Hyppää sisältöön

Huimavireinen Juuse Saros on tekemässä lopullista läpimurtoa täydelliseen aikaan NHL:ssä: "Ei tässä voi mihinkään tuudittautua"

Nashvillen suomalaisvahti Juuse Saros on kehittynyt huimin harppauksin. Kesällä odottavat jatkosopimusneuvottelut.

Juuse Saros on torjunut viime viikot vakuuttavan varmasti. Kuva: Getty Images

Sulavan vallanvaihdon tekeminen NHL-seuran maalivahtiosastolla ei useinkaan ole täysin kivuton prosessi. Eikä varsinkaan silloin, kun maalinsuu on kuulunut kymmenen vuoden ajan yksinoikeudella seuralegendalle, jonka paita tullaan uran jälkeen nostamaan areenan kattorakenteisiin.

Nashvillessa tämä näyttää kuitenkin onnistuneen loistavasti.

Musiikkikaupungin maalivahtihierarkiassa nähty muutos on tapahtunut juuri oikealla tavalla. Seuraikoni Pekka Rinne, 38, on jo usean vuoden ajan toivonut jopa ääneen Juuse Saroksen nimenomaan pelaavan itselleen paikan aloittavana maalivahtina.

Rinne tai valmennusjohto eivät ole olleet halukkaita antamaan Sarokselle mitään ilmaiseksi.

Eikä Saros ole armopaloja jäänyt odottelemaankaan. Lahjakkaan, jos kohta pienikokoisen hämeenlinnalaismaalivahdin viiden vuoden NHL-projekti on viimeistään tällä kaudella sinetöitymässä lopulliseksi läpimurroksi. Rinteen Saros on jo syrjäyttänyt, joten enää on kyse siitä, miten korkealle hän globaalissa maalivahtikilpailussa yltää.

Saros syrjäytti Rinteen jo menneellä kaudella puhtaasti pelaamalla Kempeleen miestä paremmin ja tasaisemmin. Tälle nousukaudelle kuluva talvi on ollut selkeää jatkumoa. Teknisesti taitavan Saroksen pelaamisesta on huokunut jo pitkään oikeanlainen rauhallisuus ja itseluottamus – HPK-kasvatin tekeminen on tehokasta ja taloudellista vailla kiirettä.

Juuse Saros ja Mikael Granlund. Kuva: Getty Images

Etenkin viime viikkojen aikana Saros on pitänyt pystyssä käsittämätöntä maalivahtiklinikkaa.

Nashvillen suomalaisvahti pelasi helmi-maaliskuulla seitsemän peräkkäistä ottelua, joissa taakse meni korkeintaan yksi maali. NHL:n yli satavuotisessa historiassa vain viisi maalivahtia oli pystynyt pelaamaan useampia peräkkäisiä korkeintaan yhden maalin otteluita.

13:ssa viime ottelussaan Saros on 12:ssa päästänyt taakseen kaksi maalia tai vähemmän. Kolmen viime viikon osalta Saroksen torjuntaprosentti huitelee lähes 97:ssä ja päästettyjen keskiarvo ylittää nipin napin yhden. Täydellisiä pelejä mahtuu mukaan kaksi.

Saroksesta voidaan puhua viime viikkojen selkeästi parhaana maalivahtina koko liigassa.

– Ihan hyvältä on oma peli tuntunut, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että myös joukkue on parantanut paljon. Se on näkyy maalivahdin työssä aina. Tuntuu, että ollaan löydetty omaan tekemiseen punaista lankaa ja ollaan aika työteliäs joukkue juuri nyt molempiin suuntiin, vaatimaton Saros sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Tilastot ylistävät

Yksin joukkueen parantuneet otteet eivät kuitenkaan Saroksen läpimurron perusteeksi kelpaa. Nashville on pelannut viime viikot paremmin, mutta iso kuva parin edelliskauden ajalta on silti pahasti pakkasella. Tästä huolimatta Saros löytyy kahden viime kauden osalta esimerkiksi kehittyneiden tilastojen GSAA-sarakkeesta sijalta 7.

GSAA-tilasto mittaa laukaisumäärien ja torjuntaprosentin kautta, kuinka monta maalia maalivahti pelastaasuhteessa liigan keskitasoon. Kyse on siis torjutuista maaleista suhteessa odotusarvoon.

Saroksen lukema viidellä viittä vastaan kahdelta edelliskaudelta on 14,16, siis seitsemänneksi paras vähintään 2 000 minuuttia pelanneista maalivahdeista. Kuluvalla kaudella Saros on pelastanut viidellä viittä vastaan 0,89 osumaa pelaamaansa tuntia kohden. Lukema on koko NHL:n paras vähintään 500 minuuttia pelanneiden osalta!

Saroksen lukema saadaan kontekstiin myös vertaamalla sitä Rinteen miinuksella olevaan -0,12-merkintään.

Juuse Saroksen tilastot ovat komeaa luettavaa. Kuva: Getty Images

Vaarallisia maalipaikkoja Saros on torjunut viidellä viittä vastaan lähes 87 prosentin tehoilla. Lukema on liigan kuudenneksi paras. Rinteen lukema jää alle 82:n.

Perinteiset tilastot jatkavat nekin Saroksen ylistämistä. Kauden 2020-21 osalta Saros löytyy torjuntaprosenteissa (92,8) sijalta 4 ja päästettyjen maalien keskiarvoista (2,55) sijalta 10. Nollapelejä Saros on pelannut verrattaen heikosti suurimman osan aikaa puolustaneen joukkueen takana kahden edelliskauden aikana kuusi, neljänneksi eniten NHL:ssä.

– Ihan kiva juttuhan se tietenkin on, jos oma nimi siellä tilastojen keulilla on, mutta pyrin olemaan miettimättä tällaisia. Tietenkin sitä yrittää kauden aikana tehdä maalivahtivalmentajan kanssa hommia ja kehittää omaa pelaamista, mutta keskittymisen täytyy olla perustekemisessä. Sitä kautta ne tilastotkin sitten tulevat, Saros huomauttaa.

Oma tie

Saroksen läpimurto on suoraa seurausta tämän alati kehittyneestä pelaamisesta. Loistavana pelinlukijana ja hyvänä liikkujana Saros on löytänyt oman tiensä ja tapansa pelata maailman parhaita hyökkääjiä vastaan. Isojen maalivahtien aikakaudella Saroksen nousu pelipaikkansa eliittiin, on raikas tuulahdus ja muistutus siitä, että pienetkin maalivahdit voivat menestyä.

Samaan hengenvetoon Saros muistuttaa, että kilpailu peliajasta kahden suomalaisvahdin välillä käy edelleen kuumana. Terve kilpailuasetelma on kiistatta myös ajanut nuorta suomalaisveskaria.

– Ei tässä voi mihinkään tuudittautua, että minulla olisi nyt joku varma paikka ykkösvahtina. En ole miettinyt asioita pidemmälle, vaan pyrkinyt aina jokaisessa pelissä ansaitsemaan itselleni sen seuraavan pelin. On tämä kilpailu puskenut minua eteenpäin, se on selvä asia.

Saroksen nousu tulee myös jatkosopimusneuvotteluiden näkökulmasta juuri oikeaan aikaan. Sekä Rinteellä että Saroksella loppuvat sopimukset kuluvaan kauteen, minkä jälkeen musiikkikylän nuottiavain siirtyy lopullisesti hämeenlinnalaisveskarin haltuun. Edessä on yhden merkittävän aikakauden päätös ja toisen alku, kun Saros nouse lopullisesti ykkösvahdiksi.

Selvää on, että Saroksen puolentoista miljoonan taalan vuosiansioihin on tulossa mojova kasvu.

– Itse en mieti sopimusasioita lainkaan. Samalla tavalla minä valmistaudun peleihin, oli sitten kyseessä sopimuksen ensimmäinen tai viimeinen vuosi. Yritän vain tehdä parhaani, Saros väistää.

Saros aikoo jatkaa omalla tiellään.

– Tämä veskarin homma on vähän sellaista, että sitä valmista pakettia ei ole oikeastaan koskaan. Tämä on päivittäistä hiomista ja oman jutun löytämistä. Oman pelitapaan luottamisen, pelin lukemisen ja terävän liikkumisen kanssa tässä nytkin on koko ajan töitä tehty. Kaikkia pelin osa-alueita täytyy koko ajan kehittää, Saros sanoo lopuksi.

Lue myös:

Barkovilla tehokas paluu jäille viikonloppuna – Columbus jäi jalkoihin, Laine yhä ilman tehoja

Vancouverin koronakurimus paisuu, yli puolet joukkueesta saanut tartunnan

Suomalaismaalivahti Gibsonille painajaismainen esitys NHL:n huippuryhmässä – Valtteri Filppula iski Detroitille voittomaalin

Mikko Rantanen ei ole noussut NHL:n maalintekijöiden eliittiin sattumalta – supertähti kylvää tuhoa laukauksella, joka lähtee mistä asennosta tahansa