Tennislistoilla nouseva Emil Ruusuvuori pelasi uransa parhaan turnauksen – valmentaja ja Jarkko Nieminen huomasivat oleellisen kehityskohteen

Emil Ruusuvuoren valmentaja Federico Ricci ja Suomen Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen analysoivat Ruusuvuoren hienoa turnausta Miamissa.

tennis
Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori nousee maanantaina ilmestyvällä maailmanlistalla sijalle 76.Getty Images

Perjantaina 22 vuotta täyttävä Emil Ruusuvuori otti jälleen yhden askeleen eteenpäin urallaan, kun hän eteni komeasti neljännelle kierrokselle Miamin Masters-turnauksessa, kisassa, joka mainosti itseään takavuosina nimellä "The Fifth Slam". Miamin turnausta voidaan pitää Ruusuvuoren läpimurtona. Se oli ensimmäinen osoitus, että hän voi mennä isossa turnauksessa pitkälle.

– On se taas yksi askel eteenpäin ja konkreettisesti uran paras saavutus. Vaikka olen seurannut läheltä Emilin uraa ja tiedän, millä tasolla peli alkaa olla, ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, että pystyy näin nopealla aikataululla ottamaan noin kovia voittoja, Suomen Davis Cup -kapteeni ja maan kaikkien aikojen pelaaja Jarkko Nieminen totesi.

Helsinkiläinen otti Miamissa kolme voittoa, joista kovin yksittäinen päänahka oli maailmanlistalla seitsemäntenä olevan Alexander Zverevin kaataminen. Ottelu osoitti jälleen kerran, että Ruusuvuori pysyy hyvin mukana peruslyöntiralleissa jopa maailman kärkipelaajien kanssa. Ruusuvuoren valmentaja Federico Ricci nostaa kuitenkin turnauksesta esille toisen asian.

– Tämä oli tärkeä turnaus ennen kaikkea siksi, että Emil ymmärsi, että hän osaa tehdä muutakin kuin lyödä palloa. Ja sitä tarvitaan, koska top 30-tasolla kaikki osaavat lyödä palloa hyvin. Kysymys on siitä, kuinka fiksu olet, kuinka hyvin ymmärrät ottelun tilanteen, vastustajan sijoittumisen kentällä ja teet oikeita korjauksia sekä pystyt nostamaan tasoasi oikeilla hetkillä. Emil oli Miamissa parempi näissä asioissa kuin aiemmin, Ricci sanoi Yle Urheilulle.

Emil Ruusuvuori kuvassa
Ruusuvuori nousi voittoon hävittyään avauserän maailmanlistan seitsemännelle Alexander Zvereville.Matthew Stockman / Getty Images

Pelillisesti Ricci nosti Zverev-ottelusta esiin Ruusuvuoren syötönpalautukset.

– Emil palautti todella hyvin, mikä neutraloi Zverevin syöttöä. Peruslyönneissä en uskonutkaan, että Emilillä olisi ongelmia Zverevin kanssa.

Myös Nieminen kehui Ruusuvuoren tekemiä muutoksia erityisesti Zverev-ottelun aikana.

– Se oli taktisesti todella kypsä esitys. On jo sinänsä kova juttu, että pystyy ottamaan tuollaisen voiton. Se tekee voiton vielä arvokkaammaksi, että Emil pystyi hitaan alun jälkeen tekemään fiksuja taktisia muutoksia. Hän alkoi rakentaa pisteitä järkevämmin ja pelaamaan monipuolisemmin. Hän pystyi lopulta hajottamaan Zverevin pelin ja pudottamaan hänet kyydistä, Nieminen totesi.

Zverevin jälkeen Ruusuvuori kohtasi ruotsalaisen Mikael Ymerin. Usein ison voiton jälkeen seuraava ottelu on vaikea.

– Se lisää taas sen voiton arvoa, että se tuli Zverev-voiton jälkeen. Emil lähti otteluun monen mielestä ennakkosuosikkina. Vastassa oli hyvin erilainen pelaaja. Peli oli välillä tahmeaa, mutta hän pystyi kuitenkin taas tiukkaan voittoon. Se on pelimiehen merkki, Nieminen korosti.

"Kun hän on vähän väsynyt, syöttö on ensimmäinen lyönti, jonka taso laskee"

Ruusuvuoren turnaus päättyi lopulta tappioon Italian superlupaukselle Jannik Sinnerille. Nieminen ja Ricci ovat yhtä mieltä siitä, mihin ottelu ratkesi.

– Se ratkesi pallojen 1–2 ensimmäiseen lyöntiin, kuten tällä tasolla usein käy. Sinner sai syötöstä paljon enemmän tehoja ja sitä kautta oli tehokkaampi ensimmäisissä lyönneissä syötön jälkeen. Sinner käytti myös todella tehokkaasti murtopallot (4/4). Se teki numerot selvemmiksi mitä peli oli. Positiivista on se, että kaikissa otteluissa Emil pysyi palloralleissa hyvin mukana, Nieminen sanoi.

– Ottelun ratkaisu olivat ensimmäiset lyönnit. Emil syötti tavallista hitaampia syöttöjä, joten Sinner pystyi palauttamaan lähes kaikki syötöt. Emilin täytyi pelata lähes täydellisiä palloralleja ja hän pelasikin hyvin varsinkin ensimmäisessä erässä. Sinner sai pisteitä suoraan syötöllä ja Emil ei, siitä tulee suuri ero. Emil ei myöskään palauttanut aivan yhtä hyvin kuin normaalisti, Ricci analysoi.

