Hyppää sisältöön

Viranomaistulkinta ikärajoista uhkaa e-urheilun nuorisotoimintaa, lajiliitto ymmällään – "Pelaajat pakotetaan pois ohjatusta toiminnasta"

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ikärajaohjeistus yllätti Suomen e-urheilukentän.

KAVIn ikärajatulkinta rajoittaa ikärajajoustoa pelitapahtumissa. Alle 16-vuotiaat saisivat pelata esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensive -peliä vain vanhempiensa seurassa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Viranomaisten uudet videopelien ikärajatulkinnat uhkaavat suomalaista e-urheilukenttää, arvioi Suomen elektronisen urheilun liitto.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI julkaisi pari viikkoa sitten ohjeen ikärajajouston soveltamisesta (siirryt toiseen palveluun). Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto määrää Suomessa kuvaohjelmien, kuten videopelien, elokuvien ja tv-ohjelmien ikärajoista.

KAVIn ohjeiden mukaan ikärajajoustoa, jonka avulla esimerkiksi 13-vuotiaat saavat vanhempiensa suostumuksella pelata K16 -luokiteltuja videopelejä, ei voida hyödyntää ryhmätoiminnassa.

Viraston linjaus uhkaa esimerkiksi yläkouluikäisten ohjattua e-urheilukerhotoimintaa sekä asettaa 13-15 -vuotiaat suosikkipeli Counter-Strike: Global Offensiven (K16) pelaajat hankalaan asemaan. Käytännössä lapsen huoltajan on oltava läsnä, mikäli lapsi haluaa esimerkiksi pelata kilpapeliturnauksessa tai osallistua pelitapahtumaan, jossa yleisölle näytetään CS:GO-pelin otteluita.

KAVIn apulaisjohtaja Leo Pekkalan mukaan viraston tietoon on tullut, että useat pelialan toimijat ovat hyödyntäneet esimerkiksi vanhempien kirjoittamia lupalappuja ikärajajouston alaisten pelien osalta. Tarkennetun ohjeistuksen mukaisesti toiminnalle halutaan nyt laittaa stoppi.

– Tulkinta ei ole uusi, sillä ikärajajouston käyttäminen lapsiryhmissä ei ole ollut missään vaiheessa sallittua. Näimme tarpeelliseksi tarkentaa ohjeistusta, Pekkala toteaa.

Pekkalan mukaan tarkennettu ohjeistus tuo pelitapahtumat samalle viivalle esimerkiksi elokuvateattereiden kanssa.

– Meillä on Suomessa noin 180 elokuvateatteria, jotka ovat toimineet kuvaohjelmalain mukaisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Käytännössä ikärajavalvonta tarkoittaa iän tarkastamista niiltä, jotka vaikuttavat liian nuorilta katsomaan jotain tiettyä elokuvaa tai videopeliä. Vanhempien tai huoltajan seurassa voi sitten tarvittaessa käyttää ikärajajoustoa, mutta vastuu on silloin vanhemmalla.

Pelitapahtumien CS:GO-turnauksien katsomoon on jatkossa asetettava 16 vuoden ikäraja. Yli 13-vuotias pääsisi katsomoon huoltajan seurassa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Kuvaohjelmalaissa sallitaan kolmen vuoden ikärajajousto silloin, kun lapsi on 18 vuotta täyttäneen henkilön seurassa. KAVI tulkitsee lakia niin, että joustoa voidaan hyödyntää ainoastaan "lapsen hyvin tuntevan aikuisen", käytännössä lapsen huoltajan tai vanhemman seurassa.

Tarve linjauksille lähti Pekkalan mukaan alun perin siitä, saako opettaja viedä esimerkiksi koululuokan elokuvateatteriin katsomaan elokuvaa, jonka ikärajaluokitus ei ylity kaikilta mukanaolijoilta. Tuolloin KAVI linjasi, ettei opettajalla ole riittävää tuntemusta lasten kehitystasosta ja valmiudesta katsoa heidän ikänsä yli ikärajaluokiteltua sisältöä.

