Suora

  • Urheiluruutu
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu AUT - FIN
  • AUT - FIN

Ville Husso aikoo palauttaa nokkimisjärjestyksen ennalleen St. Louisissa: "HIFK:ssa olisin voinut reagoida eri tavalla"

St. Louisin Ville Husso haluaa aloittavaksi maalivahdiksi aloittavan maalivahdin paikalle.

NHL
Ville Husso kuvassa
Ville Husso tavoittelee läpimurtoa NHL-jäillä. Michael Martin / Getty Images

Vanha NHL-klisee läpimurtoaan kyttäävien nuorten pelaajien kohdalla kuuluu, että kun mahdollisuus aukeaa, se pitäisi käyttää hyödykseen. St. Louisin riveissä ensimmäistä NHL-kauttaan pelaava Ville Husso ei ainakaan vielä tiistaina pystynyt hyödyntämään eteensä auennutta mahdollisuutta.

Blues-luotsi Craig Berube oli peluuttanut läpi talven sitkeästi alle tasonsa pelannutta ykkösvahti Jordan Binningtonia, mutta tämän pelaamisesta ei ole tullut moneen viikkoon mitään. Kanadalaisvahti on voittanut kymmenestä edellisestä ottelustaan vaivaiset kaksi.

Viikonloppuna Beruben jänne vihdoin katkesi.

Husso aloitti sunnuntaina ottelussa Coloradoa vastaan ja pelasikin hyvän pelin. Tappiosta huolimatta Berube komensi myös tiistain Vegas-otteluun maalille HIFK:ssa kiekko-oppinsa saaneen stadilaisvahdin. Valinta oli Hussolle iso mahdollisuus ja Binningtonille selkeä sanaton viesti.

Husson mahdollisuus lässähti kuitenkin pannukakuksi: vaihtokomennus tuli 29 minuutin kohdalla viiden takaiskun jälkeen.

Yksittäinen ottelu ei kuitenkaan kerro koko totuutta Husson kaudesta. Muutamia heikkoja hetkiä lukuun ottamatta Husso on osoittanut olevansa kypsä NHL-tasolle. Helmi-maaliskuussa viisi ottelua kuudesta voittanut helsinkiläinen on pelannut jopa tasaisemmin kuin todella heikosti parin kuukauden ajan esiintynyt ykkösvahti Binnington.

– Omat tilastot voisivat olla parempiakin, mutta on siellä ollut hyviä pelejä. Voittoja voisi olla muutama enemmänkin, mutta olen minä aika tyytyväinen omaan tekemiseen toistaiseksi. Totta kai aina voi ja pitää parantaa, Husso toteaa Yle Urheilulle puhelimitse kotoaan St. Lousista.

"Hommia täytyy tehdä kahta kauheammin"

Pienen alkukankeuden jälkeen Husso pelasi tammikuun lopusta tiistain Vegas-tappioon viidellä viittä vastaan yli 91:n torjuntaprosentilla vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosentin kivutessa lähes 83:een. Vaarallisten maalipaikkojen osalta Husso sijoittui kahden kuukauden ajalta koko liigassa sijalle 24 jättäen taakseen muun muassa Carey Pricen ja Kevin Lankisen.

Vaikka Husso kirjautti tilastoihin helmi-maaliskuulla Binningtonia parempia numeroita, peluutus oli vahvasti kallellaan kanadalaisen suuntaan. Tähän paljon kokenut Husso suhtautui kuitenkin kypsällä maltilla.

– Ei se mitään kiukuttelua synnyttänyt ja siitä huomaa, että on tässä hieman kasvettu. Jos tällaista olisi tapahtunut aikanaan vaikka HIFK:ssa, olisin voinut reagoida eri tavalla. Onhan siellä ollut välillä sellaista, että on kuvitellut itselle tulevan aloituksen ja sitten ei ole tullutkaan, mutta olen pyrkinyt pysymään positiivisena, Husso sanoo.

– Tiedän oman asemani ja lähestyn asiaa työnteon kautta. Joka päivää täytyy painaa hommia ja sitä kautta ne pelitkin tulevat. Valmentajat kyllä näkevät, jos joku tekee joka päivä armottoman kovasti hommia.

Husso, 26, on nuoresta iästään huolimatta kokenut paljon. Jonkinlaiseksi myöhäisherännäiseksi profiloituva maalivahti eteni pitkään urallaan puhtaasi lahjoilla, mutta on kovan pohjoisamerikkalaisen kiekkokoulun käytyään nykyään täysverinen urheilija, jonka tavoitteet ovat korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Aina näin ei ole ollut. Hussolla on edelleen tarkasti mielessään esimerkiksi vierailu farmin farmissa neljä vuotta takaperin. Enemmänkin kaljaliigaa monilta osin muistuttava ECHL toimi Hussolle viimeisenä herätyskellona ja siitäkin syystä tämä osaa arvostaa nyt käsillä olevaa mahdollisuutta.

