1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. mäkihyppy

Pahasti loukkaantunut norjalaismäkihyppääjä lennätettiin lääkärihelikopterilla kotimaahansa toipumaan – Norjan mäkihyppypomo: "Uran jatko ei ole uhattuna"

Daniel-André Tande loukkaantui vakavasti Planican lentomäessä reilu viikko sitten. Hän toipuu solisluun murtumasta ja keuhkon puhkeamisesta nyt Norjassa.

Norjan Daniel-André Tanden kausi päättyi pahaan kaatumiseen. Kuva: EPA

Vakavasti lentomäessä loukkaantunut norjalaismäkihyppääjä Daniel-André Tande toipuu vammoistaan nyt kotimaassaan Norjassa, jonne hänet siirrettiin helikopterikyydillä perjantaina. Tande, 27, ehti viettää slovenialaissairaalassa teho- ja osastohoidossa reilun viikon ajan ennen siirtoa.

– Daniel kuljetettiin kotiin lääkärihelikopterilla. Hän on nyt Norjan terveydenhuollon hyvissä käsissä, Norjan hiihtoliiton mäkihyppypomo Clas Brede Bråthen kertoi yleisradioyhtiö NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Tanden onnettomuus sattui reilu viikko sitten torstaina Planicassa mäkihypyn maailmancupissa. Hän menetti hyppynsä hallinnan lentomäen karsintakilpailun koekierroksella ja kaatui alastulorinteeseen selkä edellä.

Tande vaivutettiin paikallisessa sairaalassa koomaan, josta hänet herätettiin maanantaina. Hän pystyi keskustelemaan perheensä kanssa.

Tandelta murtui onnettomuudessa solisluu ja puhkesi keuhko, mutta hän säästyi pää- ja niskavammoilta. Bråthenin mukaan näyttää vahvasti siltä, että vammat eivät uhkaa Tanden uran jatkoa tai haittaa hänen elämäänsä muuten.

– Erityisesti solisluun pitää antaa luutua kunnolla ennen kuin hän voi palata tositoimiin. Muuten näyttää todella hyvältä. Vammat eivät missään nimessä ole sellaisia, että hänen uransa jatko olisi vaarassa, Bråthen sanoi.

Bråthen hehkutti Tanden slovenialaislääkärien osaavaa toimintaa. Hän uskoo, että norjalainen palaa vielä huipulle.

– Pitää ottaa askel kerrallaan, mutta monet urheilijat ovat osoittaneet, että dramaattisen kaatumisen jälkeen voi saavuttaa paljon. Uskon, että Danielista voi tulla vielä maailman paras mäkihyppääjä.

Tande luisuu alas lentomäkeä.

Lue myös:

Lentomäessä loukkaantuneen Tanden vointi paranee – pääsee pois tehohoidosta

Rajusti kaatuneen mäkihyppääjän tilanteeseen päivitys – "Reagoinut puheeseen"

NRK: Rajusti lentomäessä kaatunut Tande aiotaan herättää koomasta lähiaikoina