Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat

KOK:n jäsen Sari Essayah: Japanin viranomaiset voisivat halutessaan estää rikoksesta tuomitun urheilijan pääsyn Tokion olympialaisiin

Kansainvälisellä olympiakomitealla ei ole päätäntävaltaa olympialaisten urheilijavalinnoissa, vaan vastuu on kansallisilla olympiakomiteoilla.

purjehdus
purjehdus nacra 17
Vankeusrangaistuksen Helsingin käräjäoikeudelta saanut Janne Järvinen purjehti Suomelle maapaikan olympialaisiin, mutta Suomen olympiakomitea ei ole vielä nimennyt edustajia Nacra 17 -luokkaan.Sailing Energy

Kansainvälisellä olympiakomitealla (KOK) ei ole valtuuksia valita olympialaisissa kilpailevia urheilijoita, vaan siitä päättävät yksinomaan KOK:n tunnustamat kansalliset olympiakomiteat. Siksi Tokion olympialaisten maapaikan purjehduksessa hankkineen Janne Järvisen olympiaedustuksen kohtalo on nyt Suomen olympiakomitean vastuulla.

Järvinen hankki Suomelle Tokion olympialaisten maapaikan purjehduksen Nacra 17 -luokassa maaliskuussa parinsa Sinem Kurtbayn kanssa. Tänään keskiviikkona Helsingin käräjäoikeus antoi Järviselle kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen. Purjehtija todettiin syylliseksi törkeän huumausainerikoksen avunantoon ja törkeään rahanpesuun.

KOK:n suomalaisjäsenen Sari Essayahin mukaan tapauksessa pitää ottaa huomioon se, ettei tuomio ole vielä lainvoimainen ja että syytteet kiistävä Järvinen todennäköisesti valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah.
Sari Essayah arkistokuvassa.Markku Ulander / Lehitkuva

Huomionarvoista on Essayahin mukaan myös se, että Japanin viranomaiset saattavat estää Järvisen pääsyn Tokion kisoihin, vaikka Suomen olympiakomitea olisi tälle edustuspaikan myöntänyt. Viimeiset olympiavalinnat on tehtynä kesäkuun loppuun mennessä.

– Japanilla valtiona on tietenkin ihan yksinomainen oikeus päättää siitä, minkälaisessa tilanteessa he myöntävät viisumin ja akkreditoinnin olympialaisiin. Eli aika monissa viisumianomuksissa maailmalla kysytään, että onko sinua tuomittu rikoksesta tai oletko epäiltynä rikoksesta. Japanin valtio voi tehdä itsenäisesti erilaisia päätöksiä, Essayah kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Essayah ei ota KOK:n jäsenenä kantaa Järvisen mahdolliseen olympiaedustuspaikkaan, mutta muistuttaa, että KOK pitää urheilijoitaan roolimalleina maailman nuorisolle.

– Painottaisin hyvin vahvasti sitä eettistä sanomaa, joka halutaan lähettää ja todellakin sitä ajatusta siitä, että urheilijat ovat edelleenkin monille esikuvia. Siinä mielessä kansallisten olympiakomiteoiden tulee toimia tämän tyyppisissä tilanteissa omien vastuullisuus- ja eettisten ohjeistustensa mukaisesti.

Lue myös:

Urheiluoikeuden professori pitää Janne Järvisen tapausta poikkeuksellisena Suomen urheiluhistoriassa: "Tässä puhutaan varsin vakavista rikoksista"

Lajiliitto ei vielä tiedä kuinka toimia olympiaprojektin rahoittaneen Janne Järvisen tapauksessa: "Jos tästä tulee lainvoimainen tuomio, niin eihän tämä mitenkään sovi meidän arvoihin"

Katiska-huumevyyhdissä vankeustuomion saanut purjehtija Janne Järvinen on rahoittanut olympiaprojektin – huippu-urheilupomo ei tyrmää Järvisen osallistumista Tokioon

Olympiapaikan purjehtineelle Janne Järviselle kahden ja puolen vuoden vankeustuomio Katiska-huumevyyhdissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat