Hyppää sisältöön

Miten Markku Kanerva muodostaa avausmiehistön EM-kisoihin? Jokerikortteja ei maaliskuun maaotteluissa löytynyt, sanoo Erkka V. Lehtola

Yle Urheilun asiantuntijan Erkka V. Lehtolan mukaan Sveitsi-pelin pelaajakokeilut eivät poikineet yllätyksiä.

Suomen päävalmentajalla Markku Kanervalla on vielä paljon vaihtoehtoja EM-kisojen avausmiehistöön. Kuva: Tomi Hänninen

Näytöt on annettu. Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva päästi Huuhkajat pois kotipesästä omiin seuroihinsa ennen viimeisiä EM-kisoihin valmistavia otteluita.

Suomi sai molemmista tärkeistä maaliskuun MM-karsintaotteluista Bosnia ja Hertsegovinaa sekä Ukrainaa vastaan tasapelit. Sveitsi-maaottelun Suomi taipui 2–3

Mikään näistä vastustajista ei ollut helppo pala, mistä Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola piti.

– Kanervan joukkueelle tyypillinen hyvä yrittäminen ja yhdessä tekemisen ilme olivat mukana kaikissa peleissä. Vaikka peli ei parhaalla tavalla rullannutkaan, joukkueella oli myös kykyä tehdä tulosta.

Lehtola löysi paljon petrattavaa kesää varten. Ottelut eivät olleet Suomen näpeissä, kuten viime aikoina on totuttu näkemään.

– Ote karkasi liian usein lapasista. Kontrolli puuttui. Päästimme kuusi maalia, joista osa tuli isojen virheiden jälkeen. Niitä ei ole nähty paljoa viime aikoina. Virheet pois ja hyökkäyspeliin lisää oivallusta ja tehokkuutta, Lehtola toivoo.

Suomen avausmiehistö sunnuntain Ukraina-ottelussa. Kuva: Getty Images

"Urosta kaivataan"

4-4-2 vai 3-5-2? Nämä luvut ovat pyörineet Suomen jalkapallopiirien keskusteluissa. Suomi lähti jokaiseen maaliskuun otteluun kolmella topparilla eli 3-5-2-muodostelmalla. 4-4-2:een siirryttiin vasta tappioasemassa.

Lehtola pitää kolmen topparin ryhmitystä selvänä lähtökohtana, minkä Kanerva on valinnut.

– Neljän alakertaan on helppo palata. Mutta jos sillä lähtisi avaukseen, olisi se yllätys.

Suomi kokeili keskiviikon Sveitsi-pelissä erilaista kokoonpanoa. Avauksessa nähtiin muun muassa Brentford-hyökkääjä Marcus Forss ja puolustuksessa Puolan pääsarjassa pelaava Robert Ivanov.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen piti Forssin Sveitsi-peliä onnistumisena, Lehtola ei. Lehtola jakoi kehut kaksi maalia Sveitsin verkkoon tehneelle Joel Pohjanpalolle. Lehtola ei usko, että Ivanov saa paikan avauskokoonpanossa.

– Jokerikortteja ei löytynyt. Forss jäi kevyeksi. Pohjanpalo pelasi erittäin hyvän ottelun. Ivanov pelaa hyvää peliä, välillä ylirohkeastikin. Hänelle EM-kisat tulevat todella nopeasti.

Pyry Soiri oli hyvä kokeilu. Hän voi luoda uhkaa laidasta, mutta ei ole sen tason pelaaja puolustamaan, mitä EM-kisoissa pitäisi.

Laidassa pelannut Jere Uronen ei ollut mukana otteluissa koronavirustartunnan takia.

– Urosta kaivataan, jos tällä systeemillä pelataan.

Lukas Hradeckyn tuuraajana toiminut Jesse Joronen pelasi mainiosti Huuhkajien maalilla MM-karsintaotteluissa. Kuva: Tomi Hänninen

Huoli Tim Sparvin kunnosta

Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen maalipörssin kärkimiestä Jari Litmasta lähestyvä Teemu Pukki oli MM-karsintaotteluissa hirmuvireessä kolmella maalillaan. Mutta keiden kanssa Pukki pelaa kärjessä?

Pohjanpalon vakuuttava peli Sveitsiä vastaan avasi kysymyksiä hyökkäyspään paikoista. Lehtolan mukaan usein kärjessä viihtyvä Robin Lod voitaisiin pudottaa alemmaksi keskikentälle.

– Se ei ole hänen paras paikkansa. Paras paikka on oikealla reunalla 4-4-2-ryhmityksessä tai Pukin aisaparina kymppialueella.

Myös keskikentän osalta peli on auki etenkin siksi, koska Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on polvivamman takia sivussa vielä kuukauden verran. Sparv oli jo pois Ukraina- ja Sveitsi-peleistä.

– Miten toipuminen edistyy? Sparv on pelannut vähän Kreikan liigassa ja on isoimpia kysymysmerkkejä. Hän on iso johtaja.

Teemu Pukin maalivire on ollut kohdillaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi hakee lopullisella joukkueellaan pelikuntoa vielä maaotteluissa Ruotsia (29.5.) ja Viroa vastaan (4.6). Lehtola pitää molempia joukkueita hyvinä mittareina EM-kisojen kynnyksellä.

Mutta mitä tekee Markku Kanerva ennen näitä otteluita?

– Tarkkailee pelaajia niin paljon kuin ikinä pystyy ja miettii, miten rakentaa joukkueen, Lehtola sanoo.

– Ylivoimainen ykköstekijä tässä nyt on kuitenkin se, mihin Kanerva ei voi itse vaikuttaa. Eli pysyvätkö pelaajat terveinä ja pääsevätkö pelaajat pelaamaan seurajoukkueissaan. Tarvitsemme parhaat pelaajat parhaassa tikissä EM-kisoihin.

EM-kisat alkavat 11. kesäkuuta. Ensimmäistä kertaa EM-turnauksessa pelaava Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa 12. kesäkuuta. Sen jälkeen alkulohko jatkuu Pietarissa Venäjää ja Belgiaa vastaan.

Yle välittää kisat kanavillaan.

Lue myös:

.
.