Hyppää sisältöön

Katiska-huumevyyhdissä vankeustuomion saanut purjehtija Janne Järvinen on rahoittanut olympiaprojektin – huippu-urheilupomo ei tyrmää Järvisen osallistumista Tokioon

Suomelle olympiapaikan Nacra 17 -luokassa hankkinut Janne Järvinen sai torstaina Helsingin käräjäoikeudelta kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion.

Nacra 17 -luokan olympiaedustajia ei ole vielä valittu. Kaikki olympiavalinnat on tehtynä kesäkuun loppuun mennessä. Kuva: Sailing Energy

Helsingin käräjäoikeus antoi torstaina kilpapurjehtija, yritysjohtaja Janne Järviselle vankeutta kaksi vuotta ja kuusi kuukautta.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Järvinen todettiin syylliseksi törkeän huumausainerikoksen avunantoon ja törkeään rahanpesuun. Lisäksi Järvinen tuomittiin menettämään valtiolle rahanpesun kohteena olleet käteisvarat 12 550 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja siitä voi valittaa hovioikeuteen. Järvisen asianajaja viestitti Yle Urheilulle, että purjehtija kiistää edelleen syyllistyneensä asiassa mihinkään rikokseen ja hän aikoo valittaa koko tuomiosta hovioikeuteen.

Katiska-jutussa syytetty Janne Järvinen varmisti Suomelle maapaikan Tokion olympialaisten purjehdukseen Nacra 17-luokassa Lanzarotella. Kilpakumppani Sinem Kurtbay (oik.) ei liity rikosjuttuun. Kuva: Sailing Energy

Järvinen purjehti Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin Nacra 17 -luokassa yhdessä Sinem Kurtbayn kanssa. Kurtbay ei liity rikosjuttuun.

Olympiakomitea ei ole vielä valinnut Suomen edustajia Nacra 17 -luokkaan. Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kommentoi Järvisen tapausta Yle Urheilulle.

Suomelle olympiapaikan purjehduksessa Sinem Kurtbayn kanssa hankkinut Janne Järvinen on tänään saanut käräjäoikeudesta kahden vuoden ja kuuden kuukauden tuomion avunannosta törkeässä huumausainerikoksessa ja törkeästä rahanpesusta. Kuinka Olympiakomitea suhtautuu tilanteeseen?

– Tietysti tieto on ihan uunituore. On totta kai erittäin ikävää, että olympiatason urheilijaan kohdistuu ylipäänsä tällainen oikeusprosessi ja suhtaudumme tähän erittäin vakavasti.

– Tietysti tuore päätös ei ole vielä lainvoimainen, se täytyy juridiselta puolelta aina muistaa. On ihan selvä, että meidän täytyy puntaroida tämän päätöksen merkitystä, vielä emme ole tietysti ehtineet sitä tehdä, kun päätös on uunituore.

– Ei sovi kieltää, tapaus on äärimmäisen hankala. Meillä ei ole tällaisia ennakkotapauksia lähihistoriassa. On ihan selvää, että meillä on myös eettis-moraalinen puoli, meillä on oma vastuullisuusohjelmamme ja suhtaudumme asiaan äärimmäisen vakavasti. Otamme huomioon tätä pohtiessa kyllä kaikki kulmat. Ei tässä kohtaa ole varmaan vielä suurempaa viisautta sanoa.

Aikooko Olympiakomitea esittää Janne Järvisen valintaa Tokion olympialaisiin?

– Se on nimenomaan varmasti se puoli pohdintaa, joka meidän täytyy tässä tehdä. Oikeusprosessi kulkee omia latujaan ja siihen Olympiakomitea tai Purjehdusliitto eivät tietysti millään tavalla liity. Olympiavalinta on se keskeinen asia, joka meidän pöydällemme tulee.

– Meidän on toisaalta otettava urheilijan oikeusturva huomioon, mutta myös olympiajoukkueen arvot ja meidän vastuullisuusohjelmamme. Emme tietysti tiedä, miten tämän jutun käsittely jatkossa etenee. Sitäkin pitää seurata. Mutta nämä asiat varmasti pohdinnan pohjalla ovat.

Miksi vakavista rikoksista syytteessä ollut ja nyt tuomion saanut Järvinen sai edustaa Suomea olympiakarsinnoissa?

– Ensinnäkin täytyy todeta, että Janne Järvinen on rahoittanut projektinsa täysin itse. Hän on ollut purjehdusmaajoukkueen ulkopuolella oleva toimija, eikä hän ole ollut Olympiakomitean tuella. Olympiakomitean rahoituksella ovat olleet hänen parinsa Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen, joka on ollut tässä kolmantena prosessissa mukana. Janne Järvistä ei ole Purjehdusliiton eikä Olympiakomitean kautta rahoitettu.

