Hyppää sisältöön

Glen Kamara puhui ensimmäistä kertaa rasismikohusta – suomalaiselle tulvii päivittäin rasistisia viestejä sosiaalisessa mediassa

Glen Kamara kävelisi pois kentältä, jos voisi palata otteluun, jossa häntä solvattiin rasistisesti.

Glen Kamaran edustama Rangers juhlii Skotlannin mestaruutta. Kuva: Getty Images

Huuhkajien keskikenttäpelaaja Glen Kamara puhui keskiviikkona ensimmäisen kerran julkisuudessa maaliskuun rasismikohusta. Kamara kertoi ITV:lle (siirryt toiseen palveluun) avoimesti Rangersin ja Slavia Prahan välisen Eurooppa-liigan ottelun tapahtumista.

Tilanne sai alkunsa, kun Slavia Prahan pelaaja vaati tuomarilta keltaista korttia Rangersin pelaajalle. Ondrej Kudela lähestyi Kamaraa ja kuiskasi tämän korvaan.

– Hän tuli luokseni ja sanoi, että "olet apina, olet v-tun apina ja tiedät sen". Reagoin siihen ja sanoin, että hän on rasisti, Kamara kertoi.

– Siitä lähtien mielessäni on ollut paljon vihan ja järkyttyneisyyden tunteita. Tunsin itseni nöyryytetyksi.

Kamara jatkoi ottelun loppuun asti. Jos suomalainen voisi palata menneseen, hän olisi kävellyt kentältä pois.

– Sataprosenttisesti. Päävalmentaja (Steven Gerrard) yritti saada minut pois kentältä, mutta olin täysin pääni sisällä enkä kuullut ketään. Kävin läpi erilaisia tunteita enkä kuunnellut, Kamara sanoi.

Kudela itse on kiistänyt solvanneensa Kamaraa rasistisesti. Slavia Praha on edelleen Kudelan sanojen takana.

– Voin vain kuvitella, miltä Slavia Prahan tummaihoisista pelaajista tuntuu. Tästä täytyy tulla iso rangaistus, Kamara sanoi.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa antoi tiistaina Kudelalle yhden ottelun väliaikaisen pelikiellon. Tutkinta on yhä kesken, ja BBC:n mukaan pelikielto voi nousta kymmeneen otteluun. Uefa tutkii myös Kamaraa väitetystä väkivaltaisesta käyttäytymisestä ottelun jälkeen.

Kamara kertoo saavansa yhä rasistisia viestejä sosiaalisessa mediassa päivittäin. ITV:n videolla hän näyttää toimittajalle Instagram-tiliään, johon hänelle on lähetetty esimerkiksi apinoiden kuvia.

– Haluan kertoa tarinani näistä viesteistä, joita olen saanut, ja rasistisesta häirinnästä Instagramissa, Twitterissä ja muualla. Täytyy sanoa, että tunnen itseni uhriksi, Kamara totesi.

– Tällaisia asioita ei pitäisi tapahtua jalkapallossa. En tiedä, muuttuvatko asiat elinaikanamme. Jos voin tehdä jollain tapaa muutoksen, aion tehdä sen.

Lue myös: