1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ringette

Kaikkien aikojen paras pistenainen Anne Pohjola nousi ratkaisijaksi – lapinlahtelainen LL-89 palasi ringeten Suomen mestariksi

Ringeten Suomen mestaruus ratkaistiin äärimmäisen tasaisessa viidennessä loppuottelussa. Kotijoukkueen sankariksi nousi maalipörssin ykkönen Anne Pohjola.

Ringeten Suomen mestarit 2021 Lapinlahden Luistin -89
Katso video kuvaa klikkaamalla. Kuva Suvi Huttunen, kuvaaja Tuomas Juntunen

Lapinlahtelainen LL-89 on palannut kahden kauden tauon jälkeen ringeten Suomen mestariksi. LL-89 voitti Lapinlahdella viidennessä loppuottelussa nokialaisen NoU-ringeten 6–5 (0–1, 3–1, 1–2, 2–1) ja vei finaalit otteluvoitoin 3–2.

LL-89 ja NoU-ringette ovat tahkonneet finaalisarjoja myös edellisinä kausina, joten joukkueet tunsivat toisensa erittäin hyvin. Viidennen loppuottelun tärkeys näkyi molempien otteissa ja ensimmäinen erä meni lähinnä asetelmia hakien.

Vierasjoukkue NoU pystyi iskemään ottelun avausosuman vain pari minuuttia ennen ensimmäisen erän päätöstä, kun joukkueen ykköskenttä onnistui kauden aikana tutuksi tulleessa kuviossaan: Elina Raesola syötti aloituksesta keskelle Kati Koskelinille, jonka veto upposi kotijoukkueen maalia vahtineen Tiina Tenhusen selän taakse.

LL-89:llä oli vaikeuksia ottelun alussa NoU:n puolustuksen kanssa, eikä se pystynyt pelaamaan nopeaa ja tehokasta syöttöpelillään. Toisessa erässä tilanne kuitenkin muuttui ja kotijoukkueen pelaaja-valmentaja Marjukka Virta avasi näyttävällä tahtomaalillaan lapinlahtelaisten takaa-ajon.

Vain reilut pari minuuttia Virran maalia jälkeen Anne Pohjola vei LL-89:n 2–1-johtoon NoU:n puolustuksen avustuksella ja kolme minuuttia myöhemmin nuori hyökkääjä Minka Levander laukoi tarkasti maskin takaa 3–1. NoU pystyi vielä erän viime hetkillä kaventamaan, kun maalin eteen yksin jätetty maaliahne Jenni Linnamäki viimeisteli tehokkaasti 2–3.

Kolmannessa erässä NoU:lle tarjottiin ratkaisuhetkiä, sillä LL-89 sortui jäähyilyyn. Lapinlahtelaiset pelasivat alivoimalla fiksusti ja pystyivät kasvattamaan johtoaan 4–2:een. Kotijoukkue ei päässyt kuitenkaan karkuun, sillä Kaisa Hurskeen rystyveto ja Roosa Salosen kahden pelaajan ylivoimalla tehty kulmamaali pitivät pelin tasaisena.

Kova peli oli kostautua LL-89:lle neljännessä erässäkin, sillä Kati Koskelin pääsi laukomaan pienestä kulmasta NoU:lle 5–4-johtomaalin siirretyn rangaistuksen aikana. LL-89 nousi kuitenkin ajassa 55.48 tasoihin, kun ykköskentän syöttöpeli toimi ja Niina Piiroinen pääsi laukomaan Virran ja Pohjolan syötöistä 5–5.

Anne Pohjola nousi joukkueensa sankariksi kaksi minuuttia myöhemmin, kun hän löysi aukon vuoden maalivahdiksi valitun Kaisa Katajiston maalista ja vei joukkueensa 6–5-johtoon. NoU:n takaa-ajo kilpistyö loppuminuutin jäähyilyyn ja lapinlahtelaiset saivat juhlia seurahistorian yhdeksättä mestaruutta.

Mestaruuden myötä LL-89:n pelaaja-valmentaja Marjukka Virta, 38, sai pelaajauralleen täydellisen lopun. Virta ylipuhuttiin jatkamaan peliuraansa vielä tämän kauden, jotta LL-89 saisi SM-joukkueen kasaan. Maajoukkueen monivuotinen kapteeni ja nykyään maajoukkueen valmennustiimiin kuuluva Virta rikkoi kauden aikana harvinaiset 600 SM-ottelun ja 3 000 pisteen rajat. 3 000 pisteen rajan oli ennen Virtaa onnistunut rikkomaan vain Anne Pohjola, joka oli tällä kaudellakin SM-sarjan paras pistenainen.

Hopeajoukkue NoU-ringette sen sijaan on tehnyt nopean nousun lajin suomalaiseliittiin. Seura nousi pääsarjaan kaudeksi 2013–14 ja tämän jälkeen joukkue on voittanut jo neljä Suomen mestaruutta ja kolme SM-hopeaa. NoU-ringeten ensimmäinen mestaruus tuli jo kaudella 2014–15 ja toinen heti seuraavalla kaudella. Tuolloin joukkueen hyökkäyksen tukirankana oli SM-sarjan kautta aikain parhaat pisteidentekijät, nyt LL-89:n väreissä pelanneet Anne Pohjola ja Marjukka Virta.

Lue myös:

Ringeten vaarallisin ja tehokkain tutkapari itki jo etukäteen yhteistyönsä päättymistä, mutta juhlii nyt mestaruutta – "Pelasimme kuin viimeistä päivää"

Virta-show ei riittänyt mestaruuteen – NoU-ringette venytti ratkaisun viidenteen otteluun

Viimeisen erän rynnistys toi voiton – lapinlahtelaiset tarrasivat kiinni ringettemestaruuteen

Merelän perheen pihapeleistä ponnistanut menestyjiä eri palloilulajeihin: "On tullut fiilis, että on tässä vuosien varrella jotain saatu aikaiseksi"

Jo kertaalleen uransa päättänyt Marjukka Virta saavutti harvinaisen merkkipaalun

Ringettelegenda Marjukka Virta vannoi keväällä lopettavansa pelaajauransa, mutta joutui pakon edessä pyörtämään päätöksensä – "Minä uhrauduin"