Hyppää sisältöön

Anna Signeul on luonut Helmareille yksinkertaisen ja raa'an tavan voittaa – "Tulee fiilis, että haluaa antaa enemmän kuin jaksaisi"

Päävalmentaja Anna Signeulilla on runsaasti aikaa kasata Helmareiden EM-kisajoukkuetta.

Anna Signeul ohjeisti pelaajiaan helmikuussa ottelussa Portugalia vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Helmikuussa Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajat huusivat riemusta Helsingissä. EM-kisapaikka varmistui Linda Sällströmin viime hetken voittomaalilla Portugalia vastaan.

Juhlahumun keskellä ruotsalaisen päävalmentajan Anna Signeulin eleet olivat rauhallisempia, mutta korviin asti venynyttä hymyä ei voinut olla huomaamatta. Lohkovoitto oli vahva näyttö vuodesta 2017 alkaen pestissä olleelta Signeulilta penkin alle menneiden MM-karsintojen jälkeen.

– Voitot olivat tietenkin ratkaisevia, mutta ympärillä on paljon muuta. Saimme tietoisesti tukea Palloliitolta. Oli ensisijaisen tärkeää, että naiset saivat resursseja esimerkiksi leireihin, otteluihin ja pelaajille. Myös Olympiakomitealta on tullut taloudellista tukea, Signeul avaa.

Aiemmin pitkään Skotlannin maajoukkuetta valmentanut Signeul, 59, peri Helmareiden päävalmentajan paikaan niin ikään ruotsalaiselta Andree Jeglertziltä. Neljässä vuodessa naisten jalkapallo on kasvanut harppauksittain maailmanlaajuisesti, ja niin myös Suomessa. Se lämmittää Signeulia.

– Yksi suuri tekijä menestykseen on, että Suomessa on intohimoisia pelaajia ja valmentajia, jotka oikeasti haluavat onnistua. He ovat avioimia ja osaavat ottaa vastaan uusia vaikutteita, Signeul toteaa.

– Meillä on potentiaalia, ja mitä suositummaksi jalkapallo tulee, sitä enemmän tulee lahjakkuuksia ja hyvää pelaajamateriaalia. Suomessa ei välttämättä ole poikkeuksellisen laajaa materiaalia, mutta lupauksia tulee kuitenkin koko ajan.

Vahva pelitapa

EM-karsinnoissa Helmareiden taakse jäivät Portugali, Skotlanti, Kypros ja Albania. Suomi ei hävinnyt yhtään ottelua ja päästi vain kaksi maalia, joista toinen oli rangaistuspotku ja toinen oma maali. Helmarit oli erityisen vahva esimerkiksi kaksinkamppailutilanteissa tärkeimmissä otteluissa.

– Olemme pelanneet pelitavalla, jossa ymmärrämme omat ominaisuutemme. Pelaamme joskus yksinkertaisesti ja raa'asti, mutta olemme löytäneet tavat voittaa. Mielestäni tässä on kyse kokonaisuudesta, Signeul sanoo.

Helmarit pääsi juhlimaan EM-kisapaikkaa Olympiastadionilla. Linda Sällström (kasvot kameraan) ratkaisi voiton Portugalista. Kuva: Tomi Hänninen

Portugali-ottelun sankariksi noussut Sällström, 32, on ollut maajoukkueen mukana jo vuodesta 2007 lähtien. Hän kokee, että Signeulin alaisuudessa Helmarit pelaa erilaista jalkapalloa kuin edellisen päävalmentajan Jeglertzin aikana.

– Andree loi ehkä silloin perustan, jota Anna on jatkanut. Meidän koko pelimme perusta on ollut tiivis puolustuspelaaminen. Kaikki laittavat itsensä likoon. Kun näkee muiden tsemppaavan niin paljon, tulee itsellekin fiilis, että haluaa antaa enemmän kuin jaksaisi. Hyökkääjänkin täytyy jaksaa tehdä puolutustöitä, kun muiden tsemppaaminen tarttuu, Sällström miettii.

Toinen kokenut maajoukkuepelaaja on Juventusta seuratasolla edustava Tuija Hyyrynen, 33. Hän muistuttaa, että Signeul on vienyt Helmareiden lisäksi myös Skotlannin EM-kisoihin aiemmin.

– Anna on tuonut joukkueeseen rentoutta. Kaikki saavat olla omia itsejään. Hän kannustaa, kehuu ja huomioi todella paljon. Joukkueessa on todella positiivinen ja iloinen fiilis, Hyyrynen kehuu.

EM-kisaseurannassa 35 pelaajaa

Signeul tiedostaa tulosvastuun Palloliitolle, mutta kokee olevansa vastuussa paljolti myös pelaajien henkilökohtaisesta kehityksestä. Sitä voisi pitää aikuisten maajoukkuevalmentajalle harvinaisena ajatukseksi.

– Uskon, että välitän ihmisistä ja pelaajista. Minulle pelaajat ovat tärkeimpiä. On hienointa nähdä heidän kehittyvän sekä jalkapalloilijoina että ihmisinä. On hauskaa nähdä heidän menestyvän seuroissaan, koska se vaikuttaa myös maajoukkueen kehitykseen, Signeul sanoo.

Signeulin ajatteluun vaikuttanee hänen historiansa Ruotsissa nuorten maajoukkueiden valmentajana. Ennen Skotlantia Signeul vietti ruotsalaisnuorten kanssa kymmenen vuotta.

– On hienoa työskennellä nuorten pelaajien kanssa ja auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa. Mutta kymmenen vuoden jälkeen tunsin haluavani työskennellä aikuisten kanssa ja kovemmalla tasolla.

Signeul on tiuhaan yhteydessä suomalaisiin seuroihin ja peräänkuuluttaa kotimaisen liigan kehityksen tärkeyttä maajoukkueen eteenpäin viemisessä. Viime vuosina yhä useampi suomalaispelaaja on päässyt urallaan ulkomaan kentille kehittymään.

– Jos katsotaan vuoteen 2017, maajoukkueessa oli 14 pelaajaa ulkomaan sarjoissa. Nyt näitä pelaajia on 27. On tärkeää, että seurat kehittyvät kotimaassa ja vaatimustaso nousee. Pelaajilla täytyy olla mahdollisuudet ottaa seuraavia askelia myös Suomessa, Signeul painottaa.

Anna Signeul on valmentanut Helmareita vuodesta 2017 lähtien. Kuva: Tomi Hänninen

Valmistautumisaikaa EM-kisoihin on yllin kyllin, sillä Englannissa pelattava turnaus on siirretty kesään 2022. Signeul kertoo, että kisaryhmää ajatellen valmennusryhmä seuraa viittä maalivahtia sekä kolmea pelaajaa jokaisella kenttäpelaajan paikalla.

– Mietimme, miten voisimme auttaa ja tukea heitä. Haluamme, että vanhemmat pelaajat kehittyvät nuorten lisäksi. Haluamme pelaajien luottavan siihen, että panostamme heihin myös tulevaisuutta varten, Signeul sanoo.

Signeul muistuttaa kuitenkin, että EM-kisajoukkueeseen noussee uusia ja nuoria pelaajia. Sunnuntain Itävalta-harjoitusottelun ryhmässä on mukana yksi uusi nimi, Linköpingin maalivahti Anna Koivunen.

– Pitää ymmärtää, etteivät vain 11 aloituksessa olevaa pelaajaa ole tärkeitä. Kaikki 35 pelaajaa listallamme ovat. Aika näyttää, onko kisoissa mukana uusia pelaajia, mutta kaikilla maajoukkueessa mukana olevilla on mahdollisuus EM-paikkaan, Signeul toteaa.

Anna Signeulia haastatteli Marianne Nyman.

Helmarit kohtaa harjoitusottelussa Itävallan Ritzingissä. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenassa kello 21.30 ja jälkilähetyksenä TV2:ssa kello 22.50 alkaen.

Lue myös:

.
.