Hyppää sisältöön

Helmarien ajatukset ovat jo MM-karsintojen lohkoarvonnoissa – yhtä joukkuetta Linda Sällström ei halua vastustajakseen: "Olen kyllästynyt pelaamaan Espanjaa vastaan"

Suomi kohtaa sunnuntaina vierasmaaottelussa Itävallan, joka oli edellisessä kohtaamisessa kolme vuotta sitten vielä Helmareita parempi. MM-karsintojen lohkot arvotaan huhtikuun lopussa.

Hyökkääjä Linda Sällström on tehnyt maajoukkueessa ennätykselliset 47 maalia. Kuva: Tomi Hänninen

Kun Suomen naisten jalkapallomaajoukkue edellisen kerran pelasi Itävaltaa vastaan MM-karsinnoissa 2018, Helmarit jäi jalkoihin maalein 0–2 ja 1–4. Tuolloin maiden ero kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan rankingissa oli kymmenen sijaa, mutta nyt se on kaventunut viiteen.

Helmarien kaikkien aikojen maalintekijä Linda Sällström odottaa innolla sunnuntain maaottelua Ritzingissä Itävallan vieraana. Hän arvioi, että Itävalta on ottelussa ennakkosuosikki.

– Itävalta on tosi fyysinen joukkue, mutta samalla taitava. Kokonaisvaltaisesti todella kova joukkue. Viimeksi Itävalta oli kyllä meitä parempi, mutta olemme kehittyneet siitä mielestäni paljonkin. Kivaa päästä mittaamaan tasomme ja nähdä, olemmeko ottaneet heitä kiinni tai menneet jopa ohi, Itävallassa maanantaista asti leireillyt Sällström kertoo videopuhelun välityksellä.

Ranskan pääsarjaa Paris FC:ssä pelaava Sällström, 32, pitää Itävallan-leiriä ja maaottelua tärkeänä valmistautumisena MM-karsintoihin ja ensi vuoden EM-kisoihin.

– Koen, että kaikki aika, jonka saamme viettää yhdessä on kullanarvoista. Ei näitä päiviä liikaa ole. Kaikki päivät, jotka saamme hioa meidän yhteispeliämme ovat tosi tärkeitä.

– Joukkuepuolustamisemme on toiminut tosi hyvin ja se on ollut nyt hyvällä mallilla. Jos hyökkäyspeliä saisimme vielä vähän viilattua, se olisi tosi hyvä, Sällström pohtii Helmarien kehityskohteita.

"Miksi emme voisi päästä MM-kisoihinkin?"

Suomi saavutti helmikuussa EM-lopputurnauspaikan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Itävalta-ottelu on vain välietappi matkalla kohti syksyllä alkavia MM-karsintoja, jonka lohkot arvotaan 30. huhtikuuta.

EM-kisat käydään Englannissa kesällä 2022. Helmarit eteni lopputurnaukseen historiallisella tavalla, sillä koskaan aiemmin Suomen maajoukkue ei ole selvittänyt arvokisakarsintaa ilman yhtäkään tappiota.

Linda Sällströmin mukaan joukkueen itseluottamus on hyvällä mallilla EM-karsintamenestyksen jälkeen. Muun muassa vuoden 2019 MM-kisakävijä Skotlanti kaatui Helmarien käsittelyssä kahdesti 0–1.

EM-kisoihin pääsee 16 joukkuetta, kun MM-kisoihin eurooppalaisjoukkueiden määrä on aiempaa suurempanakin vain 11.

– 11 paikkaa on aika vähän. Toisaalta voitimme meidän lohkomme emmekä hävinneet yhtäkään peliä EM-karsinnoissa, joten miksi emme voisi päästä MM-kisoihinkin? Koen, että kaikki on mahdollista ja todellakin lähdemme jokaista peliä voittamaan. Meillä on tunne siitä, että voimme pärjätä kenelle vain, Sällström kertoo.

Helmarit läpäisi EM-karsinnat ensimmäistä kertaa ilman ainuttakaan tappiota. Kuva: Lehtikuva

Selvät toiveet MM-karsintojen lohkoarvontaan

MM-karsintojen lohkoarvonnan kakkoskorissa Suomen pitäisi saada vastaansa heikompia vastustajia kuin jos se olisi pudonnut kolmoskoriin.

– Totta kai kolmoskorissa voi sitten olla todella kovia joukkueita, esimerkiksi Portugali. Hoidettiinhan me ne edellisissäkin karsinnoissa, joten miksei uudestaankin.

Kysymykseen siitä, mitä joukkuetta Sällström ei missään nimessä haluaisi Suomen vastustajaksi MM-karsinnoissa, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Espanja. Olemme joutuneet heidän kanssaan samaan lohkoon aika monissa karsinnoissa, ja se on ollut meille tosi haastava vastustaja. Ihan sama muuten, mutta kunhan ei tule Espanja. Olen niin kyllästynyt pelaamaan niitä vastaan, Sällström nauraa.

Sällströmin mukaan Espanja on ollut ylivoimainen niin teknisesti kuin nopeudessakin, eikä Suomi ole päässyt hyödyntämään fyysistä vahvuuttaan sitä vastaan.

– Meille sopisi kuitenkin enemmän taitojoukkue kuin fyysinen joukkue, mutta ei ihan niin taitava kuin Espanja. Esimerkiksi Italia voisi olla hyvä.

Linda Sällströmiä haastatteli Mats Ahlnäs.

Lue myös:

.
.