1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. salibandy

Espoon Oilers haluaa takaisin mestariksi 15 vuoden tauon jälkeen, mutta esteenä on Classicin "maailman paras ykköskenttä"

Maanantaina alkavassa finaalisarjassa Espoon Oilers kohtaa Suomen kenttiä viime vuodet hallinneen Tampereen Classicin. 

Justus (vas.) ja Rasmus Kainulainen tuulettivat F-liigan finaalipaikkaa tiistaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Espoolainen Oilers on ison haasteen edessä, kun se saa salibandyn miesten F-liigan finaaleissa vastaansa Suomen kenttiä viime vuodet hallinneen Classicin. Tamperelaisseura tähyää jo viidettä peräkkäistä mestaruuttaan.

Oilersin edellisestä mestaruudesta on puolestaan vierähtänyt jo 15 vuotta. Seurahistorian viidettä mestaruutta janoava espoolaisryhmä lähtee maanantaina Tampereella alkaviin finaaleihin haastajan roolissa.

Oilersin Rasmus Kainulaisen, 24, mukaan menneitä ei ole viime aikoina muisteltu. Toista kauttaan Oilersissa pelaavalle laitahyökkääjälle SM-finaalit ovat uran ensimmäiset, mutta siitä huolimatta luotto joukkueen mahdollisuuksiin on korkealla.

– Näen, että meillä on kaikki mahdollisuudet voittaa mestaruus. Ei sitä mailaa kannata hirveästi puristaa, paras tulos tulee, kun muistaa hymyillä ja nauttia. Meillä on kova nälkä ja usko omaan tekemiseen, Kainulainen kertoo Yle Urheilulle.

Vastustajan kuvioita on opiskeltu Espoossa tarkasti. Ohipeleihin ei ole varaa sortua, jotta hallitseva mestari kaatuu, tietää Kainulainen.

– Classicilla on varmaan maailman paras ykköskenttä, mutta ei meilläkään huono ole. Meillä on ehkä vähän kokonaisvaltaisempi ja myös aika nopea jengi, siinä voisi olla avain voittoon. Olen kyllä valmis kovuuteen.

Yksi Classicin vaarallisen ykköskentän tähdistä on uransa parasta pudotuspelikevättä pelaava Sami Johansson. Finaalipaikan ratkaisseessa seitsemännessä välierässä Johansson iski Nokian KrP:n verkkoon viisi maalia ja nousi miesten salibandyliigan yhden kauden pudotuspelien kaikkien aikojen pistemieheksi. Liigan maaliennätystä sivunnut Johansson on takonut hurjat tehot 21+12=33.

Classicin Sami Johansson on ollut pudotuspeleissä vaikea pysäytettävä. Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

Classic joutui välierässä yllättävänkin ahtaalle Nokiaa vastaan, mutta kampesi finaalipaikan voitoin 4–3. Oilers kellisti välierissä TPS:n voitoin 4–2. Kuudennessa finaalissa Oilersin finaalipaikan ratkaisi Rasmus Kainulaisen nuorempi veli Justus, 22, jatkoajalla.

Oilersin päävalmentaja Heikki Luukkonen on samaa mieltä Kainulaisen kanssa siitä, että vauhdikas ja raikas pelityyli on Oilersin vahvuus finaaleissa. Tamperelaisten pään menoksi on juonittu monimutkaisiakin kuvioita, mutta paras vaihtoehto on se kaikista yksinkertaisin.

– Parhaatkaan pelaajat eivät maaleja tee, jos he pystytään pitämään ilman palloa. Pitää pystyä olemaan terävä ja huolellinen puolustuksessa, jos vastustaja kuitenkin saa pallon. Classicissa on todella paljon osaamista. Ilman puolustuspelaamisen onnistumista emme pääse pitkälle, Luukkonen toteaa.

"Espoossa juhlitaan vielä mestaruutta"

Oilers on ollut jo parin kauden ajan yksi liigan taitavimmista joukkueista, mutta kentällä ajoittainen kurittomuus on siirtänyt suuria saavutuksia tulevaisuuteen. Palaset loksahtavat nyt paikoilleen pitkäjänteisen työn tuloksena.

– Meillä on vielä varsin nuori ja kokematon ryhmä. Niinhän teineillä tahtoo olla kasvukipuja, ja että haetaan vähän rajoja ja etsitään omaa paikkaa. Olemme saaneet kilometrejä alle yhdessä. Keskittyminen on oikeissa asioissa ja olemme tehneet voittavia valintoja kentällä ja sen ulkopuolella, päävalmentaja Luukkonen pohtii suojattiensa kasvutarinaa.

Luukkonen on peräänkuuluttanut pudotuspelien aikana nauttimista ja läsnäoloa, eräänlaisen zen-tilan löytämistä.

– Pitää löytää sellainen henkinen tila, että ollaan omassa kuplassa, ja kun jotain pikkukiviä osuu, ne kimpoilevat pois. Tässä haetaan mielen tyyneyttä ja keskittymistä omaan juttuun. Meillä on ihan mieletön intohimo ja tosi hyvä ilmapiiri, vaikka toki on paineita ja kova halu onnistua.

Tapiolassa kotiottelunsa pelaava Oilers on finaalisarjassa selkeästi haastajan roolissa, mutta päävalmentaja Luukkonen katsoo asiaa pitkäjänteisesti. Viimeksi Oilers pelasi finaalissa viisi vuotta sitten. Luukkonen haluaa osoittaa, että tämän vuoden finaalipaikka ei ollut vain yksittäinen onnenkantamoinen.

– Ei tämä ole meille mikään kerran elämässä -tilaisuus. Olemme nousseet nyt ensimmäistä kertaa finaalitasolle ja jatketaan työntekoa. Ennemmin tai myöhemmin Espoossa juhlitaan mestaruutta, Luukkonen päättää.

Miesten F-liigan ensimmäinen finaali pelataan Tampereella maanantai-iltapäivänä kello 16.30. F-liigan tuoreimmat tulokset ja finaalisarjan tilanne löytyvät teksti-tv:n sivulta 263.

Lue myös:

Mika Kohosen piste-ennätys historiaan! Tulikuuma Sami Johansson vei Classicin jälleen F-liigan finaaleihin

Suomi avaa salibandyn MM-kotikisat kolmen pelin putkella

Justus Kainulainen laukoi Oilersin salibandyfinaaleihin