– Purjehduksessa on sellainen järjestelmä, jossa ei ole vahvaa lisenssijärjestelmää, eli olympiakarsintoihin voisi osallistua vaikka minä tai sinä, niin halutessaan. Sitä ei kukaan tietenkään pysty estämään.

Yle Urheilun tavoittama Purjehdus ja Veneily ry:n toiminnanjohtaja Jan Thorström kertoi, ettäluokan kulut ovat 100 000-200 000 euroa vuodessa.

Järvinen on kovatuloinen yrittäjä ja liikemies purjehduksen lisäksi. Onko Järvinen sponsoroinut Olympiakomiteaa yrityksiensä kautta?

– Ei ole.

Mika Lehtimäen mukaan Nacra 17 -luokan olympiaedustajia mietitään rauhassa. Torstainen päätös antoi suuntaa jatkopohdinnoille. Kuva: AOP

Millaista keskustelua olette käyneet ministeriön kanssa Järvisestä ja hänen kelpoisuudestaan edustaa Suomea kansainvälisissä kisoissa, olympiakarsinnoissa ja olympialaisissa?

– On tietysti spekuloitu asialla ja kahden välistä keskustelua käyty, mutta niitä keskusteluja en tässä nyt nosta julkisuuteen. Ne kaikki on käyty ennen kuin meillä on ollut tarvittavaa tietoa tai mitään päätöstä alla. Kuten todettu tämä nyt tullut päätös on uunituore. Meidän tulee ottaa riittävästi aikaa tähän keskusteluun ja kaikki osapuolet huomioon ja mukaan, kuten mainittu ministeriö ja niin edelleen. En tässä vaiheessa lähde näihin keskusteluihin kommentoimaan sen enempää.

Millaista keskustelua olette käyneet liiton kanssa?

– Olemme todenneet tilanteen tietenkin tähän asti. Meillä on parivaljakko, joka on hankkinut olympiapaikan ja on sillä tavalla edustuskelpoinen urheilun sääntöjen mukaisesti.

– Samaan aikaan olemme todenneet sen, että tapaus on moniuloitteinen ja äärimmäisen hankala. Totta kai olemme odottaneet myös tätä käräjäoikeuden ensimmäistä päätöstä, joka antaa vähän suuntaviivaa jatkopohdinnoille. Päätös tuli 15 minuuttia sitten, joten siinä ajassa ei ole ehditty vielä keskustella kenenkään kanssa.

Puhuitteko ennakkoon Järvisen kanssa tästä asiasta?

– Emme ole puhuneet. Ne ovat olleet enemmänkin purjehduksen sisäisiä keskusteluja. Järvisen kanssa on käyty aikanaan keskustelu, varmaan reilu vuosi sitten. Hän tiedotti silloin, että tällainen projekti on ja hän sen itse rahoittaa. Sillä tavalla olemme tietoisia olympiapyrkimyksestä, mutta tämän jutun yhteydessä emme ole olleet Janneen yhteydessä.

Millainen mainehaitta tästä on syntynyt purjehdukselle? Millaista vahinkoa tämä on saanut aikaan?

– En osaa lähteä sitä arvioimaan. Toisaalta urheiluperhe on laaja ja siihen mahtuu monenlaista toimijaa. Suomalainen seuratoiminta on onneksi yli miljoonan kansalaisen liike, niin yhteiskuntaa koskettavat ongelmat eivät ole mitenkään irti urheilusta.

– En osaa haittoja sillä tavalla arvioida, minusta on isompi haitta, jos asioita ruvetaan peittelemään ja kieltämään asioita. Avoin keskustelu vie aina eteenpäin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Olympialaiset painavat päälle. Jos vedät yhteen, miten te tästä jatkatte?

– On ihan selvää, että nyt kun ensimmäinen porras on tietyllä tavalla ylitetty, tämän tiedon pohjalta täytyy käydä keskusteluja ja tähän suhtaudutaan todella vakavasti. Tämä on paitsi juridinen, myös eettis-moraalinen kysymys meille. Molemmat näkökulmat pitää ottaa huomioon ja tietysti olympiajoukkue on kesäkuun loppuun mennessä kasassa. Siihen mennessä joukkuevalinnat ovat selvät. Siinä mielessä tämä ei ole tämän päivän polttava kysymys, mutta näitä taustoja vasten tätä aletaan nyt varmasti työstää.

Lue myös: