Suora

  • Ove Lehto: voimailun väkivahva uranuurtaja ja huikeiden voittoputkien mies
  • Urheiluruutu

Huippulibero Roosa Koskelo jahtaa jälleen mestaruutta Saksan lentopallofinaaleissa – Suomen entinen maajoukkueluotsi otti komennon kesken kauden

Koronapandemian mutkistama Saksan lentopallokausi huipentuu MTV Stuttgartin ja dresdeniläisen Dresdner SC:n väliseen finaalisarjaan.

lentopallo
 Tore Aleksandersen ja Roosa Koskelo
Suomen maajoukkuettakin vuosina 2010–2013 valmentanut norjalainen Tore Aleksandersen ja Roosa Koskelo ovat löytäneet Stuttgartissa yhteisen sävelen.AOP

Suomen maajoukkueessa lentopalloilevan Roosa Koskelon edustama seurajoukkue MTV Stuttgart on edennyt Saksan lentopallon Bundesliigan finaaliin. Finaalisarja runkosarjan voittanutta Dresdeniä vastaan alkaa ensi viikon lauantaina vieraskentällä.

Dresden hävisi runkosarjassa vain kolme ottelua, niistä kaksi juuri Stuttgartille 3–0. Koskelo odottaa silti, että Saksan kokeneiden maajoukkuepelaajien tähdittämä Dresden on vaarallinen vastustaja.

– Voimme vähän ottaa niistä voitoista itseluottamusta. Dresdenissä on varmasti katsottu niitä pelejä, että mitä voi ottaa opiksi ja mitä pitää muuttaa meitä vastaan. En oleta, että he tulevat tänne ja pelaavat täysin samalla tavalla kuin viimeksi, Koskelo kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Koskelon mukaan Stuttgart oli altavastaaja torstaina päättyneessä välieräsarjassa moninkertaista Saksan mestaria Schweriniä vastaan. Välierien ensimmäisen ottelun voiton veikin Schwerin 3–0, mutta selkä seinää vasten joutunut Stuttgart vei kaksi seuraavaa selvästi erin 3–0.

Roosa Koskelo
Libero Roosa Koskelon edustama Stuttgart kohtaa Bundesliigan finaaleissa runkosarjan voittaneen Dresdenin.AOP

Stuttgartin ja sen suomalaisliberon peli alkaa loksahtaa paikoilleen juuri kauden tärkeimmällä hetkellä.

– Nämä kaksi viimeistä välieräpeliä olivat varmasti kauden parhaimmat ja yhtenäisimmät. Jos noin pystytään pelaamaan finaalit, meillä on täydet mahdollisuudet voittaa mestaruus.

Stuttgart on ollut Saksan hallitseva mestari jo kaksi vuotta putkeen, sillä viime keväänä kausi jäi kesken koronapandemian iskettyä täydellä voimalla myös Saksaan. Kevään 2019 mestaruus oli Stuttgartin seurahistorian ensimmäinen.

Tuttu norjalainen valmentajaksi

Kolmatta kauttaan Stuttgartissa pelaava Koskelo, 29, kertoo, että kulunut kausi on ollut joukkueelle monelta osin vuoristoratamainen. Sitä on riepotellut muun muassa lokakuun koronakaranteeni, jonka aikana myös Koskelo sairasti koronaviruksen aiheuttaman taudin. Kenellekään joukkueen jäsenelle ei jäänyt koronaviruksesta pitkittyneitä oireita.

Marraskuussa joukkuetta kohahdutti päävalmentaja Giannis Athanasopoulosin yllättävä ero ja epätietoisuus siitä, kuka ottaa ohjat käsiinsä. Joulukuussa joukkueen peräsimeen astuneen uuden päävalmentajan Tore Aleksandersenin valmennusfilosofian omaksuminen vaati kärsivällisyyttä. Tappioita on tullut enemmän kuin aikaisemmilla kausilla, mutta niin vain tie on auennut jo finaaleihin saakka.

– Kyllä se aikansa otti, koska uusi valmentaja on tosi eri tyyppinen kuin tämä meidän kreikkalaisvalmentaja. Nyt on löydetty kultainen keskitie siitä, mitä hän toi mukanaan ja mitä ollaan pari vuotta tehty täällä. Ollaan löydetty siitä pieni kompromissi, Koskelo sanoo.

Aleksandersen on Koskelolle tuttu vuosien takaa, sillä norjalainen luotsasi Suomen naisten maajoukkuetta vuosina 2010–13.

– Itselle ei ole onneksi kaikki uudet jutut olleet täysin uusia. Aluksi joukkueen peli oli aika sekavaa valmentajanvaihdoksen jälkeen. Toki kun joukkue oli alavireinen, itselläkin meni peli tietyllä tavalla sekaisin. Oli epävarmempi olo kentällä kuin yleensä, forssalaislähtöinen Koskelo kertoo.

– Ihan hyvin olemme kuitenkin pärjänneet ja tämä on ollut oikein positiivinen kausi omaltakin osaltani.

Koskelo on joukkueensa ainut libero, joten hän pelaa jokaisen pelin ensimmäisestä vihellyksestä viimeiseen. Kuorma on ollut kova myös siksi, että uusi valmentaja on nostanut harjoitusmääriä reilusti.

– Kroppa on ollut kovilla, mutta olen selvinnyt ihan hyvin. Takareiden jänteen kanssa on ollut vähän ongelmaa, mutta ei sellaista, mikä estäisi harjoittelemista tai pelaamista. Kauden jälkeen se kyllä vaatii lepoa ja kuntoutusta.

Saksa sulkeutui koko talveksi

Koskelo kertoo, että marraskuun lopussa alkaneen lockdownin vuoksi ajatusten irrottaminen palloilusta on ollut toisinaan hankalaa. Elämä on viime kuukausina tapahtunut kodin, hallin ja ruokakaupan välillä. Koskelo on jo tottunut siihen, että koronatestejä tehdään jopa kahdesti viikossa, ja että hän saattaa joutua todistamaan poliiseille olevansa matkalla harjoituksiin.

Vaikka vieraspelimatkat ovat työmatkoja, ovat esimerkiksi hotelliyöpymiset vaatineet valmennusjohdolta jatkuvaa paperisotaa asian perustelemiseksi.

Rajuista rajoitustoimista huolimatta Koskelon tiedon mukaan lähes kaikki Bundesliiga-joukkueet ovat jossain vaiheessa kautta olleet karanteenissa.

Maaliskuussa koronarajoituksia Baden-Württembergin osavaltiossa höllättiin, ja ulkonaliikkumiskielto poistettiin. Muutkin kuin ruokakaupat saavat olla auki, mutta esimerkiksi vaatekauppoihin pitää erikseen varata netistä 15–30 minuutin vierailuaika.

– Aika iso tarve pitäisi olla jollekin vaatteelle, että tulisi varattua aika kauppaan. Mihinkään ei voi mennä, mutta toisaalta nyt pudotuspelien aikaan en haluaisikaan riskeerata, että jotain tapahtuisi, Koskelo kertoo.

Roosa Koskelo
AOP

Suomen Mestaruusliigan ennakkosuosikki LP Kangasalan karu kohtalo on mietityttänyt Koskeloa. Kangasalan kausi loppui kaksi viikkoa sitten kesken välierien kuin seinään, kun joukkueessa todettiin koronatartunta.

– Ollaan puhuttu paljon joukkueen kesken, että mitä tapahtuu, jos joku saa koronan. Välieriin asti oli niin, että kausi olisi sitten ollut ohi, mutta finaalissa pelit jatkuisivat karanteenin jälkeen. Eihän sekään ihanteellista olisi. Kangasala oli ylivoimainen mestarisuosikki, joten kyllä käy tosi paljon sääliksi pelaajia ja koko organisaatiota, kaksi Suomen mestaruutta tämän vuoden mestarijoukkue LP Viestissä voittanut Koskelo harmittelee.

Stuttgartin mestaruusjahdin ja kauden päättymisen jälkeen Koskelo suuntaa katseet maajoukkueeseen, joka tavoittelee EM-kisapaikkaa toukokuussa alkavissa karsinnoissa. Tahti on tiivis, sillä kahden EM-karsintaturnauksen jälkeen maajoukkue pelaa Kultaista liigaa. Mahdolliset EM-kisat käydään loppukesästä.

– Maajoukkueen kuviot ovat jääneet omalta osaltani vielä hyvin vähille ajatuksille. Kausi on mennyt vielä normaalia enemmän päivä kerrallaan. Olen vain keskittynyt siihen, että saadaan täällä pelit pyörimään, Koskelo kertoo.

Lue myös:

Maajoukkueen huippulibero Roosa Koskelolle Stuttgartin menestysvalmentajan eroaminen oli kolaus: "Ottaa koville"

Ulkonaliikkumiskiellot ja peliruuhkat kuormittaneet maajoukkuepelaajia – Suomi lähtee kahdesti siirrettyihin EM-karsintoihin ennakkosuosikkina

Suomalaislibero voittaa mestaruuksia kuin Zlatan – "On vaikea löytää Roosa Koskelon kaltaisia pelaajia"

Korona riehuu Euroopassa, mutta suomalaisurheilijat haluaisivat jatkaa pelaamista – Ranskan epäjohdonmukaisuus hämmästyttää: "Me vain mietimme, miksei meitä testata?"

Maajoukkueen maalitykin palkasta nipistettiin palanen pois: "En tiedä, pysähtyykö palkanmaksu kokonaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat