1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Suomalaisyllättäjän Nashville hurjassa lennossa, Tolvanen hämmästyttävän tehokas viimeistelyssä: "En tiedä itsekään, mistä johtuu"

Eeli Tolvanen on aidosti tuonut ison lisäarvon joukkueen merkittävästi parantuneeseen ylivoimapeliin.

Eeli Tolvanen teki kauden yhdeksännen maalinsa Dallasia vastaan. Kuva: Getty Images

Ei ota Eeli Tolvasen kuuma vire laantuakseen Nashvillessä. Samaan aikaan, kun joukkueen suomalainen sensaatiopelaaja kasvatti pisteputkensa jo kuuden ottelun mittaiseksi, ylsi Predators joukkueena kuudenteen peräkkäiseen voittoonsa. Kysyä sopiikin, onko Tolvasen ja joukkueen yhtäaikainen nousukiito sattumaa?

Ei ole.

Tolvanen on toiminut täysin odottamattomana kipinänsytyttäjänä pitkään paikallaan polkeneelle joukkueelle. Nashville on kaivannut kipeästi uutta nuorta verta kokoonpanoonsa ja tähän huutoon Tolvanen on vastannut käsittämättömällä tavalla viime viikkojen aikana.

Tuskin kukaan odotti hapuilevan jokerisyksyn jälkeen Tolvasen nousevan saman kauden aikana Nashvillen tehokkaimpien pelaajien joukkoon.

Tämä on kuitenkin todellisuutta juuri nyt. Tolvasen keskiviikkoaamuna iskemä jatkoaikamaali oli vihtiläishyökkääjän kauden yhdeksäs osuma ja 18. tehopiste. Samalla Tolvanen nousi Nashvillen sisäisessä maalipörssissä sijalle kaksi ja pistepörssissä sijalle kolme. Suomalaisten pörssissä tämä ohitti muuan Patrik Laineen.

Viimeisin käänne Tolvasen uralla on ollut sensaatiomainen.

– Kivaahan tämä jääkiekko juuri nyt on. Kauheasti ei ole tullut tilastoja katseltua, mutta onhan se mukavaa saada onnistumisia samalla, kun joukkue voittaa. Onnistumiset tuovat vain lisää näytönhalua. Haluan jatkaa samalla tavalla mahdollisimman pitkälle, Tolvanen totesi Yle Urheilulle keskiviikkoaamuna.

Tehokkuus ennen kaikkea

Tolvanen on tehnyt maalinteon tehokkuudesta toistaiseksi taidetta NHL:n puolella. Vaikka Preds-laituri on tehnyt 20 edelliseen otteluun kahdeksan maalia ja koko kaudella yhteensä yhdeksän osumaa, maalintekopaikoilla tämä ei ole juhlinut.

Viidellä viittä vastaan Tolvaselle on kirjattu ainoastaan 1,63 vaarallista maalipaikkaa pelattua tuntia kohden. Noteeraus on Nashvillen joukkueessa 14. korkein.

Tolvanen on laukonut pelaamaansa tuntia kohden viidellä viittä vastaan ainoastaan 5,08 kertaa, mikä on joukkueen 18. korkein lukema. Kun puhe kääntyy viimeistelyyn, Tolvanen nousee esiin laukaisuprosentilla, mikä on yli 20. Noteeraus on koko joukkueen paras.

Vakuuttavinta jälkeä Tolvanen on silti tehnyt ylivoimapelissä, mikä on ollut aina hänen vahvuutensa. Tolvanen on tuonut Nashvillen ylivoimapeliin laukaisu-uhkaa ja vaihtoehtoja, mikä on näkynyt suoraan tulostaululla. Tolvasen 4,83 tehtyä maalia ylivoimalla pelattua tuntia kohden, on koko NHL:n neljänneksi korkein lukema. Ylivoimapisteissä (9,65) sijoitus on kuudes.

Oman joukkueen sisällä Tolvanen on toiseksi tehokkain ylivoimapelaaja kymmenellä pisteellään. Esimerkiksi Mikael Granlund, Ryan Johansen ja Viktor Arvidsson ovat pelanneet kaikki noin 20 minuuttia enemmän ylivoimapeliä tällä kaudella kuin Tolvanen, mutta ovat saaneet kolmeen pekkaan kasaan vain 13 ylivoimapistettä.

Eeli Tolvanen on tehnyt läpimurron NHL:ssä. Kuva: Getty Images

Tolvanen on siis aidosti tuonut ison lisäarvon joukkueen merkittävästi parantuneeseen ylivoimapeliin.

– Siinä on minulla eliittipelaajia ympärillä. Paljon sitä on työstetty ja pyritty videoiden kauttakin kehittämään. Valmentajat ja viisikko pyrkivät jatkuvasti yhdessä miettimän uusia juttuja. Aika yksinkertaisesti me sitä kuitenkin pelaamme: kiekkoa maalille, minkä jälkeen pyritään voittamaan kamppailuja ja ylipäätään saada vastustaja hieman juoksemaan.

Yhtä kaikki juuri tehokkuus kuvaa Tolvasen toimintaa juuri nyt parhaalla tavalla. Rakettimaiseen nousuun onnistumisten kautta lähtenyt itseluottamus on siivittänyt nuoren pelaajan lentoon, mikä näkyy illasta toiseen paitsi uskalluksena yrittää asioita, myös oikeanlaisena rentoutena ratkaisuhetkillä.

Kun puhutaan alle 15 minuutin pelaajista NHL:ssä, Tolvanen löytyy pistepörssistä sijalta kuusi.

– En oikein itsekään tiedä, mistä tämä johtuu. Ehkä se palvelee minuakin, kun joukkue tekee juuri nyt hyvin hommia. Pääsemme hyvin rummuttamaan peliä toiseen päähän. Kun pääsee pelaamaan hieman väsyneitä vastustajia vastaan kärkijätkien kanssa, niin paikat kyllä tulevat sieltä. Nyt olemme ketjun kanssa löytäneet toisemme hyvin.

Täyskäännös joukkueena

Joukkueena Nashville on tehnyt viime viikkoina täyskäännöksen. Vaikean alkukauden jälkeen se on voittanut maaliskuun puolenvälin jälkeen kahdeksan ottelua yhdeksästä. Tärkein huomio parantuneen viisikkopelin ohella liittyy oman maalin varjeluun, sillä joukkue on päästänyt yhdeksässä ottelussa omiin ainoastaan kolmetoista osumaa.

Parin viikon kuuman jakson aikana maalivahdeista Juuse Saros on operoinut yli 97:n ja Pekka Rinne yli 93:n torjuntaprosenteilla.

Kuusi peräkkäistä voittoa on nostanut joukkueen pitkästä aikaa pudotuspeliviivan päälle.

Eeli Tolvanen on hyödyntänyt maalipaikkansa kovalla prosentilla. Kuva: Getty Images

– Tehdään oikeastaan kaikkea nyt paremmin kuin alkukaudesta. Hyökkääjät tekee todella paljon hommia omiin, mikä auttaa meitä saamaan kiekonriistoja. Puolustajat pelaa hyvillä etäisyyksillä ja muutenkin ollaan pystytty nyt pelaamaan hyvää jääkiekkoa kuudenkymmenen minuutin ajan. Me ei anneta kauheasti vastustajalle tilaa tai aikaa, Tolvanen kehui.

Kaunista Nashvillen peli ei silti vieläkään ole, eikä se pysty useinkaan hallitsemaan pelivälinettä viidellä viittä vastaan, mutta nyt joukkue sitoutuu viisikkopeliin aiempaa paremmin. Lisäksi erinomaisessa iskussa oleva erikoistilannepelaaminen, maalivahdit sekä maalinteon tehokkuus ovat kantaneet viime kierroksilla joukkuetta voittoihin.

– Olemme joukkueena puhuneet, että tämän kelkan pitää nyt kääntyä. Meillä oli tuossa loukkaantumisia ja jouduttiin sen vuoksi lähtemään otteluihin hieman altavastaajina. Jos haluttiin voittaa, piti tehdä kauhea määrä hommia. Ehkä tämä on siitä lähtenyt. On ymmärretty, että jos pelataan noin myös silloin, kun kaikki on mukana, tämä on aika vaarallinen nippu.

Nashville kohtaa Dallasin uudelleen perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Tilastot: NHL.com & Natural Stat Trick

Lue myös:

Artturi Lehkosen pitkä kuiva kausi päättyi, Eeli Tolvanen nousi ratkaisijaksi – viisi suomalaista juhli NHL-kierroksella maalia

Mikko Lehtosen debyytti Columbus Blue Jacketsin väreissä

Buffalon karmaiseva 18 tappion putki sivuaa jo NHL:n ennätystä – johti ottelua kahden erän jälkeen 3–0