Hyppää sisältöön

Naisleijonien päävalmentaja vaikuttui MM-joukkueen kuopuksesta jo toissa vuonna: "Totesin vain, että huh huh"

Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen näki nyt 16-vuotiaan Sanni Vanhasen dominoivan päätä pidempiä poikia jo kaksi vuotta sitten Tampereella. Mustosen mielestä superlupauksen potentiaali on järjettömän kova.

Sanni Vanhanen oli tällä kaudella ensimmäistä kertaa maajoukkueleirillä ja lähtee heti MM-kisoihin. Kuva: Jääkiekkoliitto

Juttu on alun perin julkaistu 7. huhtikuuta 2021, ennen MM-kisojen siirtymistä toukokuulta elokuulle.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue lähtee Kanadan MM-kisoihin joukkueella, jossa on kahdeksan MM-kisojen ensikertalaista ja toisaalta paljon kokeneita pelaajia.

– Kokeneen kaartin pitää tehdä tulosta ja nuorisoa ajetaan sisään antamaan happea tuloksentekijöille, päävalmentaja Pasi Mustonen sanoi maajoukkueen etäinfossa joukkueen julkistuksen jälkeen.

Yksi mielenkiintoisimmista uusista on pelaajista on joukkueen kuopus, vasta 15-vuotias hyökkääjä Sanni Vanhanen. Vanhanen pelasi tällä kaudella ensimmäiset ottelunsa naisten liigassa ja oli ensimmäistä kertaa mukana maajoukkueleirillä. Mustonen hehkuttaa nuorta lupausta.

– Näin Sannin ensimmäistä kertaa puolitoista vuotta sitten Tapparan poikajoukkueen harjoituksissa. Totesin harjoitusten jälkeen, että huh huh. Se tarkoitti sitä, että nyt on muuten pelaaja, joka ymmärtää miten tätä lajia pelataan.

– Maajoukkueleirillä huomattiin, että hän sopeutui hyvin ja jaksoi yhdeksän päivää leirillä. Hänellä on kyky sopeutua aina kun vaatimustaso nousee. Hän osoitti leirillä pystyvänsä pelaamaan erittäin taitavia, liikkuvia, päätä pitempiä poikia vastaan.

Mustonen kuitenkin muistuttaa, että nuoren pelaajan pitää olla kärsivällinen.

– Sannilla on ihan järjettömän huikea potentiaali, mutta pitää muistaa, että hän on parhaimmillaan aikaisintaan 10 vuoden päästä. Jenni Hiirikoski sanoi itselleen 16-vuotiaana, että minusta tulee maailman paras puolustaja. Se kesti 15 vuotta, mutta keväällä 2019 voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että hän oli maailman paras puolustaja. Tätä korostan myös Sannille.

Vanhanen oli itse yllättynyt valinnastaan MM-kisoihin.

– En yhtään osannut odottaa sitä. Pienestä asti se on ollut unelma, kiva, että se tulee näin aikaisin. Omasta mielestäni kaikki on tullut tosi nopeasti, mutta ei tässä kauheasti voi valittaakaan. Odotan, että pystyn pelaamaan omaa hyvää peliä ja auttamaan joukkuetta.

Haastava valmistautuminen

MM-kisoihin valmistautuminen on koronaviruksen vuoksi haastavaa. MM-joukkue ei ole harjoitellut kokonaisuudessaan lainkaan yhdessä. Luulajassa kiekkoilevat Naisleijonien runkopelaajat eivät olleet mukana MM-leirillä mahdollisen korona-altistuksen takia.

Nyt pelaajilla on edessään omatoiminen harjoitusjakso. Osa harjoittelee pienryhmässä Vierumäellä, osa itsekseen kotipaikkakunnallaan. Jakso päättyy kuuden vuorokauden karanteeniin, jonka aikana jokainen testataan kolme kertaa.

Kanadassa pelaajat ovat kahdeksan päivää karanteenissa yhden hengen huoneissa. Ruoka tuodaan ovelle ja kuminauhajumppaa on suunniteltu jo valmiiksi. Karanteeneista johtuen alkusarjan ottelutkin toimivat tavallaan harjoitusjaksona.

Suomi pelasi edellisissä MM-kisoissa Espoossa vuonna 2019 loppuottelussa ja joukkue ehti jo hetken tuuletella maailmanmestaruutta. Sen jälkeen moni kokenut pelaaja on lopettanut.

– On ihan selvä, että tilanne ei voi olla ihan sama. Nuoret pelaajat tarvitsevat aikaa kasvaakseen yhtä isoon rooliin, mutta on meillä paljon Espoon pelaajia mukana. Ero on se, että silloin oli tehty viisi vuotta töitä samalla rungolla. Espoossa joukkue oli hitsautunut yhteen käsittämättömän hyvin. Nyt on alkanut uusi matka. Toivottavasti pystymme tekemään sen nopeammin. En pysty sanomaan, milloin se tapahtuu, mutta uskon, että se tapahtuu, Mustonen totesi.

Tavoitteet ovat joka tapauksessa korkealla tänäkin vuonna.

– Ainahan suomalainen jääkiekkojoukkue pelaa vain mitaleista.

Lue myös:

Tässä on Naisleijonien MM-joukkue Kanadaan – 15-vuotias tamperelaispeluri Sanni Vanhanen valittiin mukaan