– Onhan se kivaa olla nyt NHL:ssä ja saada elää sitä unelmaa, mistä on haaveillut, mutta kyllä minun tavoitteet on paljon korkeammalla. Haluan olla ykkösmaalivahti, jonka pelaa hyvällä tasolla ja kantaa vastuun. Nämä tavoitteet mielessä haluan lähteä jokaiseen päivään, sillä nyt hommia täytyy tehdä kahta kauheammin.

Ville Husso seisoo maalillaan maski ja maila ylhäällä.
Ville Husso tiedostaa taistelevansa joka päivä tulevaisuudestaan NHL:ssä. Keith Gillett/Icon Sportswire/AOP

Pitkä matka NHL:ään tuntuu antavan Ville Hussolle perspektiiviä myös nyt käsillä olevaan tilaisuuteen. Husso haluaa pelata ja voittaa, kuten kaikki maalivahdit, mutta yksittäiset ottelut, luukkukomennukset tai epäonnistumiset eivät tunnu kaatavan nuoren maalivahdin maailmaa, sillä tavoitteet ovat pidemmällä.

Husso puhuu puhumasta päästyään työmoraalin merkityksestä ja kehittymisen tärkeydestä.

– Jotenkin se on vielä uudelleen auennut itselle tällä kaudella, että joka päivä täytyy laittaa se sama työmäärä tiskiin. Tässä on vielä valtavasti hommia jäljellä. Kakkosvahtina vielä pään pitää olla koko ajan mukana treeneissä, että saa harjoituksista pelin omaisia. Paljon on puhuttu siitä, miten saisi itsestään treeneissä kaiken ulos, Husso toteaa.

Kyse on maalivahdin mukaan jatkuvasta valmiustilasta.

– Treeneissä pitää olla heti valmis taistelemaan jokaisesta kiekosta. Sama jos luukkuvahtina joutuu yhtäkkiä peliin, niin täytyy olla valmius pelaamiseen heti, ettei tarvitse aina sitä 50 kiekkoa räpylälle ollakseen valmiina.

Tilanne NHL:n puolella on Hussolle siinäkin mielessä uusi, että nyt pelimäärät laskevat tuntuvasti. HIFK-vuosista asti lähes poikkeuksetta 40-50 ottelua kaudessa pelannut veräjänvartija pääsee hädin tuskin kahteenkymmeneen otteluun tällä kaudella.

Tähän asetelemaan Husso tuntuu suhtautuvan kehittymisen näkökulmasta kypsästi.

– Nyt on aika erilainen rooli, mutta kyse on aina siitä, miten asiat käsittelee. Tiedostan oman roolini ja pyrin sitäkin kautta tuomaan jengiin hyvää henkeä ja fiilistä. Minulle jokainen treeni on tällä hetkellä peli ja siellä pitää taistella joka päivä.

Esimerkki edessä

St. Louisin maalivahtitilanne on nimenomaan Husson näkökulmasta poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Mikäli Husso ei olisi loukkaantunut joulun alla 2018, kutsun kriisiin ajautuneen joukkueen maalin suulle olisi saanut juuri Husso, eikä tulikuumaksi välittömästi tuolloin äitynyt Binnington.

Nyt Binnington on 36 miljoonan taalan sopimusta takataskussaan kantava Stanley Cup-voittaja ja Husso tämän haastaja.

Binnington käytti aikanaan oman mahdollisuuteensa erinomaisesti hyväkseen, eikä Husso varmasti ole unohtanut sitä. Husso on nähnyt läheltä, miten nopeasti asiat voivat joskus NHL-maailmassa muuttua. Nyt suomalaismaalivahti painaa hommia palauttaakseen nokkimisjärjestyksen St. Louisissa syksyn 2018 tasolle.

Kuusi voittoa yhdestätoista ottelusta kera muutamien hyvien pelien, on hyvä alku.

– Aina sitä maalivahtina haluaa voittaa jokaisen ottelun. Ihan tyytyväinen täytyy omaan tekemiseen toistaiseksi olla, vaikka aina siellä voisi tilastoissa olla muutama voitto enemmän tai ylipäätään parempia numeroita. Täytyy vain kovasti painaa hommia koko ajan, että kehittyy ja tulee paremmaksi.

Kalifi haluaa takaisin kalifin paikalle.

Lue myös:

Carolinan Sebastian Aho syötti kolme maalia – Laineen laukaus osui joukkuekaverin käteen, päävalmentajalta lohduton arvio tilanteesta

Huimavireinen Juuse Saros on tekemässä lopullista läpimurtoa täydelliseen aikaan NHL:ssä: "Ei tässä voi mihinkään tuudittautua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat