Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Golfliitolla hurjat lähivuosien tavoitteet – Rekilän perheessä tytöt rökittävät äitiä: "Yhdessä kesässä oppii, kun tulee jatkuvasti köniin"

Golfliitto on pystynyt lujittamaan asemaansa Suomen suurimpana lajiliittona. Golf houkutteli viime vuonna lähes 8000 uutta harrastajaa, ja sama kasvutahti on jatkumassa tänä keväänä.

golf
Olivia  Rekilä, Outi Rekilä ja Oona Rekilä
Rekilän perhe viihtyy lähes päivittäin Paloheinä Golfin kentillä. Outi-äiti vasta opettelee lajin saloja, tyttäret Oona ja Olivia ovat jo kotikentän konkareita.Mikko Ahmajärvi / Yle

Keväthanget loistivat puhtaina hiekkaesteiden vierellä, kun Rekilän perhe saapui kotiseuransa Paloheinä Golfin kentälle hiomaan lähipelitaitojaan.

Taustalla hiihtäjiä vilahtelee tasaisena virtana Helsingin keskuspuiston pääsiäisladuilla. Osa heistä jäi tuokioksi nauttimaan Rekilöiden mallilyönneistä.

Viime vuonna lajiin hurahtanut Outi Rekilä avaa rohkeasti, mutta äidin lähestymislyönti lähinnä naurattaa 10-vuotiasta Oona-tytärtä ja kahdeksanvuotiasta Oliviaa. Tytöt aloittivat golfin jo kolme kesää sitten, joten äitiä on mukava rökittää kotikentän lähipeleissä.

– Äidistä se ei ole ehkä niin kivaa, mutta meistä se on aika kivaa kuitenkin, Olivia naurahti siskonsa vierellä, kun äiti jäi lyöntien osumatarkkuudessa kakkoseksi.

– Yhdessä kesässä oppii, kun tulee jatkuvasti köniin. Se kasvattaa luonnetta, Outi-äiti myönsi.

Golfista tuli Rekilän perheelle yhteinen harrastus, kun äiti liittyi viime kesänä pelaavaan porukkaan.

– Sain äitienpäivälahjaksi aloittelijan bägin. Alku meni treenatessa lyöntejä rangella, mutta viime kesänä oli hyvät ilmat, joten aloin myös kiertää kenttää.

Olivia Rekilä ja Outi Rekilä
Olivia Rekilä, 8, on pelannut golfia jo kolme vuotta. Tyyli on tärkeä osa lähetysmislyöntiä.Mikko Ahmajärvi / Yle

Perhe asuu golfkentän lähistöllä, joten koulun jälkeen aika hurahtaa viheriöllä helposti iltaan.

– Täällä on kiva opettaja ja tätä saa harrastaa niin paljon kuin haluaa. Pystyy käymään monta kertaa päivässä, Olivia perusteli golfin vetovoimaa.

Pelaaminen ei tosin aina ole hauskaa. Välillä Olivian ja Oonan pallot sinkoilevat suunnitelmien ulkopuolelle. Pahana hetkenä pelastus löytyy hiekkaesteestä.

– Joskus on tylsää ja harmittaa. Kun en ole saanut lyödä palloa tarpeeksi hyvin, niin menen hiekkaesteeseen tekemään hiekkakakkuja.

Osaako äiti saman kikan?

– Ei.

Golfliiton tavoitteena 200 000 pelaajan raja

Suomen Golfliitolla on unelmapaikka hyödyntää uusien harrastajien, kuten Rekilän perheen, vyöryä viheriöille. Vaikea koronavuosi toi golfiin viime vuonna vajaat 8 000 uutta harrastajaa, ja kasvuennusteet lupaavat jopa vilkkaampaa kesää golfkentille.

– Buumi edelleen jatkuu. Vaikea sanoa tarkkoja lukuja, koska vain muutama kenttä on juuri avannut kautensa Suomessa. Jos vertaamme viime vuoden tilanteeseen, niin olemme sen edellä. Eli kiinnostusta golfiin riittää, Golfliiton viestintävastaava Marika Voss kertoi.

Golfliitto on Suomen suurin lajiliitto. Rekisteröityjä harrastajia on jo noin 150 000, joista reilut 10 prosenttia on junioripelaajia.

