksestä, joka valmistaa liköörejä ja miedompia hiilihappojuomia. Luonnonantimista valmistettuja liköörejä on myyty Yhdysvalloissa jo kymmenen vuoden ajan.

– Törmäsin niihin sattumalta Los Angelesissa ja pidin erityisesti seljankukkalikööristä. Kun sain selville, että yritys on Suomesta, halusin lähteä mukaan bisnekseen. Olen tottunut työskentelemään sponsoreiden ja tuotekehityksen parissa, mutta tämä on ensimmäinen juttu, joka ei liity skeittaukseen.

Puutarhanhoito on yksi Armannon rakkaimmista harrastuksista. Kuva: Johanna Juntunen

Ennen kuin hän lähtee mukaan uusiin koitoksiin, Armannon pitää tuntea yhteenkuuluvuutta partnereiden kanssa. Suomi ja luonto ovat hänelle tärkeitä.

– Marjastaminen on hyvin suomalainen tapa. Minusta on mahtavaa, että Suomessa voi mennä metsään ja poimia sieltä syötävää. Arvostan sitä, että uusissa juomissa käytetyt mustikat ja lakat on poimittu Suomesta.

Päivitetty juttua 31.3.2021 klo 17.43: korjattu Armanto-sukunimen taivutus oikeaksi.
Korjaus 1.4. klo 9.24: Pääkuvassa näkyvän videon on kuvannut Skatelite, ei Pekka Rautionmaa.

Lue myös:

Suomen olympiakultatoivo suunnittelee kasvimaata Kaliforniassa – skeittari Lizzie Armanto on rämäpää, mutta myös herkkä luonnonlapsi