1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Norjan jalkapallojoukkueiden rohkea vaatimus MM-boikotista saa tukea tähtihiihtäjältä – Kläbo haluaa hiihtomaajoukkueen kertovan kantansa epäkohtiin: "Voimme tehdä paljon"

Johannes Hösflot Kläbo ei pidä mahdottomana, että Norjan hiihtomaajoukkue ottaisi mallia norjalaisista jalkapallojoukkueista ja ottaisi kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Johannes Hösflot Kläbon mielestä urheilijat voivat tehdä paljon ja ottaa esimerkiksi kantaa ihmisoikeuskysymyksiin. Kuva: Tomi Hänninen

Norjan jalkapallon miesten pääsarjaseurat vaativat viikko sitten, että maan pitäisi boikotoida Qatarin MM-kisoja, jos se selviää karsinnoista lopputurnaukseen asti. Qatarin kisaisännyyttä on kritisoitu muun muassa ihmisoikeusrikkomuksista ja sen kisastadionien rakennushankkeissa on kuollut The Guardianin selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)tuhansia siirtotyöläisiä.

Norjalainen jalkapallovalmentaja Ståle Solbakken toivoi tukea boikottiin myös muilta lajeilta. Hän muistutti NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei Qatar ole ainoa kisajärjestäjä, jolla on ongelmia muun muassa ihmisoikeusasioissa.

– Minulle urheilu ja politiikka ovat aina yhteydessä toisiinsa. Se ei koske vain jalkapalloa. Kiinassa on juuri ollut olympialaiset ja Kiinassa on olympialaiset uudelleen, Solbakken sanoi.

Norjan hiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo on samoilla linjoilla Solbakken kanssa, sillä hän toivoo hiihtomaajoukkueen ottavan kantaa tämän tapaisiin asioihin ennen ensi talven Pekingin olympialaisia.

– Se on asia, joka meidän pitää päättää, mitä lähemmäksi kisoja mennään. Meidän pitäisi tehdä se joukkueena. Yhdessä valmentajien, muun joukkueen ja liiton kanssa, Kläbo sanoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kläbo on huomioinut jalkapallojoukkueiden viimeaikaiset esiintulot ja kannanotot. Hänen mielestään ei olisi mahdotonta, että myös Norjan hiihtomaajoukkue tekisi jotain vastaavaa.

– He ottavat vastuuta ja se on tärkeää, Kläbo sanoi.

– Voimme tehdä paljon. Tärkeintä on pohtia ja osoittaa joukkueena, mikä meille on tärkeää. Mitkä ovat meidän arvojamme, joita edustamme.

Naisten hiihtoa viime ajat dominoinut Therese Johaug ei sen sijaan ole miettinyt tulevien kisaisäntien ihmisoikeusongelmia.

– En ole rehellisesti sanottuna miettinyt tuota paljoakaan. Minun pitää saada enemmän tietoa, ennen kuin olen jotain mieltä, hän sanoi.

"On täysin vapaaehtoista kilpailla ja osallistua olympialaisiin"

Urheilututkija Gudmund Skjeldal kirjoitti helmikuussa Aftenpostenin kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun) toivovansa, että jokainen suhtautuisi kriittisesti Pekingin olympialaisiin. Hän kirjoitti pelkäävänsä, että Kläbon ja Johaugin tapaisia tähtiurheilijoita käytetään poliittisesti hyväksi. Skjeldalin mielestä urheilijoiden täytyykin olla hyvin informoituja Kiinan asioista ennen kisoja.

– Tiedän, että on täysin epärealistista, että norjalaiset boikotoisivat kisoja. Tore Övrebö (Olympiatoppenin huippu-urheilupäällikkö) ja hänen porukkansa eivät koskaan boikotoisi Pekingin olympialaisia, Skjeldal sanoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Övrebö myöntää, ettei hän kannata boikotointia, mutta hän on Skjeldalin kanssa samaa mieltä siitä, että joukkueita täytyy informoida tulevan kisajärjestäjän asioista ja olosuhteista. Urheilujohtajan mukaan näin tehdään joka kerta suurien arvokisojen kohdalla.

– Meillä oli vakavia keskusteluja tästä ennen Koreaa (olympialaiset 2018), kun oli puhetta ydinsodasta. Meillä oli niitä myös ennen Sotshin olympialaisia 2014 ja ennen Pekingin 2008 kesäolympialaisia. Se on meidän yleinen käytäntömme, Övrebö sanoi NRK:lle.

Tore Övrebö ei usko kisojen boikontointeihin. Hänen mielestään on jokaisen oma asia, kuinka paljon mielipiteitään tuo esille. Kuva: Getty Images

Hän vakuutti, että jokainen joukkueen jäsen saa itse päättää, matkustaako Kiinaan vai ei. Myös jokainen saa itse päättää, ottaako kantaa muun muassa ihmisoikeusasioihin.

– On täysin vapaaehtoista kilpailla ja osallistua olympialaisiin. Se on myös jokaisen oma asia, kuinka paljon he haluavat ottaa kantaa ja tuoda mielipiteitään esiin ennen ja jälkeen. Olympiakisojen aikaan on rajoituksia, mutta muuten jokainen on vapaa, Övrebö muistutti.

Övrebön mielestä on väärin painostaa yksittäisiä urheilijoita ottamaan kantaa, jos he eivät halua tehdä sitä. Samaa mieltä on Norjan entinen alppiässä Aksel Lund Svindal, jonka mukaan urheilijat joutuivat vastaamaan poliittisiin kysymyksiin muun muassa Sotshin olympialaisissa. Hänen mukaansa tällaisissa asioissa isompien organisaatioiden pitäisi astua esiin yksittäisten urheilijoiden sijaan.

– Minun mielestäni on paljon parempi koko urheilun kannalta, eikä pelkästään urheilijoiden, että voimme ottaa kantaa yhdessä, hän sanoi NRK:lle.

Lue myös:

Qatarin rakennushankkeet vaatineet tuhansia kuolonuhreja – suomalaistutkija peräänkuuluttaa jalkapallon suurmailta äänekästä kannanottoa: “Jos FIFA haluaisi puuttua kisaisännän toimintaan, se pystyisi tekemään sen”

Ihmisoikeusjärjestöiltä kova vetoomus Pekingin olympialaisista, KOK:n Sari Essayahin mukaan olisi yksinkertaisempi keino saada Kiina polvilleen – "Lopetetaan kauppa Kiinan kanssa"