Suora

  • Ove Lehto: voimailun väkivahva uranuurtaja ja huikeiden voittoputkien mies
  • Urheiluruutu

Myrskytuulet kiusaavat soutajia olympiakarsinnoissa – paikkaa Tokiossa tavoitteleva Eeva Karppinen joutui turvautumaan pelastajaveneeseen: "Aikamoinen taistelu"

Soudun olympiakarsinnat kilpaillaan loppuun torstaina, jos sää vihdoin sallii.

soutu
Eeva Karppinen
Eeva Karppinen vesillä Varesessa, kun sääolosuhteet vielä suosivat.Getty Images

Soutaja Eeva Karppinen joutuu odottamaan mahdollisen olympiapaikan ratkaisevaa kisaa torstaille. Myrskyiset olosuhteet Pohjois-Italiassa Varesessa siirsivät tiistain kilpailut ensin keskiviikolle ja lopulta torstaille.

Karppinen selvitti maanantaina tiensä yksiköiden A-finaaliin keräilyerien kautta.

– Tiistaina en päässyt edes vesille, vaan piti tehdä palauttava treeni soutuergometrillä. Keskiviikkona pitää pohtia, teenkö vielä kisalämmittelyn, jos pääsen soutamaan. Sekään ei tietenkään ole varmaa, Karppinen kertoo Yle Urheilulle Varesesta.

Karppista aikataulumuutokset eivät ole hetkauttaneet, vaan 34-vuotias soutaja on pyrkinyt pitämään mielensä rentona. Tuuli on ollut Varesessa kovaa jo useana päivänä. Lauantaina Karppisen piti soutaa harjoitusalueelta kilpailupaikalle noin seitsemän kilometrin matka, mutta olosuhteet vaikeuttivat taivalta.

– Pelastajavene joutui ajamaan vieressäni viimeiset kaksi kilometriä. Se oli aikamoinen taistelu jo silloin, Karppinen toteaa.

Soudun valmennuspäällikön Ilona Hiltusen mukaan sääennuste näyttää torstain osalta jo paremmalta ja kisoja pitäisi päästä jatkamaan. Lykkäykseen ei ole enää varaa, sillä Varesessa on määrä aloittaa EM-kilpailut perjantaina.

– Täällä on sikäli mielenkiintoinen tilanne, että koronasta johtuen järjestäjät ovat yrittäneet pitää olympiakarsinnan kilpailijat ja EM-kilpailijat erillään. EM-kilpailijat tietysti malttamattomana odottavat, että pääsisivät tuomaan tänne kisa-alueelle välineitä ja harjoittelemaan, Hiltunen kertoo.

Suomen joukkueen osalta lykkäys on teettänyt lisätöitä, kun lentoja ja majoituksia on pitänyt järjestellä uudelleen.

– Ne ovat vain järjestelyasioita. Tärkeintä on, että pääsemme kisamaan kaikille hyvissä olosuhteissa. Sen verran kauan näitä kisoja on odotettu.

Kaksi olympiapaikkaa tavoitteena

Torstaina vesille pääsevät irti Karppisen lisäksi yksiköissä Robert Ven sekä kaksikoissa Juho-Pekka Petäjäniemi ja Kasper Hirvilampi. Karppisen lisäksi Ven on vielä mukana kamppailussa olympiapaikasta. Hän soutaa torstaina välierissä.

– Toivomme, että tuomme täältä kaksi olympiapaikkaa, Hiltunen kertoo tavoitteeksi.

– En ole ajatellut oikeastaan tulosta, vaan itse soutua ja sitä, mitä teen kilpailussa veto vedolta. Jokainen sija on tärkeä ja niistä lähdetään taistelemaan, Karppinen sanoo.

Eeva Karppinen on soudun kolminkertaisen olympiavoittajan Pertti Karppisen tytär. Hän ei pitkällä urallaan ole vielä kilpaillut olympialaisissa. Uran paras arvokisasijoitus yksikkössä on vuoden 2017 EM-kisojen 12. sija.

– Olen nyt elämäni parhaassa kunnossa testien puolesta. Kestävyysominaisuuteni ovat olleet aina hyvät, mutta nyt olen saanut voimaa ja tehoa niin, että maksimihapenottokyky on kehittynyt. Se on ollut hyvä huomata.

Edellisen kerran olympialaisissa on nähty suomalaissoutajia Pekingissä 2008. Minna Nieminen ja Sanna Sten toivat Suomeen silloin olympiahopeaa kevyestä pariairokaksikosta.

Lue myös:

Soudun olympiakarsintojen kisat peruttu myös keskiviikolta kovan tuulen vuoksi – EM-kisat alkavat painaa päälle

Robert Ven souti välieriin olympiakarsinnoissa – Karppinen nousi A-finaaliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat