1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. uinti

Japanilaisuimari teki mahdottomasta mahdollisen: saavutti olympiapaikan vain kaksi vuotta syöpädiagnoosin jälkeen

Rikako Ikee oli japanilaisten mitalitoivo Tokion olympialaisiin, ennen kuin uintilupaus sairastui leukemiaan.

Rikako Ikee voitti 100 metrin perhosuinnin Japanin mestaruuden sunnuntaina. Se takasi Ikeelle paikan sekaviestijoukkueeseen Tokion olympialaisiin. Kuva: Getty Images

Kaksi vuotta sitten japanilaisuimari Rikako Ikeellä diagnosoitiin leukemia. Ikee oli tuolloin vasta 18-vuotias huippulupaus, joka oli nuoresta iästään huolimatta voittanut muun muassa kaksi junioreiden maailmanmestaruutta ennätysajalla, kahminut Aasian kisoissa useita mitaleja sekä rikkonut lukuisia Japanin ennätyksiä.

Ikee oli ollut japanilaisten mitalitoivo Tokion olympiakisoihin, mutta vaikka hän jätti uinnin keskittyäkseen hoitoihinsa, ei hän luopunut olympiaunelmastaan. Ikee palasi harjoittelun pariin reilu vuosi sitten maaliskuussa ja kilpailuihin elokuussa.

Sunnuntaina Ikee saavutti paikan Tokion olympialaisiin, kun hän voitti 100 metrin perhosuinnin Japanin mestaruuden ajalla 57,77. Tämä takasi hänelle paikan Japanin 4x100 metrin sekaviestijoukkueeseen. Voiton varmistuttua uimari tuuletti vapautuneesti ja sai viereisen radan kilpakumppanilta onnitteluhalauksen. Tämän jälkeen hän purskahti itkuun.

– Olin todella onnellinen, mutta myös hämmästynyt. En tiennyt, mitä juuri tapahtui. En ollut koskaan aiemmin kokenut sellaista, Ikee kertasi tapahtunutta kisan jälkeen.

Ikee myönsi, ettei hän ollut varma, pystyisikö voittamaan kisaa tai saavuttamaan paikan Tokion kisoihin. Hän kertoi keskittyneensä enemmänkin Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin ja olisi ollut tyytyväinen mihin tahansa sijoitukseen.

– En ollut yhtään niin itsevarma kuin viisi vuotta sitten olympiakarsinnoissa. Luulin, että voittoja tulisi vasta joskus myöhemmin.

Jo lauantainen karsinta sujui Ikeeltä hyvin, mutta välierissä, päivän toisessa uinnissa hän oli hyvin väsynyt. Sunnuntaina ohjelmassa oli vain finaaliuinti, joten Ikee ei ollut huolissaan. Hän ei rikkonut 100 metrin perhosen olympiarajaa 57,10, mutta hänellä on uusi mahdollisuus saavuttaa henkilökohtaisen matkan paikka tulevalla viikkolla Japanin olympiakarsinnossa.

Lue myös:

Tänään piti olla Japanin ja Tokion suuri päivä: nyt kansa on kääntymässä olympialaisia vastaan – "Tilanne on huolestuttava"

Erikoista sekoilua ja kaunis ele sairastuneelle 19-vuotiaalle uintitähdelle – katso MM-uintipäivän puhuttavat hetket: ”Seisoimme ja itkimme”