Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Ilman supertähtiä tuikkivaa NHL-joukkuetta haukutaan tylsäksi – Leo Komarovin Islanders oikeasti sarjan upeimpia

Väritön, hajuton, mauton, tylsä ja niin edelleen. Leo Komarovin edustamasta New York Islandersista puhutaan adjektiivein, jotka eivät mairittele tähtikulttia pursuavassa ympäristössä.

NHL
Leo Komarov NY Islanders
Getty Images

Leo Komarovin edustama New York Islanders ei pursua tähtikategorian pelaajia eikä joukkue ole pelillisesti erityisen viihdyttävä ryhmä, joten joukkue joutuu mielikuvissa usein "ynnä muut" -laariin.

Lisäksi Islanders on aina suuren ja kauniin New York Rangersin pikkuveli.

Tylsä Islanders voi toisinaan olla, mutta huono se ei ole ollut enää aikoihin. Viimeistään sen jälkeen, kun seura nappasi kaiken nähneen, kokeneen ja voittaneen Lou Lamoriellon urheilupuolen pomokseen kesällä 2018, Islanders on ottanut jatkuvasti määrätietoisia askeleita kohti liigan kovinta eliittiä.

Lamoriellon kolmen seurassa viettämän vuoden aikana Islanders on kerännyt 62,7 prosenttia tarjolla olleista sarjapisteistä. Lukema on neljänneksi kovin liigassa Tampa Bayn, Bostonin ja Washingtonin jälkeen. Kaiken ytimessä on armoton kurinalaisuus, mikä lähtee kenraali-Lamoriellon toimistosta päätyen jään tasolle.

Barry Trotzin luotsaama Isles ei sädehdi hyökkäyssuuntaan, mutta kovan ytimen puolustamisesta se on tehnyt taidetta jo pitkään. Saarelaisten 2,49 päästettyä maalia ottelua kohden on kolmelta edellisvuodelta koko sarjan pienin lukema yhdessä Bostonin ja Dallasin kanssa.

Tässä joukkueessa kollektiivi ajaa aina ja kaikissa tilanteissa yksilön edelle. Siksi Matthew Barzalia lukuun ottamatta Islanders-yksilöitä näkyy tilastojen kärjessä harvoin.

Kun katseet käännetään joukkuetilastoihin, tilanne on toinen. Isojen poikien lätkää pelaava joukkuetta näkee äärimmäisen harvoin velttoilemassa. Tästä todisteena toimii muun muassa neljäs sija taklauksissa ja toinen sija blokatuissa laukauksissa kolmen edellisvuoden osalta.

Tarkoitus on voittaa jääkiekkopelejä, ei laittaa pystyyn sirkusshow'ta. Kolmesti Stanley Cupia (1995, 2000, 2003) New Jersey Devilsin urheilupomona juhlinut Lamoriello tietää tarkkaan, miten tällainen voittava paketti kasataan. Hänen johtamissaan seuroissa ei tunneta kompromissin käsitettä – töitä joko tehdään tai niitä ei tehdä.

Joko pelaaja sitoutuu joukkueen tavoitteisiin tai ei sitoudu. New Jersey tapasi olla yhtä tylsä kuin Islanders on nyt.

Mathew Barzal
Matthew Barzal on Islandersin timantteja. (Arkistokuva)Getty Images

Ankeaa vai sittenkin upeaa?

Harvemmin Devils-pelaajat seuran suuruusvuosina pistepörssin kärkisijoja miehittivät. Sama on tilanne nyt Islesin kohdalla. Sadan parhaan pistemiehen joukosta löytyy kaksi pelaajaa: Matthew Barzal ja Jordan Eberle ja näistäkin viimeksi mainitun ottelukohtainen pistekeskiarvo (0,62) ei ole erityisen korkea.

Mutta joukkueena Isles on sarjan kilpaillumman divisioonan kärjessä. Kumpi tuli ensin, muna vai kana?

Eikä Islanders usein edes ole niin tylsä kuin sanotaan. Kuluvallakin kaudella joukkue on muutamaan kertaan esittänyt kertakaikkisen upeaa jääkiekkoa, josssa on taitoa, nopeutta, fyysistä peliä sekä laadukasta viimeistelyä. Vaarallisia maalipaikkoja viidellä viittä vastaan se on luonut neljänneksi eniten!

Ei ehkä sittenkään niin tylsää.

Eikä Islanders ole Lamoriellon ja Trotzin alaisuudessa tyytynyt hyvän runkosarjajoukkueen statukseen. Kenraali-Lamoriellon ensimmäisellä kaudella joukkue pääsi pudotuspeleissä toiselle kierroksella ja syksyn pudotuspelikuplassa jo konferenssifinaaleihin asti.

Tuleva mestari Tampa sai vääntää Islandersin kanssa kuusi ottelua. Tätä taustaa vasten torstain pelaajakaupat eivät tulleet yllätyksenä. Islanders nappasi New Jerseystä kaksi hyvin itsensä näköistä pelaajaa – hehku puuttui näistäkin kaupoista, sillä suurista tähtipelaajista ei ollut kyse. Mutta kun puhutaan kevään pudotuspeleistä, lisäykset kuulostavat hyvältä. Kyle Palmieri ja Travis Zajac tuovat ryhmään sekä kokemusta ja luotettavuutta.

New York Islanders juhlii maalia Buffalo Sabresia vastaan.
Islanders on tälläkin kaudella hyydyttänyt vastustajan jos toisenkin.Getty Images

Pelaajakaupat satsauksia kannujahtiin

Palmieri tuo Islandersiin oivan lisän ylivoimapeliin ja ylipäätään syvyyttä maalinteko-osastolle. Harva mieltää Palmieria sarjan eliittipelaajaksi, mutta niin vain vuosien 2015-2020 välillä tämä teki kahdeksanneksi eniten ylivoimaosumia – saman verran kuin Patrik Laine ja Jevgeni Malkin.

Zajac sen sijaan on äärimmäisen laadukas ja kokenut keskushyökkääjä, joka tuo oman lisänsä joukkueen alivoimapeliin. Edellisissä otteluissa ykkösketjussa Barzalin ja Eberlen vierellä pelannut Komarov menettää kärkiketjun paikkansa Palmierille, mutta mahtunee jatkossakin kokoonpanoon. Islanders on luottanut parin vuoden ajan sitkeästi Komarovin ja Matt Martinin kaltaisiin romuluisiin luottojyriin ja tekee niin varmasti jatkossakin ohi kokemattomien nuorten.

Yhtä kaikki Islanders on viimeistään tehtyjen kauppojen myötä jälleen osoittanut olevansa enemmän kuin tosissaan myös keväällä. Eteneminen pudotuspeleissä ensin toiselle kierrokselle ja sitten konferenssifinaaleihin, ei ollut sattumaa ja nyt suurta menestystä jahdataan aiempaakin laadukkaammalla ja syvemmällä joukkueella.

Vaikka Islanders on kuulunut jo useamman vuoden NHL:n ylempiin kerroksiin, sitä ei useinkaan tunnuta yleisessä keskustelussa ottavan tosissaan. Potentiaaliseksi playoff-menestyjäksi se nostetaan harvoin, vaikka harvalla joukkueella identiteetti on yhtä kirkas, ja yhtä kirkkaasti vain pudotuspelejä ajatellen rakennettu.

Toisaalta tämä asetela sopii Islandersille varmasti hyvin tänäkin keväänä.

KORJAUS 9.4. klo 13.00: Juttuun korjattu New Jerseyn voittaneen Stanley Cupin vuonna 2000.

Lue myös:

Vancouver Canucksin koronatartunnat räjähtivät 25 tapaukseksi – koko NHL-joukkue on määrätty karanteeniin

Kommentti: Aleksander Barkov – herra täydellisyys

Ville Husso aikoo palauttaa nokkimisjärjestyksen ennalleen St. Louisissa: "HIFK:ssa olisin voinut reagoida eri tavalla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat