Hyppää sisältöön

Erkka V. Lehtola Huuhkajien siivillä: Suomen pelin laatua kuvaavat tilastokäyrät ovat kääntyneet laskuun

Tilastojen todistamasta laskusuhdanteesta huolimatta Huuhkajat saalistaa tärkeitä pisteitä. Mutta jos Suomi ei käännä avainmittareita uuteen nousuun, tulostaulun hymy hyytyy kesän EM-kisoissa, pelkää Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola.

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola
Huuhkajien siivillä: Mitä MM-karsinnoista pitäisi ajatella?

Kaksi kovaa MM-karsintaottelua. Ei tappioita. Energinen ja työteliäs peli-ilme. Yhdessä tekemisen meininki. Periksiantamattomuus. Markku Kanervan, koko valmentajatiimin ja joukkueen kyky reagoida tukalassa tilanteessa. Vaaralliset vastahyökkäykset. Teemu Pukin maalit.

Suomi väläytteli parhaita puoliaan otteluissa Bosnia ja Hertsegovinaa ja Ukrainaa vastaan. Tulokset olivat jatkumoa sille putkelle, jota Markku Kanervan Huuhkajat on rakentanut näkyvimmin syksystä 2018 lähtien.

Ensin voitto Kansojen liigan C-ryhmässä, sitten jättipotti EM-karsinnassa, viime vuonna taistelu lohkovoitosta Kansojen liigan B-ryhmässä ja nyt tappioton startti MM-karsinnassa.

Kesän EM-turnauksen alkuun on kaksi kuukautta ja rapiat. Sukupolvien unelma muuttuu pian lihaksi ja vereksi. Jos korona suo, Huuhkajat lentää Tanskaan ja Venäjälle kirjoittamaan uusia lukuja menestystarinaansa. Tuloksia ja joukkueen ilmettä tuijottamalla kaiken hyvän pitäisi olla mahdollista.

Näkymä tulosten takana huolestuttaa

Pelintutkijan ikävä velvollisuus on kurkistaa myös tulosten taakse. Näkymä huolestuttaa: Huuhkajat sortui MM-karsintapeleissään isoihin virheisiin eikä pystynyt kontrolloimaan hankalia hetkiä yhtä pitävästi kuin se on viime vuosina usein tehnyt.

Nykypäivän otteluanalyysit perustuvat nähdyn lisäksi yhä enemmän myös tilastoihin. Jalkapallotiede pilkkoo pelin yhä pienempiin palasiin, joita yhä suuremmat valmentajatiimit maistelevat tarkasti. Jos palasia ei niele purematta ja osaa tulkita niitä oikein ja riittävän pitkällä perspektiivillä, ne tarjoavat kättä pidempää esimerkiksi joukkueen pelin kehittymisen arviointiin.

Kanervan Huuhkajien käyrät sojottivat pitkään ylöspäin. Oikeastaan kaikki avainmittarit hehkuivat vihreällä. Numerot ja käytännön teot kentällä todistivat aukottomasti Suomen pelin kehittyneen.

Huuhkajat piti vastustajan aiempaa paremmin pois vaarallisilta maalipaikoilta. Se riisti palloja aiempaa enemmän ja lähempänä vastustajan maalia. Se kykeni hallitsemaan palloa aiempaa enemmän, murtautui aiempaa useammin hyökkäyskolmannekselle ja loi tehokkaammin A-luokan maalipaikkoja. Kaikki tärkeitä, voiton todennäköisyyttä nostavia tilastoja.

Paulus Arajuuren johtama Huuhkaja-puolustus oli huipputiivis vielä EM-karsinnoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Viime kuukausina käyrät ovat kääntyneet laskuun. Niin paljon, ettei niitä voi lakaista nurmen alle. Syyskuusta 2020 alkanut yhdentoista ottelun sarja Kansojen liigoineen, MM-karsintoineen ja maaotteluineen on otantana melko ohut, mutta näyttää suuntaa.

Venäläisen tilastointiyhtiön InStatin mukaan palloa Suomi on hallinnut tässä yhdentoista ottelun sarjassa vain kahdesti vastustajaansa enemmän, hyökkäyskolmannekselle se on murtautunut joka pelissä vastustajaansa vähemmän. Ei ihme, että seitsemässä viime ottelussaan Suomi on luonut maaliodottamaa, kiehtovaa xG:tä, vastustajaansa vähemmän.

Puolustuspelinkään keskeiset mittarit eivät imartele. Omaa maaliaan Suomi ei ole pystynyt pitämään puhtaana viiteen viime otteluun. Kun syksyn 2018 Kansojen liigassa Huuhkajat päästi vain 0,5 maalia ottelua kohti ja EM-karsinnassa tasan yhden, nyt yhdentoista viime pelin lukema näyttää melkein 1,5.

Suomi ei ole onnistunut riistämään palloa vastustajaltaan kertaakaan useammin kuin vastustaja on riistänyt Suomelta. Huolestuttavaa on sekin, että MM-karsintaotteluissa Huuhkajat oli vastustajia kesympi kaksinkamppailuissa.

Vastus kovenee, kehittyykö peli?

Parhaiten numeroiden nousuhumalan kääntymistä laskuun selittää vastustajien laatu. MM-karsintavastukset Bosnia ja Hertsegovina ja Ukraina, maaotteluissa kohdatut Sveitsi, Ranska ja Puola sekä esimerkiksi Kansojen liigan B-ryhmässä Suomen nuijinut Wales ovat olleet eri tason haasteita kuin vaikkapa EM-karsinnan Liechtenstein ja Armenia sekä Kansojen liigan C-ryhmän Viro.

Pelkästään kovempien vastustajien tiliin ei laskusuhdannetta kannata tyrkätä. On mietittävä, miten parantaa joukkueen peliä, jotta sitä mittaavat ydinnumerot paranevat ja tuloksenteon mahdollisuus nousee. En epäile sekunnin puolikastakaan, etteikö Kanerva joukkoineen niin myös tee. Tiimi ei pelkää työtä ja jaksaa kääntää kaikki tarvittavat kivet menestyäkseen.

Maaliskuun lopun otteluissa Huuhkajat sai maistiaisen siitä, mitä kesä tuo tullessaan. EM-turnauksessa vastus ei ainakaan kevene, pikemminkin päinvastoin.

Suomen avausvastustaja Tanska rohmusi kolmesta MM-karsintaottelustaan täydet yhdeksän pinnaa, mätti neljätoista maalia ja piti oman verkkonsa koskemattomana. Euroopan huippusarjoissa pelaavat juutit tuskin jännittävät avausottelua vaan syttyvät Kööpenhaminassa mahdollisen kotiyleisönsä edessä.

Kasper Schmeichel ja Christian Eriksen ovat Tanskan maajoukkueen tähtipelaajia. Kuva: AOP

Toisena Huuhkajien reitille osuvan Venäjän voima kotikentällään nähtiin jo kolme vuotta sitten MM-kisoissa. Pietari on paikosta pahimpia.

Lohkon päätösottelussa Suomi kohtaa Belgian, ei pelkästään Euroopan vaan yhden maailman parhaista futismaista. Kesällä 2018 MM-välieriin yltänyt ”punapaholainen” lähettää kisoihin kaksi joukkueellista pokaalia himoitsevia tähtipelaajia.

Jos ja kun Huuhkajat mielii haavoittaa kynsillään itseään isompia ja unelmoida jatkopaikasta, sen on hiottava vahvuuksiaan entisestään. Koko joukkueen yhtenäisen puolustuspelin pitää turhauttaa vastustajat ja lupaavien vastahyökkäysten on yhä useammin päätyttävä maalintekoyritykseen.

Lisäksi Suomen on pyrittävä hallitsemaan palloa hiukan enemmän, ja hitaammista hyökkäyksistäkin pitäisi luoda uhkaa. Ruutia tarvitaan kummankin maalin edustalle, hyökkäyspään erikoistilanteista on juonittava ase eikä maaliskuun lopun otteluissa nähtyihin kohtalokkaisiin virheisiin ole varaa.

Viime kuukausien tilastollisen laskusuhdanteenkin aikana Suomi on raapinut tärkeitä pisteitä. Kyky on yksi kuningaspelin arvokkaimmista. Mutta jos Huuhkajat ei onnistu kehittämään peliään, pakkasen puolelle jäävät tilastokäyrät näkyvät ennen pitkää myös siellä, missä huippupelaajien ja -valmentajien suorituksia lopulta mitataan.

Tulostaululla.

Lue myös:

.
.