Ruusuvuoren syöttö onkin mielenkiintoinen aihe. Haastajakisoissa se vaikutti varsin hyvältä aseelta, mutta näyttää siltä, että kovimmalla tasolla se ei ole aivan riittävän tehokas.

– Joinain päivinä hän syöttää todella hyvin, mutta kun hän on vähän väsynyt, syöttö on ensimmäinen lyönti, jonka taso laskee. Nopeudesta lähtee 10–15 km/h, joka tällä tasolla vaikuttaa paljon. Myös tarkkuus laskee, Ricci kertoi.

Emil Ruusuvuori
Ruusuvuoren syötöt olivat tavallista hitaampia Jannik Sinneriä vastaan.Getty Images

Näin kävi Sinneriä vastaan, kun alla oli kolme kolmieräistä ottelua. Nieminen uskoo, että Ruusuvuoren syöttö kehittyy ajan myötä.

– Totta kai syötön merkitys on valtava, siitä on saatava tehoja irti. Ilman muuta Emilillä on potentiaalia parantaa syöttöä. Se on parantunut koko ajan, se on tullut tasaisemmaksi, siinä on enemmän tehoja, se on monipuolisempi, mutta siinä on myös tulevaisuutta ajatellen paljon potentiaalia. Uskon, että se tulee paljon kehittymään ja sen pitääkin kehittyä.

Sen sijaan yksi osa-alue, jonka kehitys näkyi jo Miamissa, oli verkkopeli. Ruusuvuori tuli paljon aiempaa enemmän verkolle ja pelasi siellä erittäin hyviä lentolyöntejä. Ricci kertoi, mitä verkkopelin lisäämisen taustalla on.

– Olemme pyrkineet saamaan palloja lyhyemmiksi. Jos pääsee pitkälle, turnaukset ovat raskaita. Tässäkin turnauksessa Emil joutui aloittamaan aikaisemmin kuin esimerkiksi Sinner, koska hän ei ollut sijoitettu,

Verkkopeli tuo myös uuden ulottuvuuden Ruusuvuoren peliin.

– Tiedän, että Emil ja Federico ovat tehneet paljon töitä kehittääkseen sitä osa-aluetta. Nyt kaikki näkivät, miten hienosti Emil pystyi tuomaan sen koviin matseihin. Se on vastustajalle ihan erilainen haaste, kun Emil tulee halutessaan lopettamaan pisteitä verkolta. Se on ihan mieletön uusi ulottuvuus Emilin peliin, Nieminen hehkutti.

Myös fyysinen puoli vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa. Esimerkiksi Zverev nojaili polviinsa Miamin kuumissa ja kosteissa olosuhteissa, mutta Ruusuvuori ei näyttänyt yhtä väsyneeltä. Ricci ei tosin uskonut, että kuumuus ja kosteus olisi väsyttänyt Zverevin.

– Hän voitti Acapulcon turnauksen juuri ennen Miamia, jossa oli yhtä kuumaa. Hänellä oli vaikeuksia, koska hän ei odottanut pallorallien olevan niin pitkiä.

Ricci korosti vielä, että Ruusuvuoren suoritus Miamissa oli erityisen hyvä, koska hänellä oli todella kova kaavio ja hänen täytyi sopeutua hyvin erilaisiin vastustajiin Miamin erittäin hitaissa olosuhteissa, jotka eivät välttämättä olleet hänelle ihanteelliset.

"Massakauteen on vaikea valmistautua Suomessa"

Seuraavaksi edessä on massakenttäkausi. Ruusuvuorta pidetään yleisesti kovien kenttien pelaajana, mutta Ricci uskoo, että hänen suojattinsa voi menestyä myös massalla.

– Mielestäni Emil pystyy pelaamaan massalla aivan yhtä hyvää tennistä kuin kovilla kentillä. Olosuhteet Miamissa olivat paljon hitaammat kuin massakentällä ja hän menestyi todella hyvin. Ongelma on se, että massakauteen on vaikea valmistautua Suomessa. Nyt tulemme kotiin, mutta Suomessa ei ole tähän aikaan vuodesta massakenttiä missä harjoitella. Ensimmäiset turnaukset täytyy ottaa harjoituksena.

Nieminenkin uskoo, että Ruusuvuorelta nähdään hyviä esityksiä alkavalla massakaudella.

– Odotan, että näemme Emililtä parasta massatennistä tähän asti. Hän on osoittanut, että pystyy sopeutumaan kaikkiin uusiin haasteisiin nopeasti. Hän pystyy tuottamaan palloon ïtse vauhtia eri tavalla kuin aikaisemmin. Massapeli on kuitenkin myös yksi osa-alue, missä on paljon potentiaalia parantaa.

Ruusuvuori aloittaa massakautensa näillä näkymin Belgradissa, jossa pelataan ensin challenger-turnaus 12. huhtikuuta alkaen ja sen jälkeen ATP-turnaus.

Lue myös:

Emil Ruusuvuoren puolivälieräpaikka jäi haaveeksi – "Sinner syötti tänään paremmin"

Mikä trilleri! Emil Ruusuvuori kampesi jälleen jatkoon Miamin ATP-turnauksessa: "Fyysisesti tosi haastava matsi"

Kommentti: Emil Ruusuvuori pärjää kenelle tahansa, kun palloa lyödään kovaa – kehityskohteita on muualla

Emil Ruusuvuorelta uskomaton työnäyte! Maailmanlistan kärkipäähän kuuluva Zverev taipui suomalaisen käsittelyssä – "Saa olla ylpeä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat