1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Lauri Markkanen

Kommentti: Bullsin avauksesta pudotettu Lauri Markkanen romahti keskeisestä rakennuspalikasta vaihtopelaajaksi – suomalaisen NBA-tulevaisuus on mysteeri

Lauri Markkanen oli Chicago Bullsin siirtotakarajalla tekemien liikkeiden suurin häviäjä, kirjoittaa Yle Urheilun Janne Karinkanta.

Lauri Markkanen pelaa neljättä kauttaan koripallon NBA:ssa. Kuva: Getty Images

Lauri Markkaseen kohdistetut odotukset olivat pilvissä suomalaisen sensaatiomaisen hyvin sujuneiden kahden ensimmäisen NBA-kauden jälkeen. Sekä Chicagossa että Suomi-koriksen ystävien joukossa maiskuteltiin tyytyväisinä. Tulevaisuus näytti loistokkaalta.

Puhuttiin, että 90-luvun dynastian uutta tulemista rakennettaisiin huikean nuoren suomalaisen ympärille. Markkasesta tulisi tähtipelaaja, uusi Dirk Nowitzki, joka allekirjoittaisi neljännen NBA-kautensa kynnyksellä jättimäisen, suomalaisittain ennennäkemättömän jatkosopimuksen.

Toisin kuitenkin kävi.

Markkasen kolmas kausi NBA-parketeilla oli suuri pettymys. Etenkin Suomessa Markkasen nihkeät otteet laittettiin nyt jo entisen päävalmentajan Jim Boylenin piikkiin. Haukkuja keräsivät myös itsekkäät joukkuetoverit, etunenässä Zach Lavine. Vika oli muissa, ei Markkasessa. Tältä se ainakin kuulosti.

Boylen sai kesällä kenkää, ja ruoriin tarttui Billy Donovan, jota arvostetaan muun muassa nuorten pelaajien kehittäjänä. Markkaselta odotettiin kovia näyttöjä, kun hän kauden alla hylkäsi Bullsilta tulleen sopimustarjouksen liian pienenä. Hän päätti lyödä vetoa itsensä puolesta ja pelata itselleen rahallisesti muhkeampaa paperia. Kauden alku olikin lupaava, mutta nyt riskinotto näyttää epäonnistuneen.

Markkanen on useasti puhunut halustaan jäädä perheineen Chicagoon. Bullsin uusi urheilutoimenjohtaja Arturas Karnisovas on haastatteluissa kehunut Markkasen otteita, mutta siirtotakarajan tapahtumat puhuvat karua kieltä. Chicago kuului siirtomarkkinoiden aktiivisimpiin pelureihin, ja Markkastakin oltiin sisäpiirin tietojen mukaan kauppaamassa vaikka mihin.

Kaupat kuitenkin kariutuivat, ja Markkanen jäi Chicagoon. Kavereiksi hänelle oltiin hankittu kaksi kovan luokan isoa miestä: tähtisentteri Nikola Vucevic Orlandosta sekä nelos- ja vitospaikalla viihtyvä Daniel Theis Bostonista. Kauan kaivattua pelintekijää ei sen sijaan tarttunut haaviin.

Chicago Bullsin suurin heikkous koko Markkasen NBA-uran ajan on ollut puolustuspeli. Myös Markkasen suurimmat haasteet ovat liittyneet puolustamiseen. Kun avausviisikkoon vielä lisätään Vucevicin kaltainen tähtisentteri, joka ei hänkään varsinaisesti loista puolustuksessa, on Markkasen tuuppaaminen penkille täysin loogista.

Vucevicin peluuttaminen Thaddeus Youngin tai Theisin rinnalla on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto oman korin suojelemisen kannalta. Markkanen onkin tämän takia pudonnut isojen miesten rotaatiossa tylysti neljänneksi, ellei jopa viidenneksi, jos seuran tuorein varaus ja uusi kultapoika Patrick Williams otetaan laskuihin mukaan.

Markkasen ympärille ei rakenneta enää mitään. Hänestä on tullut palikka, jolle Bullsilla ei välttämättä ole edes käyttöä.

Bullsin siirtotakarajalla hankkima Nicola Vucevic kuuluu NBA:n tähtikaartiin. Kuva: Getty Images

Markkina-arvo ei nouse kulmassa seisoskelemalla

Hyökkäyspäässä Markkasella on toki edelleen paljon annettavaa, mutta peliajan vähentyessä tuloksen tekeminen vaikeutuu. Voisi kuitenkin ajatella, että Markkaselle riittäisi runsaasti vastuuta hänen ollessaan kentällä kakkosviisikon kanssa. Pallonkosketukset ja heittomäärät ovat silti viime otteluissa jääneet vähäisiksi.

Kauden alussa Markkasta peluutettiin nelospaikan lisäksi myös sentterinä, mutta uudistetussa joukkueessa hänet on nähty myös kolmospaikalla, niin sanottuna pienenä laitahyökkääjänä. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että Bullsin hyökätessä Markkasessa on kiinni pienempi puolustaja. Näissä tilanteissa 213-senttisen suomalaisen pitäisi käyttää kokoaan hyväkseen ja päästä viimeistelemään helppoja kakkosia korin läheltä.

Näiden tilanteiden hyödyntäminen ei kuitenkaan ole ollut toivotulla tasolla. Sen parantaminen on sekä Markkasen että muun joukkueen vastuulla. Markkasen on osattava tunnistaa tilanne ja hakeutua oikeisiin asemiin, mutta hänelle pitää myös toimittaa palloa oikea-aikaisesti. Pienempien ja vikkelämpien vastustajien rinnalla Markkanen näyttäytyy luonnollisesti myös astetta hitaampana.

Pelipaikasta riippumatta oleellisinta Markkasen kannalta on kuitenkin se, että tulosta tulee, kun hän parketille pääsee. Nyt, kun Markkanen on pudonnut hyökkäyspään nokkimisjärjestyksessä muutamaa sijaa alemmas, on hänen pystyttävä myös itsekkäisiin ratkaisuihin. Markkina-arvo ei nouse kulmassa seisoskelemalla, eikä tietenkään vaihtopenkkiä kuluttamallakaan. Heiton on upottava sekä läheltä että kaukaa, muutama levypallokin olisi ihan hyvä poimia.

Markkasen rooli loppukaudella on siis edelleen määrittelemättä. Selvältä vaikuttaa kuitenkin se, että aloituskokoonpanossa häntä ei enää nähdä. Kauden päättyessä kysymyksenasettelussa siirrytään siihen, missä Markkasen ura jatkuu.

Toukokuussa 24 vuotta täyttävästä Markkasesta tulee kesällä rajoitettu vapaa agentti. Muut seurat voivat tarjota hänelle sopimusta, mutta Bullsilla on oikeus vastata siihen. Ottajia varmasti riittää, mutta kuinka suurta tarjousta Chicagossa vaihtopenkille pudonneelle entiselle superlupaukselle kannattaa tarjota?

Vastaus on, että suurtakin, jos joku uskoo, että entinen oli edellisessä lauseessa ylimääräinen sana. Markkasesta voi toki edelleen tulla uusi Dirk Nowitzki, mutta mikään ei viittaa siihen, että se tapahtuisi Chicagossa.

Lue myös:

Lauri Markkaselle taas vähän heittoyrityksiä – Chicago Bulls palasi voittojen tielle

NBA määräsi tähtipelaajalle isot sakot sanaharkasta näyttelijän kanssa sosiaalisessa mediassa

Chicago taipui Utahin kyydissä, vaihtopenkille pudonnut Lauri Markkanen jäi viiteen pisteeseen