– Kuvaohjelmalaki on ensisijassa lastensuojelulaki ja siinä on määritelty sitovat ikärajat. Jokainen lapsi on yksilöllinen valmiudeltaan käsitellä asioita, jotka mahdollisesti järkyttävät. Yksi aikuinen ei pysty lapsiryhmässä keskittymään jokaisen lapsen seuraamiseen, joten siksi tulkinta on tämä, Pekkala kertoo.

Lajiliitto ihmeissään

Suomen elektronisen urheilun liiton SEULin toiminnanjohtaja Miika Pulkkinen ihmettelee KAVIn linjausta siitä, ettei ikärajajoustoa voi enää hyödyntää ohjatussa kerho- tai valmennustoiminnassa edes vanhempien luvalla.

– Kasvatustoiminnassa parhaita tuloksia saadaan yhteistyöllä kasvattajan, eli tässä tapauksessa esimerkiksi kerho-ohjaajan tai valmentajan ja kodin välillä. Jokainen vastuullinen kerhotoiminnan vetäjä on varmasti vuorovaikutuksessa vanhempien kanssa ja keskustelee mahdollisista ongelmista.

– Nuoret saattavat olla ohjatussa harrastustoiminnassa vapautuneempia kuin kotona. Linjaus kuitenkin asettaa e-urheilukerhoille käytännössä 12 vuoden ikärajan, koska se on kerhoissa suositun Fortniten ikäraja. Tällä hetkellä ei ole joukkuepohjaisia e-urheilupelejä, joissa ikäraja olisi alle K12.

Räiskintäpeli Overwatch on yksi e-urheilukerhojen suosikkipeleistä. Pelin ikäraja on K12. Kuva: Bubi Asplund / Yle

Pulkkisen mielestä KAVIn linjaus sivuuttaa kasvatusalan ammattilaisten osaamisen ja ammattitaidon. Samalla vastuu lasten pelikasvatuksesta siirretään vanhemmille, joiden pelikulttuurin tuntemus on usein ammattilaisia heikompaa.

– Nyt pelaajat, joilla on harrastukselle vanhempien tuki, pakotetaan pois ohjatusta toiminnasta. Ei se oikein käy järkeen.

Ikärajajouston puute iskee kerhotoiminnan lisäksi myös urheiluoppilaitoksiin. Esimerkiksi ammattikoulujen ja lukioiden e-urheilulinjoilla opiskelu aloitetaan usein alle 16-vuotiaana, mutta Counter-Strikea ei linjauksen perusteella pelata edes koulun valmentajan opastuksessa. Myös yläkouluikäisten e-urheiluleireillä pelivalikoima kaventuu K12-peleihin.

Ikärajatulkinta saattaa tarkoittaa jatkossa myös sitä, ettei Suomesta nousta tietyissä peleissä e-urheilun huipulle ennen 16 ikävuotta.

Esimerkiksi lupaava nuori osuja Jere "sergej" Salo kiinnitettiin vuonna 2017 HAVUn CS:GO-joukkueeseen vasta 15-vuotiaana. KAVIn ohjeistuksen mukaan vastaavassa tilanteessa olevan nuoren pelaajan pitäisi jatkossa joko osallistua turnauksiin kotoaan tai vanhempansa valvovan silmän alla, sillä pelkkä vanhempien hyväksyntä harrastukselle ja valmentajan valvova ote eivät riitä.

Ikärajattomat pelit kokonaan pannassa

Videopelien ikärajoissa noudatetaan Suomessa pääasiassa yleiseurooppalaista PEGI-luokitusjärjestelmää, jonka ikärajat ovat voimassa 30 Euroopan maassa. Tietyissä tapauksissa KAVI on kuitenkin arvioinut pelien ikärajoja uusiksi kansallisesti.

Esimerkiksi CS:GO -pelin PEGI-luokitus on K18, mutta KAVI on luokitellut pelin K16-leimalla. Suomen elektronisen urheilun liitto SEULin tilaamana myös Dota 2:n ikäraja on arvioitu uudelleen ja pudotettu Suomessa K16:sta 12 ikävuoteen.

Vastaavia luokittelupyyntöjä on mahdollisesti luvassa myös lisää. KAVIn tulkinnan mukaan luokittelemattomia ja merkitsemättömiä pelejä ei saa nimittäin esittää lainkaan julkisesti ilman viraston myöntämää esityslupaa tai viraston tekemää ikärajaluokittelua.

E-urheilun virallisten suomenmestaruuskilpailujen eli eSM:n peleistä ainakin ajosimulaattoripeli iRacingilta puuttuu ikärajamerkintä. KAVIn apulaisjohtaja Leo Pekkalan mukaan peliä ei saa tämän vuoksi siis näyttää julkisesti esimerkiksi televisiossa tai pelitapahtumassa.

– Kuten laissa on todettu, ikärajat ovat sitovia. Ikärajaluokittelematon sisältö pitää luokitella tai tarvitsee esitysluvan, Pekkala toteaa.

Ajosimulaattoripeli iRacingia ei saa näyttää Suomessa televisiossa tai pelitapahtumassa, sillä peliltä puuttuu ikärajamerkintä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

SEULin Pulkkinen kertoo liiton aikovan tilata KAVI:lta lisää ikäraja-arviointeja. Arvioinnin tilaaminen maksaa, mutta vaihtoehtoja ei ole.

– Kattojärjestönä liiton tehtävä on antaa toimintaedellytyksiä jäsenilleen ja e-urheilukentän toimijoille. Nyt ikäraja puuttuu jopa peleiltä, joita käytetään aktiivisesti e-urheilutoiminnassa, esimerkiksi iRacingilta.

Pulkkinen arvioi kuitenkin, ettei osalle peleistä ikärajatulkintaa tulla hakemaan, koska pelit ovat lähinnä suppeassa verkkojakelussa. Esimerkiksi lanitapahtumien kestosuosikki ProPilkkiä tuskin nähdään jatkossa tapahtuma-areenoilla.

SEULin unelmissa uusi kuvaohjelmalaki

Tapahtumajärjestäjät joutuvat tekemään muutoksia, jotta KAVIn ohjeistuksen raameissa pysytään.

– Korona-aika tavallaan auttaa tapahtumanjärjestäjiä, koska kaikki tapahtuu verkossa eikä linjaus kosketa kotona tapahtuvaa pelaamista. Linjaukset ovat kuitenkin ongelmallisia, koska ne astuivat voimaan välittömästi ja ilman siirtymäaikaa. Ainakin yksi yläkoulujen välinen CS:GO-turnaus on ehditty jo peruuttaa, SEULin toiminnanjohtaja Pulkkinen kertoo.

Pulkkinen arvioi tapahtumajärjestäjien laittavan suunnitelmiaan nyt paussille ja tarvittaessa uusiksi, mikäli muutoksia ei nähdä. Ratkaisuksi voisivat tulla esimerkiksi ikärajatut tapahtuma-alueet.

SEULin toiveissa on järkevä keskustelu KAVIn kanssa ikärajaohjeistuksen sisällöstä. Pulkkisen mukaan KAVI on tarkentanut pari viikkoa sitten antamaansa ohjeistusta, mutta arvioi ohjeistuksen uhkaavan edelleen kotimaista e-urheilutoimintaa.

– Ongelmana on, että videopelit on niputettu lainsäädännössä yhteen elokuvien ja tv-sarjojen kanssa ja yhtä näistä koskevat linjaukset ulottuvat myös muihin. Toivon ja myös uskon kuvaohjelmalain uudistustyön korjaavan asiaa sitten, kun se etenee päätöksentekoon. Juuri tällä hetkellä lakiuudistuksen aikataulusta ei kuitenkaan ole mitään takeita.

.
.