1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Huuhkajat

Keskiviikkona on edessä "viimeinen näyttöpaikka" – Huuhkajissa vain kahdesti esiintynyt toppari haluaa vaikeuttaa Markku Kanervan valintoja

Loukkaantumiset avaavat näyttöpaikkoja etenkin Huuhkajien puolustukseen.

Robert Ivanov siirtyi Puolan pääsarjaan Hongan riveistä. Kuva: AOP / Matti Raivio

Suomi ja Sveitsi kohtaavat harjoitusmaaottelussa keskiviikkoiltana kello 21.45. Yle Puheen lähetys alkaa kello 21.30.

Harjoitusmaaottelu, josta ei latausta puutu. Näin voisi kuvailla Huuhkajien keskiviikkoista vieraspeliä Sveitsiä vastana. Näin siitäkin huolimatta, että Suomen miesten jalkapallomaajoukkueella on alla kaksi tiukkaa MM-karsintapeliä.

St. Gallenissa pelissä on paljon, vaikka pisteistä ei myöhäisottelussa kamppailla.

– Tämä on oikeastaan viimeinen näyttöpaikka. Pelaajat taistelevat pelipaikoista. Mikä onkaan sen parempi näyttöpaikka taas antaa, koska seuraavat maaottelut ovat niitä, kun joukkue on jo nimetty, Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen pohti maanantaina.

Näyttöpaikkoja on myös avautumassa. Etenkin puolustuksessa on loukkaantumisia, ja päävalmentaja Markku Kanerva lepuuttanee ainakin osaa avainmiehistä.

Puolustuksesta puuttuvat muun muassa veljekset Leo Väisänen ja Sauli Väisänen. Sunnuntaina Ukrainaa vastaan Suomi pelasi viiden puolustajan linjalla, ja Albin Granlund loukkaantui. Granlund sai lievän aivotärähdyksen, ja hänen tilalleen miehistöön tulee Thomas Lam.

Kanervan vaihtoehtona liki kaksimetrinen Ivanov

Yksi näyttöpaikkaa janoavista on Puolassa hyvään pelivireeseen päässyt toppari Robert Ivanov

– Tavoitteena on antaa sellaiset näytöt, että Markulle (Kanerva) tulee päänvaivaa, Ivanov sanoi joukkueen etähaastattelussa Sveitsistä.

Sveitsi-ottelu on Suomen viimeinen ennen EM-kisavalintoja. Kesäkuun alussa Suomi kohtaa Viron noin viikkoa ennen historiallista EM-avausta 12. kesäkuuta.

Ivanov, 26, on pelannut urallaan vain kahdessa Huuhkajien talvimaaottelussa kaksi vuotta sitten.

– Tiedostan, että tulen ryhmän ulkopuolelta, ja joukkueessa on loukkaantumisia. Vahvuuteni on, että pystyn pelaamaan puolustuslinjassa millä paikalla tahansa, Ivanov sanoi.

– Suomen puolustus näyttää selkeältä. Suomea vastaan on viime aikoina tehty vähän maaleja, Ivanov tuumasi.

Ivanov on viihtynyt erinomaisesti Huuhkajien mukana maaliskuisen leiri- ja pelijakson aikana. Ja miksi ei viihtyisi, kun pääsee Suomen parhaiden pelaajien kanssa harjoittelemaan ja valmistautumaan otteluihin.

Itä-Helsingissä kasvanut Ivanov on edustanut syksystä seuratasolla Warta Poznania. Puolan sarjanousija on ylittänyt odotukset, ja kotimaan liigassa vasta 23-vuotiaana debytoinut Ivanov on saanut kiitettävästi peliaikaa.

– Hyppy Puolan sarjaan on tuntunut loogiselta, enkä koe olevani pelitasoni ylärajoilla, Ivanov sanoi ja kuvasi olevansa 197-senttisenä joukkueelle hyödyksi etenkin pääpalloissa.

Hän pitää keskiviikon vastustajaa Sveitsiä ihanteellisena, sillä kovatasoinen joukkue pakottaa Huuhkajatkin parhaimmilleen. Sveitsi on aloittanut MM-karsinnat kahdella voitolla.

Pukki huilannee, Forss kaipaa peliaikaa

Marcus Forss, 21, debytoi A-maajoukkueessa viime marraskuussa maailmanmestari Ranskaa vastaan ja teki debyytissään maalin. Hän kilpailee maajoukkueessa peliajasta kovaa vastustajaa vastaan, sillä Teemu Pukin ohittaminen on hankalaa. Sveitsi-ottelussa Pukki silti huilannee.

Marcus Forss on saanut seurajoukkueessaan vain niukasti peliaikaa. Kuva: Clive Rose/Getty Images

Myös seurajoukkueessa, Englannin mestaruussarjan Brentfordissa Forssin peliminuutit ovat olleet vähissä, ja hän on päässyt yleensä kentälle ottelujen loppuminuuteilla. Tilanne harmittaa suomalaista.

– Pitää löytää sellainen paikka, jossa saa peliaikaa, Forss totesi, vaikka arvioi kilpailun olevan hänellekin hyväksi.

Forss kertoi saaneensa Ranska-pelin onnistumisesta ison annoksen itseluottamusta.

– Oli kiva aloittaa maajoukkueura maalilla, ja vielä Ranskaa vastaan, Forss muisteli.

Vaikka hän on rooliltaan hyökkääjä ja maalintekijä, koko joukkueen puolustukseen panostaminen on avainasemassa Huuhkajissa.

– Yhteinen puolustaminen on tehnyt Huuhkajista loistavan joukkueen, Forss totesi.

Lue myös:

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on sivussa arviolta kuukauden – polvivamma vaati leikkauksen

Sveitsi-ottelussa valtavat panokset Huuhkajien EM-joukkueeseen kärkkyville pelaajille: "Jos nyt ei löydy sata lasissa taistelua, milloin sitten?"

Albin Granlund sai aivotärähdyksen eikä pelaa Sveitsi-kamppailussa

Teemu Pukki häkellyttävän kovassa maalivireessä – "Urani parasta jalkapalloa"