Hyppää sisältöön

Lajiliitto ei vielä tiedä kuinka toimia olympiaprojektin rahoittaneen Janne Järvisen tapauksessa: "Jos tästä tulee lainvoimainen tuomio, niin eihän tämä mitenkään sovi meidän arvoihin"

Helsingin käräjäoikeus antoi kilpapurjehtija, yritysjohtaja Janne Järviselle vankeustuomion. Lajiliiton johto myöntää, että tapaus haittaa purjehduksen mainetta.

Kuva: Lehtikuva

Janne Järvinen purjehti Suomelle parinsa Sinem Kurtbayn kanssa maaliskuun lopussa Nacra 17-luokassa maapaikan Tokion olympialaisiin. Tänään torstaina Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Järvisen kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Käräjäoikeus katsoi, että Järvinen oli syyllistynyt törkeän huumausainerikoksen avunantoon ja törkeään rahanpesuun. Järvinen aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Purjehdus ja Veneily ry:n puheenjohtaja Jan Jansson ei suoraan ota kantaa siihen, miten tuomio tulee vaikuttamaan Janne Järvisen tilanteeseen.

– Puntaroimme tarkasti, mitä tämä päätös nyt tarkoittaa. Yritämme katsoa, löytyykö jotain ennakkotapausta. Pitäähän tässä ottaa kaikkia puolia huomioon, onhan tässä urheilijan oikeusturvakin olemassa. Tämä ei ole helppo keissi, tämä on hirveän hankala keissi, Jansson sanoo.

Järvinen on kuulunut maajoukkueeseen ainakin vuosina 2017–2019. Janssonin mukaan hän ei ole saanut rahoitusta liitolta. Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Lehtimäki kertoi, että Järvinen on rahoittanut olympiaprojektin itse. Lajiliiton toiminnanjohtaja Jan Thoströmin mukaan kauden aikana luokkaan menee rahaa 100 000-200 000 euroa.

Syyte Järvistä vastaan nostettiin tammikuussa 2020 osana poikkeuksellisen laajaa Katiska-huumevyyhtiä. Järvinen kilpaili vakavista rikossyytteistä huolimatta viime lokakuussa EM-regatassa ja maaliskuussa Lanzaroten olympiaregatassa. Maapaikan varmistumisen jälkeen liitto ja Olympiakomitea kertoivat, ettei Järvisen osallistumiselle ollut estettä, koska viranomaisprosessi ei liittynyt urheiluun.

Järvisen ja Kurtbayn sponsorina Lanzarotella oli Bure Capital Oy, jossa Järvinen on prokuristina ja jonka johdossa hän aiemmin toimi. Prokuristi saa toimia yhtiön puolesta ja kirjoittaa toiminimen kaikessa, mikä kuuluu liikkeen harjoittamiseen.

– Tämähän on hirveän valitettava asia, että huippu-urheilijaan kohdistuu tällainen oikeusprosessi. Hienosti hankitun maapaikan jälkeen tulee tällainen, ikävä juttu kaiken kaikkiaan. Järvinen ei ole ollut maajoukkueen piirissä ja on itsekseen harjoitellut. Sillä tavalla jatkuukin, jos jatkuu, Jansson sanoo.

– Ikävää, että tällainen prosessi on käynnissä, hankala tilanne luonnollisesti, toteaa myös liiton toiminnanjohtaja Jan Thorström.

Johtohenkilöt myöntävät mainehaitan

Liiton puheenjohtaja Jansson sekä toimitusjohtaja Thorström myöntävät, että tapaus aiheuttaa mainehaitan lajille ja liitolle.

– Jos tästä tulee lainvoimainen tuomio, niin eihän tämä mitenkään sovi meidän arvoihin, sehän on ihan selvä. Meillä on vastuullisuus- ja eettisyysohjelmat, niiden mukaan mennään. Kun tämä ei ole lainvoimainen tuomio, tässä ollaan vähän löysässä hirressä, ei osata sanoa, että mihin tämä menee, Jansson toteaa.

Järvisen asianajaja Ville Luodon mukaan purjehtijaa ei ole määrätty vangittavaksi. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Mikäli asian käsittely etenee hovioikeuteen, ehtivät Tokion olympialaiset todennäköisesti olla ennen oikeusprosessin etenemistä. Olympiakomitea ei ole vielä valinnut Suomen edustajia Nacra 17 -luokkaan. Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki ei tyrmännyt tuoreeltaan Järvisen osallistumista kommentoidessaan asiaa.

– Mitä olympiavalintaan kuuluu, sehän ei ole meidän asia, sen tekee olympiakomitea itsenäisesti, puheenjohtaja Jansson sanoo.

– Olemme olympiakomitean kelkassa, ollaan kuulolla, mitä he miettivät siellä.

Lue myös: