1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ringette

Ringeten vaarallisin ja tehokkain tutkapari itki jo etukäteen yhteistyönsä päättymistä, mutta juhlii nyt mestaruutta – "Pelasimme kuin viimeistä päivää"

Lapinlahden Luistin -89 voitti ringeten Suomen mestaruuden kahden kauden tauon jälkeen. Viidenteen finaaliin päättyi myös yksi luku suomalaisessa ringettehistoriassa.

Marjukka Virta ja Anne Pohjola ovat tehneet tuhojaan niin SM-sarjassa kuin maajoukkueessakin. Nyt tutkaparin yhteiset pelit ovat ohi, sillä Virta päättää pelaajauransa. Kuva: Jani Virolainen

Ringettetiellä sijaitseva Lapinlahden jäähalli toimi maanantaina näyttämönä melkoiselle jännitysnäytelmälle, kun paikallinen LL-89 ja hallitseva mestarijoukkue nokialainen NoU-ringette väänsivät viidennessä loppuottelussa SM-kullasta.

Joukkueet vuorottelivat johtopaikalla, mutta kotijoukkue pusersi pari minuuttia ennen peliajan päätöstä maalin johtoon ja varmisti 6–5-voitolla seuralle jo sen yhdeksännen Suomen mestaruuden.

– Ei voi olla parempaa mainosta lajille, kun kaksi Suomen kovinta joukkuetta pelaa ja viidennessä pelissä ratkeaa, huokaili LL-89:n valmentaja Jouni Levander ottelun jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Tunteiden skaala oli ollut melkoista jo ennen otteluakin, sillä otteluun päättyi mestarijoukkueen pelaaja-valmentaja Marjukka “Maiju” Virran, 38, mittava ura.

Maajoukkueen kapteenina useampaakin maailmanmestaruutta juhlineen Virran piti päättää uransa jo viime kauteen. Jos näin olisi käynyt, olisi ura päättynyt kitkerästi, sillä koronapandemian takia mestaruusmitalit jaettiin runkosarjan perusteella ja Virralle olisi jäänyt käteen hopeamitali.

Lapinlahtelaisilla oli suuria vaikeuksia saada joukkuetta kasaan täksi kaudeksi, ja SM-sarjasta vetäytyminen oli lähellä. Virta kertoi marraskuussa Yle Urheilulle uhrautuneensa ja jatkavansa vielä tämän kauden. Jatkopäätös kannatti, sillä lajilegenda sai haluamansa päätöksen ja mestaruusjuhlat.

– Me pelasimme kuin viimeistä päivää, sillä tiesimme, että tämä on se viimeinen peli. Vaikka tietynlaisia ajatuksia meinasi hiipiä päähän, niin emme antaneet periksi. Vedimme aivan loppuun asti, Virta kertasi ottelua.

"Itkimme sitä jo eilisillalla"

Virta on muodostanut vuosien aikana niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessakin todellisen tutkaparin Anne Pohjolan kanssa. Heidän tehoistaan kertoo paljon se, että Pohjola on Suomen kaikkien aikojen pistetilaston ykkönen ja Virta kakkonen. Pohjola rikkoi syksyllä 2019 ensimmäisenä ringeten SM-sarjassa 3 000 pisteen rajan ja Virta saavutti tämän rajapyykin tänä talvena.

Levanderin mukaan kaksikko on “Suomen tunnetuin, vaarallisin ja tehokkain tutkapari” ja se on ollut vastustajien painajainen myös tällä kaudella. Virta ja Pohjola hallitsivat pistepörssiä niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Viidennessä ottelussa Virta viimeisteli yhden osuman ja syötti neljä maalia, voittomaalin tehneen Pohjolan tehot olivat 3+1.

Nyt tämä yhteistyö päättyy.

– Kyllä me sitä itkimme jo eilisillalla ja tänä aamuna. Nyt yritämme vain nauttia jokaisesta hetkestä. Tämä päättyy nyt tähän. Silloin kun tulin tänne vuonna 2008, en olisi ikinä uskonut, että löytyy tuollainen tutkapari, yhdeksännen mestaruutensa voittanut Virta sanoi ja totesi Pohjolan täydentäneen sen puuttuvan osa hänen pelissään.

Ringeten Suomen mestarit 2021 Lapinlahden Luistin -89
Katso video kuvaa klikkaamalla. Kuva Suvi Huttunen, kuvaaja Tuomas Juntunen

Joukkueesta tullut toinen perhe

Pohjola pääsi nyt juhlistamaan jo 11:ttä SM-kultaansa, sillä hän kävi Virran kanssa pokkaamassa kaksi mestaruutta NoU:n riveissä vuosina 2015 ja 2016. Konkarihyökkääjän mielestä juuri joukkueen kärsivällisyys ja usko omaan tekemiseen ratkaisi viidennessä finaalissa.

– Tämä oli kauhean tasainen ottelu, eikä virheitä ollut varaa tehdä. Emme saaneet sillä tavalla tulosta kuin olisimme toivoneet, mutta Nokialla oli tiukka puolustus ja hyvä maalivahtipeli, vaikka sinne ehkä pari lirahtikin, Pohjola pohti.

Vaikka LL-89 oli lähes koko kauden kärkikahinoissa mukana, ei kausi ollut sille helppo. Yli puolet joukkueesta matkusti Pohjois-Savoon Etelä-Suomesta, jolloin yhteiset harjoitukset ovat olleet kortilla. Virran mukaan kausi onkin tuntunut todella pitkältä.

– Koronatauko tuli meille todella hyvään saumaan. Saimme siitä sellaisen todella hyvän buustin loppukevääseen, hän totesi.

Pohjolalta löytyy joukkueelle vain kehuja, sillä siitä löytyy niin kokemusta kuin nuoruutta, taitoa ja tahtoa. Pelaajat ovat sitoutuneet joukkueeseen ja ovat olleet valmiita sekä matkustamaan että tekemään töitä.

– Vaikka olemme saaneet tälle kaudelle uusia pelaajia ja yhteiset harjoitukset ovat jääneet tosi vähiin, niin silti olemme hitsautuneet tosi hyvin yhteen. Tästä on tullut toinen perhe, Pohjola totesi tyytyväisenä.

Lue myös:

Kaikkien aikojen paras pistenainen Anne Pohjola nousi ratkaisijaksi – lapinlahtelainen LL-89 palasi ringeten Suomen mestariksi

Virta-show ei riittänyt mestaruuteen – NoU-ringette venytti ratkaisun viidenteen otteluun

Viimeisen erän rynnistys toi voiton – lapinlahtelaiset tarrasivat kiinni ringettemestaruuteen

Jo kertaalleen uransa päättänyt Marjukka Virta saavutti harvinaisen merkkipaalun

Ringettelegenda Marjukka Virta vannoi keväällä lopettavansa pelaajauransa, mutta joutui pakon edessä pyörtämään päätöksensä – "Minä uhrauduin"

Suomen ringettelegendan uskomaton ura päättyi kuin seinään: “Oli vähän sellainen olo kuin minut olisi juuri jätetty”