– Olemme tehneet pitkään junnupuolella töitä. Ei voi unohtaa golfin näkyvyyttä huippu-urheilussa ja sosiaalisen median vaikutusta. Media on seurannut menestyneitä kilpapelaajia, kuten Matilda Castrenia ja Sami Välimäkeä. Lisäksi monet julkisuuden henkilöt ovat alkaneet pelata golfia ja tykkäävät kertoa siitä seuraajilleen somessa. Tämä on purrut nuorempaan ikäluokkaan, Voss kiitteli.

Marika Voss
Golfliiton viestintävastaava Marika Voss iloitsee junioreiden vyörystä lajiin. Suomessa on kaikkiaan reilut 15 500 junioripelaajaa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Golf houkutteli viime vuonna erityisesti uusia junioreita, tyttöpelaajien osuus kasvoi 20 prosenttia ja poikapelaajien 17 prosenttia.

Golfliitossa on pohdittu, miten uudet pelaajat myös pysyisivät lajin lumoissa.

– Tämä on iso painopiste, miten saamme uudet pelaajat kotiutumaan omiin seuroihin ja tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Panostimme Aloittajan opas -kirjaseen. Tietopaketti lähetettiin postilla 30 000:lle lajin aloittaneelle pelaajalle, Voss sanoi.

Lähivuosien tavoitteet ovat hurjat. Golfliitto haluaa kasvaa 200 000 harrastajan yhteisöksi.

– Tänä keväänä alkoi uusi strategia, joka on kohti 200 000 pelaajaa. Meillä on nyt noin 150 000 pelaajaa ja seuroja 132, joten yhdessä golfseurassa on keskimäärin yli tuhat jäsentä. Nämä ovat isoja urheiluseuroja alueellisesti. Kyllä golfkentille lisää pelaajia mahtuu.

Golf on halpa harrastus aloittelijalle

Mielikuvat yltiökalliista eliitin lajista ovat pikkuhiljaa murentumassa. Varsinkin nuorten golffarien alkukustannukset kestävät vertailun vaikkapa hiihtoon.

– Pelitapa on muuttunut ja aloituspaketteja on erilaisia. Harjoittelu on usein joko täysin ilmaista tai puhutaan sadan euron kausimaksusta. Se kattaa treenit ja muun toiminnan. Sen lisäksi jäsenmaksuhinnalla pelataan kierroksia. Junioreille tai alle 21-vuotiaille golfin harrastaminen on todella edullista, Voss vakuutteli.

Outi Rekilä on samoilla linjoilla.

– Ostimme esikoiselle ensimmäisen bägin käytettynä, ja se maksoi muutaman kympin. En ole kokenut tätä liian kalliina.

Rekilät ovat liikkuvaa porukkaa. Golfin lisäksi perhe harrastaa talvisin alppihiihtoa, tytöt ovat kokeilleet myös uintia ja tennistä. Sirkuskoulu on kuulunut lajivalikoimaan jo vuosia.

Kesällä golf on kuitenkin selvä ykkösharrastus.

– Se ulkoilu ja yhteinen tekeminen on se, millä perusteella olemme valinneet harrastuksia. Tytöt ovat viihtyneet golfissa. Seurassa on mukava junnutoiminta, ja se tempaa pelaajat mukaansa niin hyvin, että tytöt tykkäävät tästä, Outi Rekilä painotti.

– Itse olen pelannut nuorempana tennistä ja lentopalloa. Tytöt ilmoittivat juuri, että haluaisivat kokeilla seuraavaksi mimmilätkää ja futista. Touhua riittää, Outi jatkoi.

Touhukkailla tytöillä riittää myös tavoitteita. Oona tähyää jo Paloheinästä maailmalle.

– Mä haluaisin tulla ehkä maailman parhaaksi.

 Oona Rekilä
Oona Rekilä, 10, on usein eri mieltä siskonsa kanssa, mutta golf sujuu kotikentällä sopuisasti. Pitkän treenipäivän jälkeen maistuisi pitsa tai hodari.Mikko Ahmajärvi / Yle

Lue myös:

Kalle Samooja päätyi Euroopan-kiertueen kisassa sijalle 12 – "Tänään oli mies vähän paremmalla jalalla liikkeellä"

Matilda Castren karsiutui jatkokierroksilta

Poliisi on saanut Tiger Woodsin auto-onnettomuuden syyn selville, muttei paljasta tietojaan ilman golftähden suostumusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat