Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Aleksander Barkov – herra täydellisyys

Tällaista suomalainen jääkiekko ei ole koskaan todistanut, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Aleksander Barkov kuvassa
Aleksander Barkov. Eliot J. Schechter / Getty Images

Floridan Aleksander Barkovin, 25, loisto kokonaisvaltaisena pelaajana maailman kovimmassa kiekkoliigassa hakee suomalaisessa jääkiekkohistoriassa vertaistaan. Rima on asetettu korkeuksiin, johon ei yksikään kotimainen sentteri ole koskaan yltänyt.

Lähelläkään ei olla käyty.

Herra täydellisyys operoi kaukalossa juuri nyt tasolla, jolle harva NHL-pelaaja pääsee. Toki Barkovin edeltä löytyy ainakin toistaiseksi vielä muutamia pelaajia pistepörssissä, mutta näistä kukaan ei pärjää Tapparan miehelle kokonaisvaltaisessa luotettavuudessa.

Kylmä tosiasia on, ettei Barkovilla yksinkertaisesti ole heikkouksia. Vahvuuksia on sitäkin enemmän.

On uskomatonta, miten paljon Barkov tekee yhden ottelun aikana peliä edistäviä, niin sanottuja voittavia suorituksia pelivälineen kanssa tai ilman sitä. Sijoittuminen, pelin ymmärtäminen, kamppailu- ja riistopelaaminen, puolustaminen sekä tavaramerkiksi tullut tunnollisuus luovat pohjan täydellisyyttä hipovalle pelaamiselle.

Kiekon kanssa Barkov pystyy niin ikään uskomattomiin suorituksiin oli sitten kyse taidon kautta luodusta ajasta ja tilasta, syöttötaidosta tai viimeistelystä. Kun peliväline napsahtaa Barkovin lapaan, peli harvoin kuolee, ennemminkin päinvastoin. Kyky rytmittää, edistää peliä nopealla siirrolla tai ottaa aikaa, on maailmanluokkaa – puhumme todellisesta eliittitasosta.

Aleksander Barkov
Aleksander Barkovin kiekonkäsittelytaidot ovat huikeat. Getty Images

Barkov on totuttu näkemään maalikoosteissa milloin minkäkin sirkustempun kautta, mutta yhtä lailla hurmaavia ovat kaikki ne pienet asiat, joita tämä pelin sisällä illasta toiseen tekee. Juuri tämä erottaa Barkovin muista supertähdistä. Barkov on käsittämätön velho riistämään kiekkoa ja uskomattoman laadukas pelaaja puolustussuuntaan.

Tehopisteitä ei ole Barkovin toimesta koskaan kalasteltu ottamalla varaslähtöjä puolustuksesta.

Ja silti Barkov on ehtinyt. Panthers-kapteenin ottelukohtainen pistekeskiarvo on tiistain jälkeen 1,24. Se riittää NHL:ssä sijalle kahdeksan. Laadukas puolustaminen on toden totta vanhan kiekkokliseen mukaisesti johtanut laadukkaaseen hyökkäämiseen. Barkovin 2,96 tehtyä pistettä pelattua tuntia kohden viidellä viittä vastaan, on koko liigan viidenneksi paras noteeraus.

Henkilökohtaista maaliodottamaa viidellä viittä vastaan Barkov on luonut pelaamaansa tuntia kohden 1,08 osuman verran, neljänneksi eniten kaikista pelaajista.

On melko sama, mitä tilastoja NHL:stä esiin kaivaa, Barkov löytyy lähes kaikista joko kärjestä tai kärjen tuntumasta. Floridan maaliodottama viidellä viittä vastaan on Barkovin ollessa jäällä tuntia kohden yli kolme osumaa. Lukema on liigan paras. Kun puhutaan luotujen ja annettujen vaarallisten maalipaikkojen suhteesta, Barkovin (65,12 %) riittää hyökkääjien osalta sijalle 4.

Riistot, aloitukset ja kiekonhallintaa mittavat tilastot, Barkov jyrää kaikissa näissä.

Kaiken päälle Barkov tuntuu hioneen kausien välissä etenkin laukaustaan aiempaakin paremmaksi. Harjoittelu Patrik Laineen kanssa näyttää tuoneen keskushyökkääjän laukaukseen lisää ruutia ja teknistä osaamista. Laukaus etenkin suoraan syötöstä lähtee tällä kaudella aiempaakin vaarallisemmin.

Kun Barkov on vielä nostanut ottelukohtaisen laukaisumääränsä viime kauden kahdesta ja puolesta lähelle neljää, ei ole suurikaan ihme, että tilastoista löytyy jo kuusitoista osumaa. Panthers-kippari on tehnyt maaleja 0,5 osuman ottelukeskiarvolla, mikä on tämän NHL-uran kovin tahti.

Tästä kokonaispaketista sopii etsiä puutteita – niitä ei yksinkertaisesti enää ole.

Barkov
Aleksander Barkovin pitäisi olla vahva ehdokas kauden parhaiden palkintoja jaettaessa. Getty Images

On kiistatonta, että Barkovin tulisi olla suurin suosikki voittamaan parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnon kuluvalla kaudella. Yhtä lailla on kiistatonta, että Barkovin pelaaminen on tasolla, minkä pitäisi viimeistään nyt nostaa tämän ehdokkaaksi myös liigan arvokkaimman pelaajan palkintoon.

Hengitystä ei kuitenkaan kannata pidätellä palkitsemisia odotellessa.

Barkovia ei voi enää sanoa aliarvostetuksi NHL-pelaajaksi, mutta tahot, jotka palkinnoista äänestävät, nukkuvat edelleen suomalaisen kanssa ruususen unta. Ei näkynyt Barkovia kauden puolenvälin spekulaatioissa, kun MVP-palkinnosta keskusteltiin. Kyse on maantieteellisestä ongelmasta.

Lisäksi NHL-palkintoihin liittyy jos jonkinlaista politiikkaa. Henkilökohtaiset palkinnot ovat laajemmassa katsannossa turha keskustelu joukkuelajissa, mutta NHL:n Toronto-ilmiölle ei voi ajoittain kuin nauraa. On harhaista kuvitella, että Barkovia käsiteltäisiin missään keskusteluissa samalla tasolla etenkään Leafs-tähtien kanssa.

Sama koskee monia muita suurempien markkinoiden seuroja.

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Barkov on kehittänyt itsestään uuden sukupolven monipuolisimman keskushyökkääjän.

Lue myös:

Ville Husso aikoo palauttaa nokkimisjärjestyksen ennalleen St. Louisissa: "HIFK:ssa olisin voinut reagoida eri tavalla"

Huimavireinen Juuse Saros on tekemässä lopullista läpimurtoa täydelliseen aikaan NHL:ssä: "Ei tässä voi mihinkään tuudittautua"

Mikko Rantanen ei ole noussut NHL:n maalintekijöiden eliittiin sattumalta – supertähti kylvää tuhoa laukauksella, joka lähtee mistä asennosta tahansa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat